Trump'ın danışmanı 'güvenli bölge' önerisini tekrarladı!

Trump'ın danışmanı 'güvenli bölge' önerisini tekrarladı!

ABD Başkanı Trump'ın Milli Güvenlik Danışmanı Thomas Bossert 'güvenli bölge' önerisini tekrarladı. Askeri danışmanlarının bölgede olduğunu belirten Bossert, Türkiye'nin Afrin'de bir çatışmadan uzak kalması gerektiğini söyledi.

ABD ile Türkiye arasında Afrin harekatı başladıktan sonra ilişkiler gerilirken Başkan Donald Trump’ın Milli Güvenlik Danışmanı Thomas Bossert, yeniden ‘güvenli hat’ önerirken, diğer “Ankara’nın Afrin’den çekilmesini tercih edeceklerini” de açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Milli Güvenlik Danışmanı Thomas Bossert, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda Zeytin Dalı Harekâtı’nı değerlendirdi. Türkiye’nin YPG ile çatışmamasını isteyen Bossert, ABD’nin askeri danışmanlarının bölgede olduğunu belirtti. Trump’ın danışmanı, “Herhangi bir yanlış anlaşılma ve hesaplamanın ağır sonuçları olabilir” dedi.

‘TÜRKİYE İLERLERKEN DİKKAT ETMELİ’

Bossert, “Türkiye, Afrin ve Suriye’de ilerlerken çatışmaların artma olasılığına karşı dikkatli olmalı. Biz, bunun IŞİD’i yenmeleri için güvendiğimiz vekil güçlerle çatışma gibi korkunç bir sonucu olmasını istemeyiz” dedi. ‘Türkiye’nin güney sınırında yaşayan insanların meşru güvenlik kaygılarını tanıdıklarını’ belirten ABD’li yetkili, ‘istikrarlı ve desteklenebilir bir Suriye’ye yönelik stratejik ihtiyaç’ doğrultusunda Washington’ın Türkiye’den PKK ve DSG konusundaki kaygılarını yenmesini ve uzun dönemli stratejik çıkarlarını etraflı şekilde düşünmesini talep etti.

ABD Başkanı’nın danışmanı, “Bence Türkler uzun ve kısa dönemli stratejik ihtiyaçlar konusuna hakimler. Ben sadece onların uzun dönemli stratejik sabır göstermelerini diliyorum. Mevcut durumda Türkiye’nin Afrin bölgesindeki çatışmadan çekilmesini tercih ederim” ifadelerini kullandı. Bossert ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun Suriye’nin yeniden inşası ve istikrarı sözüne bağlılığını koruduğunu da belirtti.