TSK Afrin'e böyle gidiyor! 'Zeytin Dalı' harekatında son durum...

TSK Afrin'e böyle gidiyor! 'Zeytin Dalı' harekatında son durum...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dün saat 17.00'da Adana'daki İncirlik Üssü ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda havalanan 72 savaş uçağının hava saldırısıyla başlattığı 'Zeytin Dalı' harekatı bugün de son hızıyla sürüyor. TSK'ya ait tank ve zırhlı araçların Afrin'e ilerleyişi devam ediyor. ÖSO'nun PYD-PKK'nın kontrolünde bulunan bir köyü ele geçirdiği öğrenildi. Öte yandan Reyhanlı'ya düzenlenen roketli saldırıda 1 kişi öldü 32 insan yaralandı. 4

ABD’nin Suriye’de 30 bin kişilik ‘sınır gücü’ kuracağını açıklamasıyla Türkiye ile Suriye sınırını bölgesinde yaşanan hareketlilik dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kütahya’da verdiği ‘Harekât sahada fiilen başladı’ mesajının ardından saat 17.00’de bombardımana dönüştü.

İşte dakika dakika Afrin operasyonu:

22: 50 / Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Reyhanlı’ya roketlerin atıldığı iki mevzi imha edildi.

22: 30 / Fransa, Afrin operasyonunun ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı. Kritik son dakika gelişmesinin ardından BMGK yarın toplanma kararı aldı.

21: 55 / Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte, 21 Ocak 2018 tarihinde Hatay bölgesinde Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili inceleme ve denetlemelerde bulundu.

21:45 / İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Afrin Harekatı’nın başlamasının ardından sosyal medya paylaşımları nedeniyle “PKK/PYD propagandası” yürüttüğü tespit edilen 18 şüpheli hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı.

21:20 / Afrin’den Türkiye’ye atılan roketlere TSK, Suriye sınırındaki obüslerle misliyle karşılık vermeye başladı.

21:15 / Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD’nin Suriye’deki tek taraflı hareketleri Türkiye’yi kızdırdı” açıklamasını yaptı.

20:30 / ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanı Mattis peş peşe açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı müdahalenin sınırlı olması konusunda Türkiye’ye itidal çağrısı yaparken Mattis de, “Türkiye bize müdahaleden önce haber verdi” açıklamasını yaptı.

19:43 / ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Türk ve Rus mevkidaşlarıyla telefon üzerinden görüştüğü açıklandı. Açıklamada, ABD’nin operasyonun çok uzun olmaması konusunda çağrıda bulunduğu vurgulandı.

19:36 / TSK, operasyon görüntülerini paylaştı.

18:33 / Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bir bomba daha düştü. 4’ü ağır 37 kişinin yaralandığı açıklandı.

17:49 / Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada TSK’nın başlattığı operasyona destek verildi.

17:30 / Başbakan Binali Yıldırım, Afrin’e müdahalenin ekonomiyi etkilemeyeceğini açıkladı.

16:45 / Reuters’a konuşan Özgür Suriye Ordusu’ndan üst düzey bir yetkili, “Afrin’i kuşatmayı ve teröristlerin bölgeyi terk etmelerini planlıyoruz. Afrin’e girmek gibi bir planımız yok” açıklamasını yaptı.

16:30 / TSK’dan Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili 3. açıklama geldi. Açıklmada “Terör örgütüne ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 45 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 32 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekât planlandığı şekilde devam etmektedir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.” denildi.

16:00 / NATO, Sözcü.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye tehlikeli bir bölgede bulunuyor. Terörizm çok zarar verdi, her ülkenin kendini savunma hakkı vardır” ifadesini kullandı.

15:50 / Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar kuvvet kumutanlarıyla birlikte Hatay’da Zeytin Dalı Harekatı’na katılan birliklerde denetleme yapıyor.15:00 / Fransa Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil olarak toplanmaya çağırdı.

İLK KÖY TERÖRİSTLERDEN ALINDI

14:20 / ÖSO, Şankal Köyü’nü terör örgütü PKK-PYD’den aldıklarını duyurdu.

13:00 / Askerlerimiz Suriye sınırından 5 km içeriye kadar girdi.
12:45 / Konya  3. Ana Jet Üssü’nden savaş uçakları kalktı.
12:42 / 20 dakika içinde Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde 8 adet savaş uçağı kalktı.

12:30 / TSK’dan ikinci açıklama:

“Zeytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde devam etmekte olup, kara harekâtı başlamıştır.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

153 HEDEF ATEŞ ALTINDA

11:20 / TSK’dan yapılan açıklamada “Tespit edilen hedefler, kara ateş destek vasıtaları ile ateşle taarruz edilerek etkisiz hale getirilmeye devam edilmektedir. Bu kapsamda şu ana kadar PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri tarafından kullanılan sığınak, barınak, mühimmat deposu vb. 153 hedef ateş altına alınmış olup “Zeytin Dalı Harekâtı” planlandığı şekilde devam etmektedir” denildi.

