Termik santral için zeytinlikleri heba ettiler!

Termik santral için zeytinlikleri heba ettiler!

Amasra'da Hattat Holding'in yapacağı kömürlü termik santral için daha önce taşınacağı söylenen zeytin ağaçları kesilmesine halk tepki gösterdi. Yurttaşlar, "Burası 50 senelik. Ben çocuktum zeytinleri ilk topladığım zaman. Bunlar buradan çıkarılıp İzmir'e götürülecekti. Niye götürülmedi de kesiliyor?" dedi.

Hattat Holding; yapmak istediği termik santralin önünde engel gördüğü 7 dekarlık arazide bulunan 50'li yaşlardaki 139 adet zeytin ağacını, yöre halkının tüm itirazlarına rağmen, “bu ağaçları daha verimli olacakları yere taşıyacağız” dedi, ardından da ağaçları kesti.

Bartın Platformu, bir açıklama yaparak, “Zeytin ağaçlarının izinsiz katledilmesine göz yuman sorumlular hesap vermeli” dedi. 3573 sayılı kanunu hatırlatan platform, “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılandırılması Hakkındaki Kanun’a göre zeytinlik sahalarına 3 km. yakınında değil termik santral, herhangi bir bacası tüten sanayi tesisi yapılamıyor. Katledilen bu zeytin ağaçları Hattat Holding'in kurmak istediği termik santrale sadece birkaç yüz metre mesafedeydi. Gömü köyünden bir şahısa ait olan bu arazi köy muhtarı tarafından zeytinlik olarak tescil edilmek istenmişti. Fakat köy muhtarı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından üç ay kadar oyalandıktan sonra, başvurudan sonra çıkarılan (03.11.2017 tarihli) bir bakanlık talimatına dayandırılarak bu tescil için dekarda en az 28 zeytin ağacı bulunması gerektiği, bu arazide ise dekarda 22 zeytin ağacı olduğu gerekçe gösterilerek bu arazi zeytinlik olarak tescil edilmemişti. Bu gelişmeden sonra Hattat Holding arazi sahibine gerçek değerinin oldukça üzerinde para teklif ederek bu sahayı satın aldı ve bir hafta içinde zeytin ağaçlarını yok etti” dedi.

BİZİ ÇIKARDILAR, AĞAÇLARI YERLE BİR ETTİLER’

Açıklamada şirket yetkililerinin gerekli izni aldıklarını söyledikleri, ancak yanlarında herhangi bir ziraat mühendisini gösteremedikleri belirtilerek, “O gün bu yapılan işlemin usulsüz olduğunu söyleyerek, durdurulmasını istemiştik. Hatta söküm işlemi başlamadan Amasra Kaymakamlığı'na yapılan çalışmanın usulsüz olduğu gerekçesiyle durdurulması isteğiyle bir dilekçe vermiştik. Kaymakamlık bu dilekçeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne sevk ederek yapılan bu usulsüz işleme seyirci kaldı. Daha sonra bulunduğumuz arazinin Hattat'ın özel arazisi olduğu gerekçesiyle jandarma tarafından sahadan çıkarılmamız istendi. Biz sahadan ayrılır ayrılmaz sahaya kato sokularak bütün zeytin ağaçları yerle bir edildi” denildi.

‘YETKİLİLER USULSÜZLÜĞÜ TESPİT ETTİ’

Yaşanılanların ardından 25 Aralık’ta Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin alana geldiği, yapılan kesme, budama, sökme ve taşıma işleminin usulüne uygun olarak yapılmadığını tespit ettikleri anlatılarak, “Bizim uyarılarımızı dinlemeyen, hatta bizleri devletin güvenlik güçleriyle karşı karşıya getiren devlet yetkilileri bizlerle ve temsil ettikleri makamla dalga mı geçmektedirler? Böyle bir katliama nasıl göz yumabilmişlerdir? Bu katliamın para cezasıyla geçiştirileceği öngörüsüyle termikçi şirketle birlikte işbirliği içinde mi olunmuştur? Bu sorularımızın ilgililer tarafından kısa süre içinde yanıtlanması gerekmektedir” açıklaması yapıldı.

‘MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’

“Hattat Holding'in termik santralin önünde engel olarak görülen 139 zeytin ağacını katletmek için başvurduğu bu usulsüz yöntemler, termik santral inşa ve işletme sürecinde gerçekleştireceği diğer usulsüzlüklerin göstergesidir” ifadeleri kullanılan açıklama şöyle devam etti: “Bizler Bartın ve Amasra halkı olarak; termik santral aleyhine açmış olduğumuz ÇED iptal, Çevre Düzeni Plan Değişikliği iptal ve lisans iptal davalarının lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz. Bütün usulsüzlüklere, algı oluşturma çabalarına, karalama propagandalarına rağmen mücadelemiz Amasra'yı termik santral belasından kurtarana kadar devam edecektir. Halkımızdan beklentimiz yaşadığı yere sahip çıkmaya şimdiye kadar yaptığı gibi devam etmesidir.