Taşerona kadro başvurusu nasıl yapılır?

Taşerona kadro başvurusu nasıl yapılır?

Geçtiğimiz günlerde başlayan taşerona kadro başvuruları ile birlikte istenen belgeler de belli oldu ve başvuru yapmak isteyen taşeron işçileri evraklarını toplamayı sürdürüyor. Peki Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu nereden alınır? Taşerona kadro başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu, taşeron işçilerin kadro başvurularında istenen evraklar arasında yer almaktadır. 2 Ocak'ta alınmaya başlayan taşerona kadro başvuruları ile birlikte binlerce taşeron işçi müracaatlerini tamamladı. Öte yandan henüz taşerona kadro başvurusunu yapmayan işçiler ise başvuruları nasıl yapacağını ve başvuruda istenen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu'nu nereden alacağını araştırıyor. İşte detaylar.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI FORMU NEREDEN ALINIR?

Yeni düzenlemeye göre, kamuya alınacak vatandaşlar için istenen belgeler arasında "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu" da eklendi. Böylece kamuda istihdam edilecek olan taşeron işçileri de taşerona kadro başvurusu yaparken yanında bu formu da doldurarak teslim edecek.

676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 74 üncü maddesiyle, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde düzenlenen devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel şartlara sekizinci olarak "Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak" da eklenmişti.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI FORMU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI NEDİR?

* Güvenlik Soruşturması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit (sınırlama) olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesi.

* Arşiv Araştırması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanması.

Görüldüğü üzere, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmaya yetkili makamlar tarafından kanun hükmünde getirilen yasal düzenlemeden sonra atanmaya hak kazanan memurlar hakkında yukarıda belirtilen kriterler doğrultusunda inceleme yapılacaktır.

Ancak, burada dile getirilmesi gereken en önemli husus, yapılan bu yasal düzenlemenin arka planında yer alan 15 Temmuz darbe girişiminin hain şebekesi FETÖ/PDY terör örgütünün olduğu bir gerçektir.

Dolayısıyla, "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği"ne göre ilgili emniyet birimleri tarafından kişiler hakkında yapılacak inceleme ve değerlendirme kriterlerinin, 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirler Kapsamında Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan;

"Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatlı" hükümlerine göre revize edilmesi ve ilgili kamu kurumlarına inceleme sonuçlarının bu değerlendirme kriterlerine göre bildirilmesi kamuya FETÖ/PDY terör örgütü veya bölücü terör örgütü PKK destekçilerinin girmesini engelleyecektir.

TAŞERONA KADRO BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yaklaşık 1 milyon taşeron işçinin heyecanla beklediği kadro başvuruları 2 Ocak'tan itibaren alınmaya başladı. Taşeron işçiler de kadro başvurularının başlamasıyla birlikte müracaatlarını yapmaya başladı.

Taşeron işçiler, çalıştıkları kuruma dilekçe formu ve istenen belgeler ile başvuruda bulunacak. Aşağıdaki başvuru formları doldurularak çalışılan kuruma teslim edilecek ve yapılan başvurular komisyonlar tarafından kabul edilecek.

1- Taşeron işçiler, istihdam edilecekleri (kadroya geçecekleri) kurumlara başvuru yapacak.

2- İşçilerin bilgileri, başvurdukları idareler tarafından elektronik ortama aktarılacak ve sınav süreci başlatılacak.

3- Sınav soruları, çalışanların iştigal ettiği konulardan seçilecek

4- Sınavda başarılı sayılmak için 100 puan üzerinden en az 50 puan almak şartı aranacak

5- Geçiş süreci 90 gün içinde sonuçlandırılacak. Hak sahipleri 2 Nisan geçmeden topluca işçi kadrolarına geçirilecek.

BELEDİYELERDE ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİLER İÇİN BAŞVURU FORMU

KAMU KURUMLARINDA ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİLER İÇİN BAŞVURU FORMU

ÖRNEK SULH VE FERAGAT DİLEKÇELERİ

GÜVENLİK SORUŞTURMASI/ARŞİV ARAŞTIRMASI NE KADAR SÜRÜYOR ?

"Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği"nin 12'nci maddesine göre, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması isteminin yetkili kuruma ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 gün, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 gün içinde neticelenmektedir. Ancak uygulamada bu süreler çok fazla aşılmaktadır. Dolaysıyla yapılacak yönetmelik düzenlemesinde sürelerin de yeniden ele alınmasında fayda bulunmaktadır.