TBMM’de Katar Tezkeresi kabul edildi

TBMM’de Katar Tezkeresi kabul edildi

Dünyayı sarsan ‘’Katar Krizi’’ devam ederken Katar’da Türk üssü kurulması ve Türkiye ile Katar arasında jandarma eğitimine ilişkin işbirliği protokolü konusundaki anlaşma ele alındı. Gündemin alt sıralarında olan tasarılar öne çekildi. Yapılan görüşmeler sonrasında, Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü'nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti arasında Katar topraklarında Türk Kuvvetleri’nin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşması ile anlaşmanın tadili hakkında protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

MHP ATATÜRK'ÜN DIŞ POLİTİKASINI HATIRLATTI

Tasarılar üzerinde konuşan MHP'li Ekmelettin İhsanoğlu, ‘'Dış politikada prensipli olmak gerekir. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk dış politika temel fikirlerini bir talimatla ifade etmiştir.  Birincisi ‘Arap dünyasına karışmayacaksınız.  İkincisi, Emperyalist ve kolonyalist devletlerin ardında görünmeyeceksiniz. Üçüncüsü de Rusları tahrik etmeyeceksiniz. Bu prensibe riayet etmek lazım ve Arap ülkeleri arasındaki kavgalara girmemek lazım'' dedi.

CHP'DEN KRİTİK SORU

CHP Grubu adına konuşan Öztürk Yılmaz ise tasarının geri çekilmesi istedi ve Katar topraklarında TSK unsurlarının bulunmasının, bugünkü ortamda tehlikesine dikkat çekti. Öztürk ‘'Yarın bu kuvvet Katar emiri ve ailesini korumak için kullanılmak istenirse ne olacak?'' diye sordu.

Kanun tasarısına göre, Türkiye Katar’da müşterek bir karargah, koordinatör heyet, destek unsurları, kara ve deniz unsurları bulundurabilecek.

Katar’da bulunacak birliğin asli görevinin; gerçekleştirilecek müşterek/birleşik tatbikatların ve eğitimlerin vasıtasıyla Katar’ın savunma imkanının ve kabiliyetlerinin geliştirilmesinin desteklenmesinin, her iki tarafın da diğer ülkelerin Silahlı Kuvvetleri ile eğitim/tatbikatlar icra edebilmesini, terörizmle mücadelenin uluslararası barışa katkı sağlamak olması amaçlanıyor.