Tanzanya devlet başkanı çocuk tecavüzcülerini affetti

Tanzanya devlet başkanı çocuk tecavüzcülerini affetti

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, bağımsızlık günü vesilesiyle, yaşları 6 ile 8 arasında değişen 10 kız çocuğuna tecavüz etmekten müebbet hapse çarptırılmış şarkıcı bir baba ile oğlunu affettti.

Afrika'nın orta-doğu bölgesinde yer alan Tanzanya'da Devlet Başkanı John Magufuli'nin çocuk tecavüzcüsü bir baba-oğulu affetmesi, çocuk hakları savunucularında infial yarattı. Magufuli, cumartesi bağımsızlık günü vesilesiyle yaptığı konuşmada, davranışlarını düzelttikleri gerekçesiyle affettiği mahkumlar arasında Babu Seya lakabıyla bilinen şarkıcı Nguza Viking ile Papii Kocha lakabıyla bilinen oğlu Johnson Nguza'yı da saydı. Baba-oğul, ilkokul öğrencisi 10 kız çocuğuna tecavüz etmekten müebbet hapse çarptırılmıştı.

'HAMİLE ÖĞRENCİNİN OKULA DÖNMESİ YASAK'

Arusha merkezli Çocuk Hakları Topluluğu Direktörü Kate McAlpine, af karşısında dehşete düştüğünü, ama bunun bir sürpriz de olmadığını söyledi. Magufuli'nin çocuklara yönelik şiddetin mahiyetini anlamadığını söyleyen McAlpine, Tanzanya liderinin daha önce de hamile öğrencilerin okula geri dönmesine yasak getirdiğini hatırlattı.

'HAMİLE, ÇÜNKÜ TECAVÜZE UĞRADI'

''Çocukların şiddet kurbanı olarak tanınması onun için kör nokta. Hamile öğrencilerin şiddet kurbanı oldukları, tecavüze uğradıkları için hamile kaldıklarını kabul edemiyor'' diyen McAlpine, Tanzanya'da çocuklara tecavüzün aileler arasında 'halledildiğini' ya da tecavüzcülerin polis ve mahkemelere para ödeyerek kurtulduğunu, Tanzanya mahkemelerinde çocuk tecavüzüyle ilgili dava görülmesinin çok nadir olduğunu, hele faillerin ömür boyu hapse çarptırıldığını görmenin neredeyse imkansız olduğunu anlattı.

'MÜEBBET YERİNE 13 YIL YATTILAR'

Buna rağmen Viking ile Nguza 2003 yılında Darüsselam kentinde 6-8 yaş arası 10 kız çocuğuna tecavüz etmekten ömür boyu hapis cezası almıştı. 13 yıl hapis yattıktan sonra Magufuli'nin affıyla cumartesi günü serbest bırakıldılar. Yerel medyaya göre halk hapishane çıkışında Viking ile Nguza'yı tezahüratlarla karşıladı.