Türkiye'de ilk! Mutluluk Konferansı...

Türkiye'de ilk! Mutluluk Konferansı...

Türkiye ve Avrupa’dan uzmanlar, “mutluluk” kavramını konuşmak için İstanbul’da bir araya geliyor…

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) ile Kadıköy Belediyesi bir ilke imza atarak Türkiye'de ilk kez 'Mutluluk Konferansı' düzenleyecek.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen bu konferansta; 

"Türkiye, Norveç, Hollanda ve Polonya’nın ve de dünyanın ‘mutluluk karneleri’ nasıl?

Mutluluk hedefi, bir kamu politikası haline nasıl getirilebilir?

Mutluluğun ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma ile bir ilişkisi var mıdır?

Neden dünyanın en zengin ülkelerinin halkları mutlu değil?"

sorularına yanıt aranacak.

9 Mart Cuma günü saat 14:00'da başlayacak olan konferans Kozyatağı Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. 
Doç. Dr. Erhan Doğan; “Dünya’da Mutluluk Araştırmalarının Genel Bir Değerlendirmesi: Nerden Nereye” “Bana Mutluluğun Resmini Yapabilir misin Abidin” başlığı ile,  Prof.Ragnhild Bang Nes; “Norveç Bağlamında Bir Kamu Politikası Hedefi Olarak Mutluluk” başlığı ile, Jasper Bergink; “Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Hollanda ve Polonya’da Mutluluk Araştırmaları” başlığı ile Jochen Dalmer; “Mutluk ve Sürdürülebilir Kalkınma: Alman Yaşam Kalitesi Göstergeleri Raporu” başlığı ile konferansta konuşmacı olarak yer alacak. Change.org, Good4Trust kurucusu, Eski Greenpeace Yöneticisi Uygar Özesmi de oturuma başkanlık yapacak.

TÜSES Başkanı Celal Korkut Yıldırım konferansla ilgili YURT gazetesine açıklamalarda bulundu. 

Yıldırım şu değerlendirmelerde bulundu:

Mutluluk Birleşmiş Milletler'in (BM) gündemine aldığı bir konu. 'Acaba insanların mutluluklarını sağlayan faktörler nedir?' sorusuna yanıt arıyorlar. 

KÜBALILAR, AVRUPALILARA GÖRE DAHA AZ TÜKETİYORLAR AMA MUTLULAR

Mutlulukla ilgili değişik kavramlar söz konusu, en gelişmiş ülkelerin, ekonomik olarak en güçlü olan ülkelerin insanlarının mutlu olacağı varsayılıyor. Böyle bir tez var. Gerçekten insanların, mutluluğunu çok fazla tüketmek mi sağlıyor? Daha çok tüketmek insanları mutlu ediyorsa ve bunun sonucunda dünya yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyorsa ne yapılması gerekir? Bizlerin de gelecek nesiller için bu sorulara yanıt aramamız gerekir.   

Amerikalılar, Avrupalılar çok tüketmelerine rağmen mutlular mı? Kübalı insanların daha mutlu olduğu söyleniyor, ama Küba'da yaşayan insanlara baktığınızda bir Amerikalı, Avrupalı kadar tüketmiyor.

Günümüz insanının mutluğunu engelleyen faktörler arasında şehir yaşantısının, teknoloji ile olan ilişkilerinin bağlantısı ne kadar?  Şehir yaşantısı, kalabalık da insanların mutlu olmasına engeller çıkarıyor. Ekonomik olarak iyi olan insanlar mutsuz olduğunu söylüyor. Bunların nedenlerini sorguluyoruz.

TEK BAŞIMIZA DEĞİL HEPİMİZ OLURSAK MUTLU OLURUZ

Sadece kendi mutluluğumuz için değil, aynı zamanda yaşadığımız mahallenin, şehrin, ülkenin, dünyanın mutluluğu üzerinden bir sistem kurmamız lazım. Tek başımıza değil hepimiz olursak mutlu oluruz.  İnsanların diğer canlılara göre en önemli özelliği organizasyon yapabilme ve birlikte hareket edebilme gücüdür. İnsanlar bunu sadece iş hayatında yapabiliyor. Oysa bunu sosyal anlamda da yapmak gerekiyor.

ÖZGEÇMİŞLER

Prof.Dr.Ragnhild Bang Nes: Psikolog. Dr. Ragnhild Bang Nes Norveç Kamu Sağlığı Enstitüsü, Beden ve Zihin Sağlığı Bölümünde Deneyimli Araştırmacı ve Bilim İnsanı olarak, Oslo Üniversitesi, Psikoloji Bölümünde ise misafir öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Ragnhild zihin sağlığı ve iyilik halinin devamlılığında ve değişiminde genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ve mutluluk ve zihinsel düzensizlikler arasındaki ilişkiler konusuna odaklı çalışmalar yapmaktadır. Ragnhild Norveç Halk Sağlığı Enstitüsünde mutluluk çalışmalarının başındadır ve Norveç’te yaşam kalitesinin ölçümüne dair yeni ulusal strateji geliştirme projesinin proje lideridir.

Jasper Bergink: Araştırmacı, Blog Yöneticisi. Jasper Bergink, bağımsız mutluluk araştırmacısı ve blog yöneticisidir. “Mutlu Olmak İçin” (www.forastateofhappiness.com) adlı bloğa kişisel mutluluk, mutlu ülkeler ve iş yaşamında mutluluk konularında yazılar yazmaktadır. Blog, iyi olma hali ve mutluluğa dair sezgisel ve bilimsel bilginin keşfine ithaf edilmiştir. Jasper, TEDxLuxembourgCity ve Guadalajara, Meksika’daki iyi olma hali forumu gibi organizasyonlarda düzenli olarak mutluluk hakkında konuşmalar yapmaktadır. Jasper, Paro-Butan’daki Gayrisafi Milli Mutluluk konferansına ve Brüksel’deki Avrupa Birliği Komisyonun düzenlediği Gayrisafi Milli Hasılanın ötesinde konferanslarına katılmıştır. Jasper Hollanda vatandaşıdır ve Varşova, Polonya’da yaşamaktadır.

Doç.Dr.Erhan Doğan: Öğretim Üyesi, Araştırmacı. Doç.Dr.Erhan Doğan, Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğretim üyesi ve TÜSES Yönetim Kurulu üyesidir.  “Radikal Şeffaflık” “Sürdürülebilirlik” ,“Yabancılaşma” kavramlarından yola çıkarak sürdürülebilir bir sosyal değer ekonomisini inşa edebilmenin olanakları üzerinde araştırmalarını ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Dr.Doğan Paro-Butan’daki Gayrisafi Yurtiçi Mutluluk Konferansına katılmıştır.

Jochen Dallmer: 2014 yılından beri Kassel Üniversitesinde, Hildesheim  Üniversitesinde ve Eberswalde üniversitelerinde dersler vermektedir. “Brüt Ulusal Mutluluk” ve  “Siyasetin meselesi olarak iyi yaşam” ve  “Sürüdürülebilirlik Ütopyaları” gibi konularda yayınları bulunmaktadır.  2014 yılından beri sürdürülebilir kalkınma konusunda bağımsız  danışmanlık yapmaktadır. Jochen Kassen Kassel Üniversitesinde Doktora çalışmalarını sürdürmektedir.