TSK'da istifa depremi

TSK'da istifa depremi

İlk kez siyaset ağırlıklı Yüksek Askeri Şûra gerçekleşti ve tarihinde yine ilk kez kendisinden kıdemli ve yüksek rütbede komutanlar bulunmasına rağmen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na koramiral atanmasından sonra Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ile Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu istifa ettikleri iddia edildi.

İlk kez siyaset ağırlıklı Yüksek Askeri Şûra gerçekleşti ve tarihinde yine ilk kez kendisinden kıdemli ve yüksek rütbede komutanlar bulunmasına rağmen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na koramiral atandı. 3 yıllık rütbe bekleme süresini doldurmadığı için yasa gereği emekli edilemeyen Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ile Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu istifa dilekçesi verip siyasete sorun çıkarmadı.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre; görüştüğü bazı komutanlar da bir oramiralin, kendisinden düşük rütbede, kıdemde bulunan komutanın emrinde çalışmasının uygun olmadığını, iki komutanın da istifa ederek kendilerine yakışanı yaptıklarını belirttiler.

Kendisinden kıdemli 4 komutanın önüne geçirilip, hem de korgeneral rütbesinde olmasına rağmen Adnan Özbal'ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi büyük sürpriz oldu. Özbal'ın kimliğine, kişiliğine kimsenin diyeceği yok. Ama kendinden kıdemli ve üst rütbede isimler bulunmasına rağmen Özbal'ın getirilişinin disiplini bozacağı endişesi yaşanıyordu. 3 yıllık görev süresini doldurmadığı için emekliye sevk edilemeyen Oramiral Veysel Kösele'nin Genelkurmay'da bir göreve getirilmesi konuşuldu. Ancak Kösele bunu uygun bulmadı ve istifa yolunu seçti. 40. Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner de, emrindeki komutanların Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanmasına tepki gösterip 6 ay sonra Deniz Kuvvetleri Komutanı olacakken istifa etmişti.

GETİRDİKLERİNİ DE GÖNDERDİLER

Emekliye sevk edilen komutanların bazılarının durumunu araştırdığımızda şöyle bir tablo ortaya çıktı:

– EDOK Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, 6'ncı yılında emekliye sevk edildi. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Harp Akademileri komutanıyken darbeciler tarafından derdest edilmişti. EDOK Komutanı Kamil Başoğlu'nun emekliye sevk edilmesinden sonra bu göreve getirilmişti.

– Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, 4'üncü, 8'inci Kolordu (Elazığ) Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar, 3'üncü yılında emekli edildi. Uyar'ın bölgesinde, 15 Temmuz'da hiçbir asker sokağa çıkmamıştı.

– 5'inci Kolordu (Çorlu) Komutanı Tümgeneral Şenol Alpaslan 7'nci yılında emekliye sevk edildi. Alpaslan, tümgeneral rütbesinde bulunmasına rağmen 5. Kolordu Komutanlığı'na verilmişti. Daha önce MGK Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunmuştu.

– 2'nci Kolordu Komutanı (Gelibolu) Tümgeneral İzzet Çetingöz, 5'inci yılında emekli edildi. 15 Temmuz'da Harp Okulu Komutanı'ydı, darbeciler tarafından derdest edilmişti. Geçen yıl görev süresi uzatılıp kolordu komutanı yapıldı. Emekliye sevk edilmesi sürpriz oldu.

SURİYE HAREKAT PLANI

– Genelkurmay Harekat Başkanı Tümgeneral Mehmet Okkan, terfi senesi olmasına rağmen 4'üncü yılında emekli edildi. Okkan, Hakkari'de bir yıl tugay, bir yıl tümen komutanlığı yaptı. Tümgeneralliğinin 2'nci yılında Genelkurmay Harekat Başkanı yapıldı. Suriye harekatı, Süleyman Şah sandukasının nakli bu komutan döneminde planlandı.

– Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Atilla Şirin, 1'inci Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Rafet Sevinç Şaşmaz da 3'üncü yıllarında emekli edildi.

“İNİN” EMRİNİ VERMİŞTİ

– Genelkurmay SKKHM Amiri Tuğgeneral İlhan Kırtıl, 5'inci yılında emekli edildi. İlhan Kırtıl, 15 Temmuz darbe girişiminde TSK Komuta Harekat Merkezi'nin amiriydi. Uçakların inmesi konusunda tüm Hava, Kara, Deniz komutanlıklarına talimatı Kırtıl vermişti. Sınıftan tuğgeneralliğe yükselmişti.

– Genelkurmay Kuvvet Geliştirme Daire Başkanı Tuğgeneral Erhan Sipahioğlu 5'inci, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk de 3'üncü yılında emekliye sevk edildi.

GENELKURMAY'IN SESİ

– Askerlerle ilgili her gelişme üzerine gazetecilerin gece/gündüz telefonla aradığı isimlerin başında İletişim Dairesi Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü geliyor. Operasyonları neredeyse saat saat, görüntülü ve de kahramanların
öyküsüyle aktardı. Biliyoruz ki son dakikasına kadar bilgilendirmeyi sürdürecektir. Kendisine teşekkür ederiz. Bu yıl terfi edenler arasında darbe girişiminde bulunanlardan yedi kurşun yiyen gazi Piyade Albay Davut Ala'nın tuğgeneralliğe terfi ettirilmesi ise belki de şûranın en sevindirici haberiydi.