'Tek çıkış yolu AKP iktidarını değiştirmek'

'Tek çıkış yolu AKP iktidarını değiştirmek'

Türkiye’deki dış ticaret açığı, yüksek döviz kurları ve artan enflasyon ilişkisine ışık tutan Prof. Dr. Burhan Şenatalar, neden sorunların kronikleştiğini ve AKP’nin umut vaat edemediğini açıkladı.

Mümtaz BUDAK/ YURT

Başta cari açık ve enflasyon olmak üzere Türkiye ekonomisine ait makro göstergelerdeki bozulma devam ediyor. Ekonomiye ilişkin son birkaç günde açıklanan veriler de bu yönde gerçekleşti. CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Burhan Şenatalar ise Yurt Gazetesi için ekonomideki gelişmeleri yorumladı. AKP hükümetinin Türkiye’yi karşı karşıya bıraktığı cari açığa ve yüksek döviz kurlarına dikkat çeken ekonomist Prof. Dr. Şenatalar, “AKP’de bakış açısı değişmediğine göre, Türkiye için tek çıkış yolu AKP iktidarını değiştirmektir" dedi. Döviz kurları yükselince mecburen faizlerin de hızla yükseltildiğini belirten Prof. Dr. Şenatalar, yüksek enflasyonun ise önümüzdeki ayların bir gerçeği haline geleceği konusunda uyardı.

Türkiye ekonomisinin kronik sorunları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Burhan Şenatalar, özellikle dış ticaret açığına dikkat çekti ve ihracat gelirlerinin ithalattaki döviz ihtiyacını karşılamaya yetmediği için açık doğduğunu belirtti. Döviz kurlarının hızla yükselmesinin de ithalatı pahalılaştırdığına işaret eden Prof. Dr. Şenatalar, aynı zamanda enflasyonu körüklediğini ifade etti

"ERDOĞAN İSTİKRAR VAAT ETMİYOR"

Türkiye’nin ithalatının büyük ölçüde aramalı ve yatırım malı niteliğinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şenatalar, ekonomik büyüme hızının yükseldiği dönemlerde ithalatın da hızla arttığını ve dolayısıyla dış ticaret açığının büyüdüğünü hatırlattı. “Dış ticaret açığı şüphesi kapı veya pencere gibi açık kalamaz” diyen CHP’li Prof. Dr. Şenatalar, AKP’nin ilk dönemlerine kıyasla ekonomik koşulların değiştiğini vurgulayarak, konuyla ilgili değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Dış ticaret açığının varlığı bir şekilde döviz bularak ithalatı yapmış olduğunuz anlamını taşır. Sermaye hareketleri ile sağlanan döviz girişi ile kapanabiliyor. Bu hareketlerde de iki etken önemli: Birincisi dünyada hareket eden toplam sermayenin görece bol olması (ki AKP’nin ilk yılları bu açıdan bolluk yılları idi) ve ikincisi, sermayenin gideceği ülkenin istikrarlı olması. Bugün ise AKP yönetimi ve özellikle Erdoğan’ın yaklaşımı istikrar vaat etmiyor.”