TEKEL işçisinin ertelenen cezası işleme konulacak

TEKEL işçisinin ertelenen cezası işleme konulacak

Ankara’da 2010 yılında aylarca eylem yapan Tekel işçilerine 9 yıl sonra açıldığı iddia edilen davanın aslında yeni olmadığı, karara bağlanmış eski bir dava dosyası olduğu ortaya çıktı. Olayın, Ankara 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi kaleminin sebep olduğu bir hata nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.

Ankara’daki Kızılay Meydanı’nda 2010 yılının Şubat, Mart, Nisan aylarında eylem yapan Tekel işçilerine 9 yıl sonra ceza davası açıldığı ileri sürülmüştü.

Davanın, aslında açılmadığı, söz konusu dosyanın daha önce görülüp karara bağlanmış eski bir davaya ait olduğu ortaya çıktı.

Direnişleri döneminde AKP Ankara İl Başkanlığı binası önünde 26 Şubat 2010 günü yaptıkları eylem nedeniyle 19 işçi hakkında dava açılmıştı.

Görülen davada işçilerin tümüne “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve TCK’nin 152- 153’üncü Maddesi’nde düzenlenen “Mala zarar vermek” suçlarından çeşitli cezalar verilip, tamamı hakkındaki hükmün açıklanması ertelenmişti.

Yıllar sonra işçilerden Metin Arslan hakkında yeni bir suç hakkında dava açılınca, Ankara 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi hükmü açıklama için 27 Haziran’da duruşma tarihi verdi.

Mahkemenin kalemi ise, bir hataya yol açarak eski iddianameyi Avukat Kazım Bayraktar’a gönderdi ve bu hata, işçiler hakkında yeni bir dava açıldığının sanılmasına neden oldu.

‘TEK İŞÇİ İÇİN HÜKÜM AÇIKLANACAK'

Kendisine ulaşan iddianame hakkında bilgi edinmek üzere mahkemenin kalemine gittiğini belirten Av. Bayraktar, burada sadece tek bir kişiye dava açıldığını öğrendiğini dile getirdi.

“Bana tebliğ edilen iddianamede yer alan 19 kişi, haklarında daha önce açılan dava sonucunda ceza almış, hükmün açıklanması ertelenmişti. Bu işçilerden Metin Arslan, karara göre ‘süreç içerisinde suç işlediği’ için TEKEL eylemlerinden aldığı cezası 27 Haziran’da görülecek duruşma sonrası işleme konulacak. Ancak mahkeme kalemi, hükmü açıklanacak işçi için duruşma tarihi verirken eski iddianameyi bana tebliğ etti. Yani kalem hatası yapılmış. Şimdi tek işçi için hükmü açıklanacak ve temyiz aşaması gündeme gelecek.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı