'Trump'ın arkadaşları, Kıbrıs'ta kara para akladı' iddiası

'Trump'ın arkadaşları, Kıbrıs'ta kara para akladı' iddiası

ABD Başkanı Donald Trump'ın iki arkadaşının Kıbrıs'ın güneyini kara para aklama merkezleri olarak kullandığı öne sürüldü. İddialarda Rusya ve Ukrayna aracılığıyla ABD makamlarının dikkatinden kaçırmak için kullandığı yer aldı.

Gazeteduvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre Son birkaç gündür ABD ve dünya gündemini meşgul eden Paul Manafort ve Rick Gates skandalı Kıbrıs’ın güney sahillerini vurdu. ABD Başkanı Donald Trump’ın iki yakın mesai arkadaşı Kıbrıs’ı kara para aklama merkezi olarak kullandığı öne sürüldü.

Manafort ve Gates’in uluslararası alanda kara para aklama merkezleri olarak tanınan ülkelerle beraber Kıbrıs’ın güneyini Rusya ve Ukrayna aracılığı ile elde edilen paraları, ABD makamlarının dikkatinden kaçırmak için kullandığı iddia edildi. ABD’li makamlar Manafort ile Gates’i Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesine neden olmakla suçluyorlar.

Ukrayna’daki eski yönetime sunulan destek karşılığına elde edilen onlarca milyon Amerikan Doları off shore şirketler ve bankalar aracılığı ile güvenli yerlere yönlendirildi. Kıbrıs bu mekanizmada kilit bir rol oynadı. 2005-2013 döneminde iki Amerikalı lobici Kıbrıs’taki Laiki Bankası’nın hizmetlerinden faydalandı. Ayrıca, Trump’ın iki eski mesai arkadaşı Kıbrıs’ın güneyinde faaliyet gösteren şirketlerin ve avukatlık bürolarının hizmetlerinde de faydalandılar.

BİR BANKA, BİR AVUKATLIK BÜROSU VE 12 ŞİRKET

2013 yılında ekonomik kriz sürecinde Laiki Bankası’nı devralan Kıbrıs Bankası, Manafort’un ve Gates’in hesaplarını mercek altına aldı ve ardından kapattı. Kıbrıs Bankası, Kıbrıs mercilerini durumdan haberdar etti.

Aynı süreçte iki ABD’li lobicinin Kıbrıs’ta toplam 12 şirketten faydalandığı tespit edildi. Bu şirketlerin yarısı sonrasında faaliyetlerini sonlandırırken, bazıları bugün hizmet vermeye devam ediyor. Manafort ve Gates ayrıca ismi Panama Belgeleri’nde geçen bir avukatlık bürosunu da amaçlarına ulaşmak için kullandılar.

ABD KIBRIS’TAN BİLGİ TAKİP EDİYOR

Trump skandalının Kıbrıs’a ulaşması ile beraber ABD mercileri diplomatik alanda harekete geçti. Geçtiğimiz Haziran ayında ABD, Kıbrıs mercilerinden konu ile ilgili bilgi talep etti. Kıbrıs mercileri, gecikmeli olarak bu talebi geçtiğimiz günlerde olumlu şekilde karşıladı ve gerekli bilgi ve belgeleri ABD’ye gönderdi.