TKP'den çağrı: Adaletsiz seçim sistemi değişmelidir!

TKP'den çağrı: Adaletsiz seçim sistemi değişmelidir!

TKP, adaletsiz seçim sistemine karşı bir imza kampanyası başlattı.

Yurt Haber Merkezi

Türkiye Komünist Partisi (TKP), 31 Mart yerel seçimlerinin İstanbul ayağının YSK tarafından iptal edilmesi üzerine halkı, 'adaletsiz seçim düzeninin değişmesi' talebiyle mücadeleye çağırdı. 

Mevcut seçim sistemine karşı bir açıklama yayımlayan TKP, 8 talep içeren bir imza kampanyası başlattı. Kampanyanın ilan edildiği açıklamada, seçim sisteminin keyfi uygulamalara elverişli olduğu ve genel oy hakkına saldırının son bulması gerektiğini vurgulandı. 

Türkiye'nin dört bir yanında başlatılan imza kampanyasının içeriğini; YSK'ya keyfi davranma olanağı yaratan uygulamaların kaldırılması, tüm siyasi partilerin sandık başlarında temsil edilebiliyor olması, hükümete bağlı işleyişin son bulması, seçmen kütüklerinde yapılan oynamaların sonlandırılması, KHK ile mesleğinden ihraç edilen yurttaşların oy haklarına dokunulmaması, eşit dağıtılmadığı takdirde siyasi partilere yapılan devlet yardımlarının son bulması, memurlara konulan siyasi parti üyeliği yasağının kaldırılması ve seçim barajının kaldırılması talepleri oluşturuyor. 

İşte imza föylerinde yer alan o açıklama: 

"ADALETSİZ ve KEYFİ SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞMELİDİR

1- YSK’ya keyfi davranma olanağı tanıyan uygulama değiştirilmeli, seçime ilişkin kurallar anayasal güvence altına alınmalıdır. Anayasa ve yasalarla tanımlanmış olan seçme ve seçilme hakkının YSK ve ilgili kurulların yorumu üzerinden gaspı anlamına gelecek yorum ve uygulamalara olanak tanıyan tüm yollar kapatılmalıdır.
2-  Seçime katılan tüm partiler sandık ve seçim kurullarında temsil edilmelidir. Seçime katılan partiler büyüklükleri ve güçleriyle ayrıma tabi tutulmuş; seçime katılma kararı belirlendikten sonra da sandık ve seçim kurullarında temsiliyet sınırlaması getirilmiştir. Bu sınırlama kaldırılmalı, seçime katılan tüm partiler sandık ve seçim kurullarında temsil edilme hakkına sahip olmalıdır.
3- YSK’nın hükümete bağlı kuralsız işleyişini engellemek için yargı sistemi yeniden düzenlenmelidir. Yargı yürütmenin güdümünden kurtarılmalı, bağımsızlığı sağlanmalıdır. YSK buna bağlı olarak yürütmenin emirlerinden bağımsızlaşmalı, seçime katılan tüm siyasi partilerin temsiliyetleri ve savunma hakkının örgütsel sahibi Barolar Birliği sürece dâhil olmalıdır.
4- Hükümetin seçmen kütükleri ile oynamasının önüne geçilmelidir. Seçimin varlığı seçmene ve genel oya dayanır. Seçmen kütüklerinin oluşturulma yöntemi değiştirilmelidir. “Adrese dayalı nüfus kaydı” örneğinde olduğu gibi keyfiliğe ve üzerinde rahatça oynamaya izin veren uygulamalar kesinlikle değiştirilmelidir.
5- KHK ile görevi sonlandırılanların seçme-seçilme hakkı meşrudur. KHK sürecinin kendisi hukuk dışıyken KHK ile ihraç edilenlerin seçme-seçilme hakkı ellerinden alınamaz.
6- Devlet yardımı eşit dağıtılmayacaksa kaldırılmalıdır. Halktan toplanan paraların seçime katılan tüm partilere eşit dağıtılması esas olmalı ya da devlet yardımı kaldırılmalıdır.
7- Devlet memurlarının siyasi parti üyeliğine dair yasak kaldırılmalıdır. Siyaset yapma hakkı tüm devlet memurlarına tanınmalıdır. 
8- Seçim barajı kaldırılmalıdır. Yönetimde istikrar için temsilde adalet ilkesinin tali olmaya itildiği %10 seçim barajı kaldırılmalıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, sıfır ya da düşürülmüş seçim barajlarında, iktidar partisine ve büyük partilere yarayan “daraltılmış bölge” ya da “dar bölge” tercihleri tuzağına düşmemektir"

TKP, YSK'nın İstanbul yerel seçimini iptaline yönelik başlayan tartışmalara bir açıklamayla, İstanbul seçimlerinin meşru kazananının Ekrem İmamoğlu olduğu yanıtını vermişti. 

Açıklama şöyleydi:

"Bugünkü siyasi iktidar varlığını, yıllar boyunca seçmen kayıt sistemini tekeline almasına ve mükerrer oy kullanımına borçludur. Türkiye'de başka hiçbir siyasi partinin seçimlerde hile yapabilme olanağı ya da aracı yoktur"