Trafik cezalarında Türkiye rekoru İzmir'de

Trafik cezalarında Türkiye rekoru İzmir'de

İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın Radyo Trafik’e yaptığı açıklamada İzmir’de trafik polisleri haricinde kesilen cezalarda Türkiye rekoru kırdıklarını bildirdi.

Aşkın, aldıkları önlemlerle ölümlü trafik kazalarını İzmir’de yüzde 21 oranında azalttıklarını da kaydetti. Radyo Trafik’te yayınlanan “Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile Bilirkişi” programının bu haftaki canlı yayın konuğu İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın’dı. 2019’un “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edilmesi başta olmak üzere birçok konuda kritik değerlendirmelerde bulunan Aşkın, İzmir trafiğine ilişkin çarpıcı rakamlar paylaştı. Hüseyin Aşkın, İzmir’de trafik polisleri haricinde kesilen trafik cezalarında Türkiye rekoru kırdıklarını bildirdi. 

TRAFİK POLİSİ HARİCİNDEKİ PERSONEL 78 BİN CEZA KESTİ

İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, dertlerinin ceza kesmek değil, insan hayatını korumak olduğunun altını çizerken İzmir’de başlattıkları uygulamadan bahsetti. “Bin trafik polisi ile 4 buçuk milyon nüfuslu bir kentin trafiğinde yetersiz kalacağımızı düşündük.” diyen Aşkın, İzmir’deki bütün emniyet personeliyle birlikte trafiği kendilerine dert edindiklerini söyledi. Bu konuda bir de Türkiye rekoruna imza attıklarını bildiren Hüseyin Aşkın, “Ölümlere ve yaralanmalara neden olan; trafiği tehlikeye düşürmek, ışık ihlali, emniyet kemeri takmamak, kask takmamak, tehlikeli park olmak üzere 5 ağır trafik ihlaline trafikte görevli olmayan polislerimiz de müdahale ediyor. Bunun da katkısını gördük. Şu ana kadar trafik polisi dışında 78 bin adet trafik cezası uygulamışız. Bu bir rekordur.” açıklamasında bulundu.

İZMİR’DE ÖLÜMLÜ KAZALAR YÜZDE 21 AZALDI

İzmir’de ilk olarak motosiklet, ikinci olarak da yaya ölümlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken İzmir İl Emniyet Müdürü, “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın sloganıyla 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edildi. Biz de buna bütün gücümüzle katıldık. Geçen yıl aldığımız tedbirlerle İzmir’de yaya ölümlerini yüzde 35 oranında azalttık. Bu oran bütün ölümlü kazalarda ise yüzde 21 oldu. Türkiye genelinde iyi bir durumdayız.” dedi. 

İZMİR’DEKİ ALT YAPI SIKINTISI TRAFİĞİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR

İzmir’in Türkiye geneline bakıldığında özel bir durumu olduğundan da bahseden Hüseyin Aşkın, “İzmir alt yapı olarak çok sıkıntılı bir kent. Hal böyle olunca bu sıkıntının trafiğe yansımaları da çok fazla oluyor. Alt yapıdan kaynaklı sıkıntıları bizim çözmemiz mümkün olmadığı için ne gibi tedbirler alabiliriz diye düşündük. İzmir’de motosikletlilerin Türkiye ortalamasının üzerinde kazaya karıştığını gördük. İzmir’de trafiğe kayıtlı 250 bin motosiklet var. Aldığımız tedbirler sayesinde İzmir’de kask takma oranını yüzde 95’in üzerine kadar çıkardık. Bununla da kalmadık, emniyetkemeri takma konusunda da çok  hassas davranıyoruz. Emniyet personelimiz ön koltukta da arka koltukta da mutlaka emniyet kemerini takar. Buna araçlarımıza bindirdiğimiz şüpheliler de dahil. Bunu bütün vatandaşlarımızdan da istiyoruz ve ciddi bir başarı elde ettik, kazalarda ölüm oranları azaldı. Bir insanın hayatını kurtarmak benim inancıma göre insanlığı kurtarmaktır.” ifadelerini kullandı. 

HEDEF; KAZALARI YÜZDE 50 ORANINDA AZALTMAK

İzmir İl Emniyet Müdürü Aşkın, yaya ölümlerinin ve diğer kazaların teker teker analizini yaparak, ona yönelik tedbirler aldıklarına vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:  “İzmir’de alkollü araç kullanma oranı çok ciddi bir oranda azaldı. İzmirliler önceleri yollarda beklemekten çok rahatsız oldular ama onlara insan hayatını önemsediğimizi anlattık. Yaya kazaları aşırı hızla birleşince ölüm kaçınılmaz oluyor. Aşırı hızla ilgili çok ciddi tedbir alınması gerektiğini düşünüyorum. Biz insanların parasını ya da ehliyetini almak istemiyoruz. Yapmak istediğimiz trafik kültürünü yerleştirmek. Trafik bilincinin ve kültürünün yerleşmesi gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biridir. Tabi ki bir tek vatandaşımızın bile zarar görmesini istemeyiz ama bu yılki hedefimiz trafik kazalarını, ölümleri, yaralanmaları yüzde 50 oranında azaltmak. Bütün personelimiz buna inanmış durumda.” 

DOĞRU İHBAR ORANI YÜZDE 90

Hüseyin Aşkın ayrıca vatandaşlardan gelen her ihbarı değerlendirdiklerini ancak ihbarla ceza kesmeye mevzuatların izin vermediğini belirterek, “Ama ihbarla birlikte tespit ettiğimiz ihlallere gerekli yaptırımları uyguluyoruz. Biz yine Türkiye genelinin üzerinde yüzde 90 oranında doğru ihbar alıyoruz. Sadece trafik değil, asayiş ve terör anlamında bu ihbarlar bize çok katkı sağlıyor. Bu konuda İzmir halkına da teşekkürlerimizi iletiyorum.” diye konuştu. 

MUSTAFA ILICALI’DAN İZMİR’DEKİ ÜNİVERSİTELERE ÇAĞRI

Ulaştırma Profesörü Mustafa Ilıcalı ise İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın aracılığıyla, bütün notları hazırlanmış, hiçbir maddi külfeti olmayan “Trafikte Sorumluluk” isimli dersin önümüzdeki dönemden itibaren İzmir’deki üniversitelerde müfredata alınması çağrısında bulundu. Ilıcalı, trafikte risk teşkil eden yaş aralığının 18-26 olması nedeniyle trafik kültürünün oluşması için çalışmalara üniversitelerden başlanması gerektiğinin de altını çizdi. 

Haber: Hakan Taşyaran / Radyo Trafik İzmir