Trump'ın Kudüs kararına, iktidar ve muhalefetten ortak tepki

Trump'ın Kudüs kararına, iktidar ve muhalefetten ortak tepki

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına iktidar ve muhalefetten ortak tepki geldi.

TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan "Dünyayı karıştırmak istiyorsanız ancak böyle bir karar alabilirdiniz. Yapılan da budur. ABD, dünyayı karıştırmaktan ne tür bir fayda umuyor, anlamış değiliz" dedi. TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun CHP'li üyesi Ömer Süha Aldan da "Trump'ın elçiliği Kudüs'e taşıma kararı vermesi, bölgede oluşabilecek barış kırıntılarını da yok eder, şiddeti tırmandırır, bu anlamda çok yanlış bir karar diye düşünüyorum" diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kararnameyi imzaladı ve "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim" açıklaması yaptı. Geçtiğimiz ay Filistin'e bir ziyaret gerçekleştiren TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleri Trump'ın Kudüs kararını Sputnik'e değerlendirdi.

'TRUMP ÜLKE İÇİNDE YAŞADIĞI SIKINTIYI BU HAMLEYLE ATLATMAYA ÇALIŞIYOR'

AK Partili Hasan Turan, kararın kabul edilemez olduğunu ifade ederken "Kudüs'e yönelik her türlü tecavüz içeren bu işgalci tutumun ne Filistililer, ne Müslüman halklar ne Hıristiyan dünyası ne de dünyanın özgürlük yanlıları tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Bir avuç Siyonist lobiyi memnun etmek için atılan bu adım, dünyanın genelini karşınıza almak demektir. Zannımca Trump, ülke içinde yaşadığı sıkıntıyı, orada birtakım Siyonist lobilerden alacağı destekle atlatacağını düşünmüş olacak ki böyle bir hamle yaptı. Yoksa böyle bir hamlenin akla, mantığa uygun hiçbir tarafı yoktur. Bu, İslam dünyası ve Hıristiyan dünyası birlikte düşünüldüğünde dünyanın ortasına pimi çekilmiş bir bomba koymaktır" diye konuştu.

'ABD, BU KARARLA BÜTÜN DÜNYAYI KARŞISINA ALDI'

Filistin'e barış gelmeden Ortadoğu'ya barışın gelmesinin mümkün olmadığını söyleyen Turan, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'ya barış gelmediği zaman da dünyada barış olması mümkün değildir. Dünyada barış içinde yaşamak isteyen milletler ve o milletleri yöneten devletler ilk önce bu bölgedeki sorunların anası olan meseleyi halletmesi gerekmektedir. Toprakları işgal edilen, Filistinlilerdir. Kudüs işgal edilmiştir, 1980'de kendi meclis kararlarıyla başkent ilan etmişlerdir ancak BM nezdinde de dünyanın hiçbir devleti nezdinde de İsrail'in bu kararı kabul görmemiştir, gayrımeşru olarak tanımlanmıştır. ABD'nin böyle bir gayrımeşru kararın yanında bulunması, ABD'nin meşru taleplere karşı gayrımeşru tutum ve davranışları desteklediğiyle ilgili de İslam dünyası başta olmak üzere bütün dünyada kendisine yöneltilen eleştiriyi haklı çıkartacaktır. ABD bütün bir dünyayı da karşısına almış olacaktır. ABD, bu kararından bir an önce vazgeçmelidir, geri adım atmalıdır. Ve buralardaki ateşin fitilini daha da alevlendirmemelidir. Bu karara karşı bütün dünya, bütün devletler ayağa kalkmıştır. Dünyayı karıştırmak istiyorsanız ancak böyle bir karar alabilirdiniz. Yapılan da budur. ABD, dünyayı karıştırmaktan ne tür bir fayda umuyor, anlamış değiliz."

'ABD'Yİ AKLISELİME DAVET EDİYORUZ'

ABD'nin Kudüs kararını görüşmek üzere Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü İslam İşbirliği Teşkilatı'nın önümüzdeki hafta toplanacağını belirten Turan, "Bütün Müslüman halklar ayağa kalkmıştır. İslam dünyasından art arda açıklamalar gelmektedir. İslam dünyasının bütün örgütleri tepki halindedir. Bunları İsrail'in karşılaması mümkün değildir. ABD'nin bunlar karşısında zor duruma düşeceğini düşünüyorum. Bölgedeki ateşin çok daha artacağını, yangının sönmek yerine artarak devam edeceğini ve bu yanan ateşin ABD'yi de kasıp kavuracağını düşünüyorum. Çünkü toplumların öfkelerinin nerede başlayıp nerede biteceği kestirilemez. Dolayısıyla ABD'yi bu konuda aklıselime davet ediyoruz. Kudüs bir inanç merkezidir. Yahudiler için de Hıristiyanlar için de Müslümanlar için de inanç merkezidir. Kudüs'ün bu özelliğine dikkat ederek inanç topluluklarını tahrik etmeden bir tutum içerisinde bulunulması gerekir" dedi.

'BU KARAR BÖLGEDEKİ BARIŞ KIRINTILARINI YOK EDER'

TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da Trump'ın Kudüs kararının kabul edilemez olduğunu ifade ederek "Eğer verilecek bir karar sonrası gençlerin kanı dökülecekse, bölgede şiddet artacaksa, o zaman bu kararı yeniden gözden geçirmekte fayda var. Biz Filistin'e yaptığımız gezide de onu gördük, bu karar kimsenin hayrına olmaz. Trump'ın elçiliği Kudüs'e taşıma kararı vermesi, bölgede oluşabilecek barış kırıntılarını da yok eder, şiddeti tırmandırır, bu anlamda çok yanlış bir karar diye düşünüyorum. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kendi ülkesinde yolsuzluk soruşturmasına tabi tutulurken, ABD'de Trump'ın görev süresi kendi ülkesinde bile tartışma konusu olurken bu işten yararlanacaklardır. Sonuçta olan da sokaktaki masum vatandaşlara olacaktır diye düşünüyorum" diye konuştu.

'İSRAİL İLE İLİŞKİLERİ KESERİZ' SÖZÜ İÇ POLİTİKAYA YÖNELİK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump'ın Kudüs kararıyla ilgili yaptığı "İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme noktasına varabiliriz" sözlerini de değerlendiren Aldan, "Asıl kararı veren Trump, yani ABD. Ama siz şöyle diyorsunuz, ‘ben kararı alana değil de diğerine küserim.' Akıl alır gibi değil. Tamamıyla iç politikaya yönelik bir söz olarak gördüm. Böyle bir söz doğru değil" dedi.

'SAĞDUYULU ÇABALAR SÜRMELİ'

Türkiye'nin sağduyulu çabalarını sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Aldan, "Orada mesela Hamas ile FKÖ'nün ortak bir noktada buluşma olasılığı artmış durumdaydı. Filistin'de de belli şeyler gördük, barış için bir ortam var aslında. Türkiye bunu ısrarla vurgulamalı. Kudüs özünde bütün büyük dinlerin merkezi konumunda bir şehir. Böylesine bir başkent kararı, bir din açısından orayı sahiplendirmek anlamına gelir ki uzun sürecek bir çatışmanın fitilini ateşleyecektir. Bu konuda sağduyulu çabalar devam etmelidir" diye konuştu.