TSK, Suriye'ye girdi!

TSK, Suriye'ye girdi!

ÖSO güçleri “Fırtına” obüsleri desteğinde İdlib’e ilerliyor; TSK’nın keşif gücü İdlib sınırından girdi.

30 Aralık 2016 tarihinde Suriye’de ilan edilen ateşkes rejiminin sürdürülmesi maksadıyla, Türkiye, Rusya Federasyonu ve İran garantörlüğünde Astana Süreci başlatılmıştır.Süreç kapsamında; ateşkes rejiminin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak maksadıyla, Suriye’de “Gerginliği Azaltma Bölgeleri / Çatışmasızlık Bölgeleri” belirlenmiştir.

Gelinen aşamada, ateşkes rejiminin takibi maksadıyla, garantör ülkelerin silahlı kuvvetlerine mensup birliklerden oluşan Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, İdlib Bölgesinde icra edeceği harekât kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 08 Ekim 2017 tarihinden itibaren keşif faaliyetlerine başlamıştır.Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana sürecinde Garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedirler.

Türkiye, Rusya ve İran arasında ‘Astana’da varılan anlaşmanın ardından Özgür Suriye Ordusu’nun ( ÖSO), Suriye’nin İdlib kentine yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ( TSK) desteğiyle başlattığı harekâtın ikinci gününde, ÖSO güçlerinin kente ilerleyişinin devam ettiği öğrenildi. Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ne karayoluyla 45 kilometre uzaklıktaki İdlib’e ilk giren ÖSO birliklerinin, Hayat-ül Tahrir-i Şam’ (HTŞ) adıyla yeni bir grup kuran El Kaide kökenli teröristlerle çatıştığı öne sürüldü.İngiliz haber ajansı Reuters ise Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’ne dayandırıp dünyaya servis ettiği haberde, ‘TSK ile Tahrir-i Şam güçleri arasında, Kafr Lusin Köyü yakınlarında karşılıklı ateş açıldığı’nı ileri sürdü. Ancak bu bilgi resmi kaynaklarca doğrulanmadı.

ERDOĞAN'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,İdlib operasyonuna ilişkin olarak, "Dün itibarıyla adımı atılan bu sabah ise uygulamaya başlayan süreç devam ediyor ve herhangi bir sıkıntı olmadan ÖSO ile beraber bizim de desteğimizle oradaki gayret devam ediyor. Biz yeni bir Kobani yaşamak istemiyoruz ve bunu yaşatmayacağız." dedi.

SINIR KARAKOLUNDA HAREKETLİLİK VARDI

Gazete Habertürk'ün haberine göre Suriye’ye sıfır noktasında bulunan Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ndeki Oğulpınar Sınır Karakolu’na da çok sayıda askeri araç ve personel sevk edildi. Sınıra yakın noktalarda mevzilenmiş Leopar tankları, obüs ve diğer askeri araçların namlularının Suriye’ye dönük vaziyette hazır bekletildiği görüldü.

Dün sabah saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından İdlib’e, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) destek amaçlı top atışları yapıldı. ÖSO mensuplarının ilerlediği İdlib’e doğru aralıklı olarak yapılan 7 top atışıyla ÖSO’nun ilerleyişinin kolaylaştırıldığı belirtildi. Sınıra askeri araç ve personel sevkıyatına dün de devam edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) üst düzey yöneticilerinin sınır bölgesinde bulunduğu öğrenildi.