THY'de FETÖ görünümlü işçi kıyımı

THY'de FETÖ görünümlü işçi kıyımı

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, THY’de yönetimden kaynaklanan ve skandal olarak nitelendirilecek gelişmeler yaşandığını belirtti. FETÖ’cü diye işten çıkartılanlar hakkında kamuoyuna yanlış bilgi verildiğini öne sürdü.

Konuyu gündeme getiren CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, THY’de yönetimden kaynaklanan ve skandal olarak nitelendirilecek gelişmeler yaşandığını belirterek, şu iddialarda bulundu: “25.07.2016 tarihli gazetelerde ‘THY 211 personelin işine son verdi’ haberleri yer aldı. Bu haberlerde THY Basın Müşavirliği tarafından yapılan bir açıklamada, 211 kişinin iş akitlerinin fesih edilmesinin nedeni FETÖ/PDY olarak gösterilmekteydi. Açıklamada özetle 211 kişinin iş akitlerinin fesih edilmesi için ‘işletmesel gereklilik, verimsizlik, performans yetersizliği ve FETÖ yapılanmasına müzahir olmak’ gerekçeleri gösterilmiştir. Bu duyuru üzerine THY’ye başvuran personele bu kez, iş akitlerinin fesih edilmelerinin FETÖ ile ilişkisi olmayıp, işletmesel gereklilik sebebiyle kıdem ve ihbar tazminatları ödenmek suretiyle iş sözleşmelerinin fesih edildiği açıklaması yapılmıştır. Zaten FETÖ gerekçesiyle işten çıkarılma durumunda kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi olamaz. Kamuoyuna duyurulan ile gerçeğin farklı olduğu görülmektedir.”

MAHKEMEYE BAŞVURDULAR

Haluk Pekşen, işten çıkarılan birçok personelin uğradıkları iftira, haksız ve hukuk dışı fesih gerekçesi nedeniyle iş mahkemesine başvurduğunu ve THY’nin “Şirketin maruz kaldığı ağır ekonomik yük karşısında işletmesel gereklilik nedeniyle geçerli sebebe istinaden kıdem ve ihbar tazminatları dahil her türlü işçilik alacakları kendilerine ödenmiştir” açıklaması yaptığını belirterek, “Mahkemeye verilen cevapta ekonomik kriz, ülkenin yaşamış olduğu ağır terör olayları nedeniyle meydana gelen turizm kaybı temel gerekçe olarak gösterilmiş ve KAP’a yapılan bildirimler, uçuş sayısının düşürülmesi gibi gerekçeler sunulmuştur. Ne yazık ki bu açıklamalar da büyük bir yalandan ibarettir. İş akitleri fesih edilen personel THY’ye başvurduklarında kendilerine, “Dua edin sizi FETÖ’cü yapmadık” denilmiştir. 211 personelin 15’i pilottur. Oysa 25 Temmuz 2016 tarihinden sonra 2016 yılı sonuna kadar THY’ye alınan pilot sayısı 64’dür. Yani kamuoyunda yalan beyanda bulunulmuştur. THY işe aldığı pilotların eğitim giderlerini karşılamak için milyonlarca lira harcamaktadır. 15 pilotun iş akitlerinin fesih edilmesi ile bu eğitim giderleri boşa gitmiştir. Yeni alınan pilotlar için de yeniden aynı eğitim giderleri yapılması bilançoda zarara neden olmaktadır” diye konuştu.

‘SORMLULAR GÖREVDEN ALINMALI’

“İş akdi fesih edilen personel FETÖ’cü ise bu kişilere kıdem ve ihbar tazminatları neden verilmiştir? Yok eğer bu personel işletmesel gereklilikler nedeniyle işten çıkarıldıysa yerine neden yeni personel alınmıştır? Birkaç ay içerisinde Türkiye’de 64 yeni pilot almayı gerektirecek ne gibi değişiklikler yaşanmıştır?” diye soran Haluk Pekşen, sorumluların görevden alınması gerektiğini belirtti: “THY’nin yasalara, hukuka ve havacılık kurallarına uygun yönetilmediği açık bir şekilde ortadadır. THY’nin Varlık Fonu’na devri bu yolsuzlukların kamuoyundan gizlenmesi için bir yöntem olarak kullanılmış- tır. Bu kadar yolsuzluğa ve hukuksuzluğa kayıtsız kalmayacak bir Cumhuriyet Savcısı mutlaka çıkacaktır. THY’nin liyakatsız, ticari sorumluluklarını yerine getirmeyen bir Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yönetilmesi büyük bir talihsizliktir. THY, böyle bir Yönetim Kurulu Başkanı ile derhal yollarını ayırmalıdır.”