TERÖRİSTLER KÖYLERE ÇEKİLİYOR

11:10 / Mehmetçiğin 3.5 kilometre ilerleme sağladığı ve 17 tuzaklı mayın bölgesinin de temizlendiği öğrenildi. Askeri kaynaklar, TSK tanklarının ÖSO güçlerine destek verdiğini belirtti.
Örgüt üyelerinin köy ve kasabalara çekildiği ifade edilirken kırsalda direnişle karşılaşılmadığı kaydediliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Adana’daki İncirlik Üssü ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda havalanan 72 savaş uçağının hava saldırısıyla başlattığı ‘Zeytin Dalı’ harekatı gece boyunca devam etti. Afrin’deki  PYD-YPG/PKK ve IŞİD hedeflerine yönelik gerçekleştirilen hava saldırısına eş zamanlı olarak Kilis ve Hatay sınırlarından top atışlarıyla destek sağlandı.
Gece boyunca Türkiye’den Suriye’ye ÖSO birlikleri ve TSK’nın askeri sevkiyatı sürdü. Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na geldi. Tankları taşıyan çekiciler, güvenlik önlemleri arasında Suriye’nin Azez ilçesine geçti. Hassa ilçesinin Yalangöz mevkine sabah saatlerinde gelen tank ve zırhlı araçlar da Suriye’ye geçti.
Hassa’da sokağa dökülen vatandaşlar da ellerinde Türk bayraklarıyla askerlere sevgi gösterisinde bulundu marşlar söyledi.
Genelkurmay Başkanı Orgenaral Hulusi Akar da Afrin’deki ‘Zeytin Dalı’ Harekatına ilişkin bilgi verdi. Akar, “Harekâtın planlama ve icrasında sadece ama sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, bina, silah, araç gereç vesaire hedef alınacak. Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için de her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilecektir. Şu anda bile bazı yaralılarımız, gazilerimiz var. Onlara da saygılarımızı, şükranlarımızı sunuyor acil şifalar diliyorum” dedi.
Kilis'e batı ve doğu illeri ile Fırat Kalkanı Hareketi bölgesinden gelen tanklar, zırhlı araçlar, fırtına obüs topları ile askeri birliklerin sevkıyatı sabaha kadar aralıklarla sürerken yol kenarında bekleyen vatandaşlar da mehmetçiğe sevgi gösterisinde bulunarak uğurluyor. Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nın karşı başlatılan Zeytin Dalı Harekatı” kapsamında Türkiye'deki sınır birliklerine sevkıyatlar, peyder pey sürüyor.

MEHMETÇİK İÇİN DUA DESTEĞİ

Afrin sınır ötesi “Zeytin Dalı Harekatı”nın zaferle sonuçlanması için sabah namazı öncesi Mehmetçik için camilerde Fetih Suresi okundu.

KİLİS’E BAĞLI BAZI BÖLGELER ‘ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ’ İLAN EDİLDİ

Kilis Valiliği, ‘Zeytin Dalı Harekatı’nın sürdüğü Suriye sınırındaki bazı bölgeleri, 15 gün süreyle ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan etti.

Valilikten yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye´nin kuzeybatısında, Afrin’deki terör örgütlerine yönelik başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekatı’ kapsamında bazı bölgelerin 15 gün süreyle ‘özel güvenlik bölgesi’ olarak ilan edildiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Kilis’in merkez ilçe mülki sınırları içerisinde yer alan Akçabağlar, Demirışık, Doğançay, Tahtalı, Duruca, Beşenli köyü ile Aşağı ve Yamaç mezraları, Hacipoğlu, Süngütepe, Kocabeyli, Saatli, Güneşli, Mağaracık, Çalkaya, Bulamaçlı, Gözkaya, Gülbaba, Çerçili, Hisarköy, Deliosman köylerinde ve kırsalında, ‘Zeytin Dalı Harekatı’na karşı olası terörist eylemlerden doğabilecek zararlardan vatandaşlarımızı korumak ve söz konusu terörist faaliyetlere karşı gerçekleştirilebilecek önleme harekatlarının selameti bakımından 20 Ocak Cumartesi günü saat 24.00´ten itibaren 3 Şubat Cumartesi günü saat 17.00´ye kadar olmak üzere 15 gün özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir. Sözkonusu bölgede yerleşik olan vatandaşlarımız haricinde belirtilen süre içerisinde özel güvenlik bölgesine giriş, kolluk makamlarınca verilmiş izinler dışında yasaklanmıştır.”

REYHANLI'YA ROKET ATILDI: 1 ÖLÜ, 32 YARALI

Gece saatlerinde Afrin’deki terör örgütü PKK/YPG mevzilerinden atılan roket mermileri sonucunda 32 kişi yaralandı. 4 kişinin durumu ağır olmakla birlikte Hatay Valisi hastaları ziyaret etti

MEHMETÇİK BUGÜN KARADAN GİRDİ

Afrin'deki terör yuvalarının başarıyla vurulduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, bugün itibarıyla kara unsurlarımızın da bölgeye gireceğini açıklamıştı. Sabah saatlerinden itibaren tanklar ve askeri araçlar sınırdan geçerek Afrin’e doğru ilerlemeye başladı.
Başbakan Binali Yıldırım, ‘Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, “Belirlenen hedeflerin tamamına yakını tahrip edilmiş ve hava unsurlarımız üslerine dönmüştür. Topçu ateşi ile alanın yumuşatılması faaliyetleri halen devam etmektedir.

Ayrıca gelişmelere göre kara unsurlarımız da gerekli faaliyetleri icra edecektir. Barış ve huzur getirmeyi hedefleyen bir harekattır” dedi.

ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN

HÜKÜMET Sözcüsü Bekir Bozdağ, harekatın uluslararası hukuka uygun ve meşru olduğunu açıkladı. Yabancı ajanslar ise harekatı acil kodla dünyaya duyurdu.

YOĞUN TELEFON TRAFİĞİ YAŞANDI

SURİYE Afrin'e bomba yağdırırken Türkiye-ABD-Rusya arasında telefon diplomasisi yaşandı. Türkiye, tarafları ve Ankara'daki elçilik yetkililerini bilgilendirdi.