Türk Telekom satılıyor mu?

Türk Telekom satılıyor mu?

Reuters'a bilgi veren kaynaklar Türk Telekom'u hisselerini alan bankaların şirketi satabileceğini ifade ediyor. Kaynaklar öte yandan Türk Telekom için bankalar tarafından kurulacak yeni girişime 3-4 milyar dolarlık kredi verileceğini söylüyor. Ojer Telekom'un 1.5 milyar dolar Akbank'a 1 milyar dolar Garanti Bankası'na 500 milyon dolar da İş Bankası'na borcu bulunuyordu.

Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini kurulacak bir özel amaçlı şirket (SPV) ile Ojer Telekomünikasyon’dan (OTAŞ) devralacak kreditör bankalar, bu SPV’ye 3-4 milyar dolar tutarında yeni kredi sağlayacak. Konuya yakın iki kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre SPV’ye sağlanacak yeni kredinin teminatı da Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi olacak. Ayrıca, bankalar söz konusu krediye ilişkin bir piyasa değerleme raporu hazırlarken, hisselerin bu değerleme raporunda oluşacak bedel üzerinden alınması öngörülüyor.

1) LÜBNANLILAR PARALARINI NE KADARDIR ÖDEMİYOR?

Lübnanlı Hariri ailesine ait Saudi Oger’e bağlı olan OTAŞ, 2013 yılında Türk Telekom’da sahip olduğu yüzde 55 hisseyi teminat göstererek 4.75 milyar dolar tutarında kredi almıştı. Ancak OTAŞ kredinin taksitlerini iki yıla yakın zamandır geri ödeyemiyor.

2) KİM NE KADAR BORÇ VERMİŞTİ?

OTAŞ’ın 30’a yakın bankadan aldığı kredide en büyük pay 1.5 milyar dolar ile Akbank yaklaşık 1 milyar dolar ile Garanti Bankası ve yaklaşık 500 milyon dolara karşılık gelen tutar ile İş Bankası’nda bulunuyor.

Bu süreçte söz konusu hisseleri satmak için de görüşmeler yürüten bankalar, satış görüşmelerinden bir sonuç alınamayınca, krediyi yeniden yapılandırma müzakerelerinde teminat hisselere el koymayı değerlendirmeye aldı.