TKP'den Soma tepkisi: Katil aramızda

TKP'den Soma tepkisi: Katil aramızda

Türkiye Komünist Partisi, Soma'da 301 işçinin katledildiği patlamanın sanıklarından Can Gürkan'ın serbest bırakılması ile alakalı açıklama yaptı.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davada 5 tutuklu sanığa verilen 15 ila 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarını yerinde buldu. Ancak 15 yıl hapis cezasına çarptırılan şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan, mahkeme tarafından yurt dışı yasağı konularak tahliye edildi.

Konu üzerine TKP tarafından yapılan açıklamada, "Bu düzende çalışma koşulları ve işçi güvenliği için örnek gösterilen bir işyerinde her an yüzlerce işçi can verebilir, yaşanan kader olarak nitelenebilir, mahkeme bunu teyit edebilir" denilerek mahkemenin aldığı karara tepki gösterildi. 

Açıklamanın tamamı ise şöyle: 

"301 İŞÇİNİN KATİLİ ARAMIZDA DOLAŞIYOR

301 işçinin katledildiği Soma madeninin patronu dün tahliye edildi. Bununla kalınmadı, patronun maden ocağı işletme yetkisi geri verildi.

Soma’da madenciler, ocakta yeterli güvenlik önlemi alınmadığı için öldüler.

Çünkü önlemler madeni işleten aile için maliyet kalemiydi. Harcanmaya değer görülmedi.

Dönemin Çalışma Bakanı bu ocağı örnek gösterip methiyeler düzmüştü. Dönemin başbakanı Erdoğan ise bu “örnek” maden ocağında yaşanan katliamı “fıtrat-kader” diye açıklamıştı.

Mahkeme kararı Erdoğan’ı teyit ediyor. Yargı, bu katliam için “kader” demiştir.

Bu düzen, patron düzenidir ve adaleti budur.

Bu düzende çalışma koşulları ve işçi güvenliği için örnek gösterilen bir işyerinde her an yüzlerce işçi can verebilir, yaşanan kader olarak nitelenebilir, mahkeme bunu teyit edebilir.

Çünkü bu düzen, suç işleseler bile sadece patronların çıkarını korumaktadır.

Şimdi 301 madencinin katili aramızda elini kolunu sallaya dolaşıyor.

Kabul etmeyeceğiz. Adaletsizlik bu düzenin kendisidir. Yaşam hakkı için bu düzeni değiştireceğiz.

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ"