Türkiye'nin 'en mutlu ili' biber gazı ve copla tanıştı

Türkiye'nin 'en mutlu ili' biber gazı ve copla tanıştı

TÜİK'in üst üste yıllarca Türkiye'nin en mutlü kenti ilan ettiği, kent içerisinde adli vaka olmaması ile bilinen Türkiye'nin keşfedilmemiş cenneti Sinop'a nükleer santral yapılması için ÇED süreci başladı. Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral için ÇED toplantısına Sinoplular alınmadı. Sinoplular nükleer santralin yapılmaması için “Toplantıya halk alınmamıştır” diyerek Valiliğe yürüdü

Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santralin ÇED sürecinin bir basamağı olan Sinop Üniversitesi Uygulama Oteli’ndeki halk toplantısına Sinoplular alınmadı. Polis, toplantının yapılacağı otelin etrafı polis barikatı ile çevirdi

Vatandaşların aldığı bilgiye göre toplantının yapılacağı alana çevre illerden 800 polis getirildi.

Halkın toplantıya alınmama bahanesi olarak toplantı salonun dolu olması gösteriliyor.

Sinoplular, “Sinopluların alınmadığı bir toplantı yapılamaz” diyerek nükleer santral istemediklerini bir kez daha dile getirdi.

Sadece yarım saat süren toplantının sonunda otele alınmayan Sinoplular, nükleer santralin yapılmaması için, “Toplantıya halk alınmamıştır” diyerek imza toplayarak dava açma kararı aldı. Sinoplular, Diyojen Heykeli önünde toplanıp Valiliğe yürüdü.

Valilik önünde aralarında milletvekillerinin de bulunduğu kitleye polis müdahale. Çok sayıda kişi biber gazından etkilendi.

"BU CENNETİN YERİNE CEHENNEMİ YERLEŞTİRMENİN ANLAMI YOK"

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül "Beni de içeri almadılar. Ben bu kentin belediye başkanıyım. İçeri alınmayan bütün insanlara ben kefilim. Ne olurdu bu insanları içeri alsalardı. Niye korkuyoruz konuşmaktan. Yapılan bu toplantı sadece göstermelik bir şeydir. Bu cennetin yerine cehennemi yerleştirmenin anlamı yok. Yazıktır" dedi.

CHP Sinop milletveki Barış Karadeniz, yaşananlarla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“SENARYO GÜNLER ÖNCESİNDEN HAZIRLANMIŞ”

“Sinop’ta yapılan ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı, halkı bilgilendirmeme toplantısına dönüştü. Yani orada Sinop halkı, toplantıya gitmek isterken, barikatlar kuruldu. Sinop’ta ilk defa böyle bir şey yaşadık. Sinop halkı engelleri aşıp kendi hakkı olan bilgilendirme toplantısına giremedi. Yani önceden belirlenmiş, üç gün önceden senaryo kurulmuş. Bugün de uygulamaya geçirdiler. Toplantı yeri günler öncesinden kapatılmış. Üç gün önceden toplantıya kimlerin gireceği tespit edilmiş. Sinop halkı kendi hakkı olan bilgilendirme toplantısına alınmamıştır. Sinop sahipsiz değildir. Sinop’ta yaşayacak olan bizlerin düşünceleri alınması gerekir. Yarın da bizler yaşayacağız. Bu yapılan, Sinop’a bir ihanettir.  ‘ÇED halk toplantısı yapılmıştır’  diyenler bu ihaneti yapanlar olacaktır. İçerde toplantıya katılanlar çıksınlar bu önceden planlanmış bir senaryoydu desinler başımın üstünde yerleri var.”

Bir gazetecinin “Vali ile görüştünüz. Nedir sonuç? Vali’nin görüşü nedir” sorusuna CHP’li Karadeniz, şu yanıtı verdi:

“Sayın Valimizin görüş açısı belli. Talimat gelmiş, talimat uygulanmış. Yani başka bir görüş açısı yok. Sayın Valimiz Sinop’un valisi olarak yapması gereken, Sinop ta ki halkın o bilgilendirme toplantısına katılmasını sağlamaktı. Anlaşılan o ki yukarıdan talimat gelmiş, ‘Sinop halkını oraya almayın’ denmiş. Nitekim 2 tane arkadaş oraya girdiği anda gözaltına alınmış. Niye?”

“SİNOP'U GÖZDEN ÇIKARMIŞLAR”

CHP Sinop Milletvekili Karadeniz, Sinop’un nüfusunun az olması nedeniyle nükleer santral içir tercih edildiğini söyledi. “Enerji, Çevre Bakanlığı ÇED ile ilgili internet sitesindeki sayfaya baksınlar. Bu nükleer santralleri, nüfusu az olan yerlere yapın demek Sinop’u gözden çıkarmak demek. Ama, Sinop halkı güçlüdür, mücadelecidir. Buna müsaade etmeyecektir.”

CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan da, hukuki süreci başlattıklarını belirterek, yaşadıkları olayları anlattı. Ayhan, “Toplantı saatinden yaklaşık 1 saat önce biz buradaydık. Salona 1,5 km mesafede polis barikatıyla karşılaştık. Daha önceden, üniversite öğrencileriyle, bürokratlarla doldurulmuş salona, salon doldu gerekçesiyle alınmadık. Salona giremedik. Giremediğimizi orada gerek basın yoluyla, gerekse avukatlarımız kanalıyla hukuk sürecini başlatarak bu toplantının yapılamadığını tespit ettik ve oradan Sayın Vali ile görüşmek üzere Valiliğin önüne geldik. Sayın Milletvekillerimizle ile en ön sıradaydık. Polis barikatıyla karşılaştık” diye konuştu.