Türk Kızılayı'ndaki büyük yolsuzluk iddiaları Meclis'te

Türk Kızılayı'ndaki büyük yolsuzluk iddiaları Meclis'te

CHP, Türk Kızılay’ındaki iddialar için araştırma komisyonu kurulması istedi.

Ülkemizin gözbebeği kuruluşlarından biri Türk Kızılayı, yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor. 

Sözcü gazetesinden Ali Ekber Ertürk’ün haberiyle gündeme oturan iddialar, görevden alınan Kızılay eski Güroymak Şube Başkanı ve CHP Bitlis eski İl Başkanı Çetin Yavuz’un savcılığa yaptığı suç duyurusuyla ortaya çıktı.  

CHP’DEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ  

CHP konuyu TBMM gündemine taşıdı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan ve Türk Kızılay’ındaki yolsuzluk iddialarının incelenmesi amacıyla verilen araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: 

Nisan 2016’da Kızılay Genel Başkanı olan Kerem Kınık ile ilgili birçok iddia yer almaktadır. 12 Nisan 2016 tarihinde yönetim kurulu ilk toplantısında Genel Başkan Kerem Kınık’a 5.000.000 TL harcama yetkisi verilmiştir.  Kınık’ın, kendisine tanınan olağanüstü yetkiye dayanarak kısa sürede eşine, dostuna, yakınlarına menfaat ve çıkar sağlamak suretiyle Kızılay’ı büyük ölçüde zarara uğrattığı iddia edilmektedir.  

Kınık hakkındaki diğer iddialardan bazıları ise şu şekildedir: 

- Yönetim Kurulunun yetki devrini, alımlarda Kızılay’ın cari usullerine uymama, rekabet ve kurumun menfaatlerini gözetmeme (kurumun zarara uğratılması) 

- Yüzlerce nitelikli Kızılay memuru işten çıkarılmış, kadrolaşmak, ve adam kayırmak amacıyla tecrübesiz, deneyimsiz yüzlerce personelin kuruma alınmıştır 

- Kurumdan çıkarılan personele yasal tazminatları dışında birkaç maaş tutarında teşvik primi ödenmesine rağmen söz konusu memurlar mahkeme kararı ile işe iade edilmişlerdir. Yönetim kurulunca işe başlatılmayan memurlara milyonları aşkın tazminatlar ödenerek kurum zarara sokulmuştur. 

- Yüzlerce kişi “Empatik” firması üzerinden Kızılay’a alınmıştır

- İstanbul’da aylık 12.500 $ + Kdv ile kiralanan Başkanlık ofisini doğrudan alım doğrudan pazarlıkla 470.000TL+Kdv ile yandaş bir firmaya tadilat yaptırılmıştır. İddiaya göre söz konusu köşk tarihi eserdir koruma altındadır. Herhangi bir tadilat izni alınmadan kaçak olarak inşa edilerek suç işlenmiştir. 

- Genel Başkanlık binası doğrudan alım doğrudan pazarlık usulü ile 497.100 TL ile onarılmıştır. (Sonradan ilavelerle harcama bir milyona yükseldiği iddiaları) 

- İletişim Danışmanlığı ve etkinlik yönetimi işleri yandaş firmaya verilmiştir 

- AFAD ‘dan ihale ile alınan çadır dikim işi doğrudan alım ve doğrudan pazarlıkla  bir firmaya keyfi verilmiştir 

- Kaynakları bağışlardan oluşan bir hayır kurumu için abartılı sayılabilecek şekilde Genel Başkana doğrudan alımla Audı A6 marka otomobil 280.000 TL+ Kdv ye alınmıştır. 

- Genel Başkan’ın oğlu Gençlik Kordinasyon Kurulu oluşturularak işbaşına getirilmiştir. Kendisine araba ve telefon tahsisi yapılmış ve yurtdışı görev verilmiştir 

- Bu yıl Kızılay’a güvenerek vekaletlerini veren vatandaşların binlerce sayıda kurban hissesi kesilmemiştir. Kerem Kınık’ın mensubu olduğu ve merkezi Londra da bulunan Yeryüzü Doktorları ve benzer kurumlara kurban bedellerini nakit olarak aktarılmıştır.