Türk heyeti ile ABD arasında kritik görüşmede flaş gelişme

Türk heyeti ile ABD arasında kritik görüşmede flaş gelişme

Türk heyetinin, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmesi başladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlığındaki ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ile görüşmesi sona erdi. Heyet ikinci görüşme için Hazine bakanlığına geçti.

ABD'nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün malvarlıklarını dondurma yönündeki yaptırım kararının ardından ABD'ye giden Türk heyeti  ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmesini bitirdi. Heyet ikinci görüşme için Hazine bakanlığına geçti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan ile görüştü. Türk heyetinde Adalet, Hazine-Maliye ve Dışişleri bakanlıklarından üçer kişi olmak üzeri 9 kişi bulunuyor. 

ABD yönetimi, 2 yıla yakın tutukluluğunun ardından ev hapsine alınan ABD'li papaz Andrew Brunson'ın durumuyla ilgili sorumlu rol üstlendiği belirtilen Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e yaptırım uygulamıştı. ABD’nin bu açıklamasının ardından Türk Lirası, dolar karşısında hızla değer kaybetmeye başlayıp 5.42 seviyesini görerek rekor kırmıştı. Bu gelişmelerin ardından diplomatik görüşmeler devam ederken Türk basınında ‘ABD ile bir ön mutabakat sağlandığı’ iddiasına yer verilmişti. En son olarak ABD tarafından "Bir anlaşmaya varmış olsaydık Pastör Brunson buraya evine dönmüş olurdu" açıklaması gelmişti.

 Çavuşoğlu ile Pompeo arasındaki görüşmenin ardından ABD ile Türkiye arasındaki sorunların çözümü konusunu ele almak üzere Türkiye'den bir heyetin ABD'ye giderek görüşmelerde bulunacağı bildirilmişti. 

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

Bakanlık Sözcüsü Nauert, Başkanlığını Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın yaptığı 9 kişilik Türk heyeti ile  ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan'ın başkanlığını yaptığı Amerikan heyeti arasındaki görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan kısa açıklamada, "Türk yetkililerle ilave görüşmeler yaptık. Görüşmeler devam ediyor." ifadesine yer verildi. Heyetler arasındaki görüşme yaklaşık 50 dakika sürmüştü.