Rusya, 3 Şubat günü İdlib’de Su-25 tipi savaş uçağının MANPAD (Tek kişi tarafından taşınabilir hava savunma sistemi) ile düşürülmesinden sonra, bu tarz saldırılara karşı Afrin ve İdlib hava sahasını kapsayacak şekilde yeni bir elektronik hava savunma sistemi kurma kararı aldı.
Moskova yönetimi, bu kararını Türkiye’ye bildirerek, sistemi denemek ve kurmak amacıyla Afrin hava sahasını da kapsayan diğer hava savunma sisteminin belirli aralıklarla kapatılacağını, bu nedenle Türk savaş uçaklarının Afrin üzerinde uçuşuna izin verilmeyeceğini bildirdi.
Rusya’nın bu tutumunun Türkiye’ye karşı bir tavır olarak algılanmaması gerektiği belirtilerek, sistemin kurulması ve test süreci tamamlandıktan sonra Afrin hava sahasının yeniden Türk savaş uçaklarına açılacağı savunuldu.
Güvenlik kaynakları, bu son gelişmeyle ilgili pazartesi akşamı Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın “Afrin hava sahası açık” sözlerine işaret etmekle yetiniyor. Bir güvenlik yetkilisi, “Bazı taktik hazırlıklar yapılabilir. Uçaklar ve helikopterler sınır hattında Türkiye tarafında uçuyor” demekle yetindi. Rusya’nın İHA uçuşlarına izin vermesi nedeniyle, İHA’ların Afrin’deki bazı hedefleri işaretleyebileceği, sınır hattında uçuş yapan savaş uçaklarının da kanatlı güdüm kiti takılı bombalarla bu hedefleri vurmasının önünde engel olmadığı ileri sürüldü.
AÇIKLAMALARDA DA BİR BİLGİ YOK
Genelkurmay Başkanlığı’nın 5 Şubat’tan bu yana Zeytin Dalı harekâtıyla ilgili yaptığı açıklamalarda da Hava Kuvvetleri unsurlarının taarruzlarından bahsedilmemesi dikkat çekti. En son 4 Şubat’ta saat 10.00’da yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK-KCK-PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 5 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir” bilgisi paylaşıldı.
rus ucagi olsun buyukelci oldurulmesi olsun butun olaylar aslinda bizi ruslara yaklastiriyor ortada dantel inceliginde islenen birtakim islemler var soyleki ingilizler ve amerikalilar bizim butun devlet reflexlerimizi bilirler bildikleri sey bizim her zaman guclu ile isbirligini seven bir ilke oldugumuzdur .rus ucagi dusuruldu biz devlet olarak natoya kostuk ama ne oldu neto bizi elinin tersi ile itti .itmese biz bugun bile rusa kafa tutardik bunun amaci asla rus ilr ulkemizi kapistirmak degildi bizim psikolojimizi bilen abd bizi ruslara boyun eyecegimizi bile bile itti ruslarda buna dunden razi idi ne oluyor abd ve rusya ortadoguyu paylasiyor peki nefen tek abd yapmiyor yanina ayiyi aliyor nedeni su cine karsi bir plan bu plan cok acik hale geldi suriye irak turkuye iran bolunup rus ve abd ye bagimli ulkeler haline getirilecekler kurtleri ve kurdustani abd kuracak iran yine paylasilacak suriye irak ayni ama isin en ilginc yani turkleri artik abd istemiyor yemin ederim istemiyor bir bolge partneri olarak istemiyor sebebi tamamen guvensizlik bu yuzden turkleri ruslara postaladi kendine kurtleri aldi simdi bolgeyi planliyorlar ve galiba afrindeki kurtleri doguya cekecekler ve plan geregi kurtler suriyede almis aldugunu almis olacak eee kurtlerin denizi iste orasida kuzey kurt bolgesinden yani turkuyeden adana incirlik mersin hatti yani liman suriyeden degil mersin hatdindan tabikide abd plani isleyisine gore ic savasta incirligide hic bosaltmasina gerek yok o bolgede kurdustana verilecek .yemek kazani dusunun kazanin kendisi turkuye uc ayagi suriye irak iran yani kovca kurt kazani turkuyede demem oki rusa yanasmamiz sadece planin parcasi plan tkir tkir isliyor bu yuzden abd fetoyu bitirdi artik tuckuye abd partneri degil artik rus partneri ortadagu tam sekillenince gorussunuz abd kurtlerin tam ortagi oldu kimse kurtleri satacak hayali kurmasin