Türkiye'nin operasyonuyla ilgili Kosova'da soruşturma başlatıldı

Türkiye'nin operasyonuyla ilgili Kosova'da soruşturma başlatıldı

Türkiye'nin FETÖ mensubu olduğu belirtilen 6 kişiyi başkent Priştine'den kaçırılması operasyonuyla ilgili olarak kendisine bilgi verilmediğini söyleyen ve İçişleri Bakanı Flamur Sefaj ile ülkedeki istihbarat kurumunun başındaki Driton Gashi'yi görevden alan Kosova Başbakanı Ramuş Haradinaj, yaşananlarla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını duyurdu

Kosova'nın başkenti Priştina'da geçen perşembe günü FETÖ yapılanması mensubu oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan ve özel bir uçakla Türkiye'ye götürülen altı kişinin yakalandığı operasyonla ilgili olarak ülkede soruşturma başlatıldı. Kosova Başbakanı Ramuş Haradinaj, "Bugün, altı Türk'ün gözaltına alınması ve sınır dışı edilmesi olayına karışmış olan tüm devlet yapılarında bir soruşturma başlattık" sözleriyle kararı açıkladı.

Başbakan Haradinaj, Priştina'daki Mehmet Akif Koleji'nde çalışan altı öğretmenin, "güvenlik gerekçesiyle" gözaltına alınıp Türkiye'ye iadesi hakkında cuma günü de bir açıklama yapmıştı. Haradinaj, "Bütün operasyon - altı Türk vatandaşının oturum izinlerinin iptal edilmesi, gözaltına alınmaları, acil sınır dışı edilmeleri ve Kosova topraklarından Türkiye'ye gizli bir şekilde iade edilmeleri - benim bilgim ve onayım olmadan yapılmıştır" ifadesini kullanmıştı.

HRW ve ABD'den eleştiri

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) altı Türk'ün herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın Türkiye'ye iade edilmelerini bir açıklama yaparak eleştirdi. Reuters haber ajansının haberine göre HRW'nin açıklamasında "Kuşku uyandıran gözaltılara ek olarak, bu kişiler ciddi şekilde işkence ile karşılaşabilecekleri bir ülkeye iade edildi" ifadesi kullanıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kosova Büyükelçisi Greg Delawiede konuyla ilgili Twitter'dan bir mesaj yayınlayarak "Şeffaflık ile yargı süreçlerine ve hukukun üstünlüğüne riayet etmek hayati öneme sahiptir" açıklamasında bulundu.

 Kosova Dışişleri Bakanlığı kınadı

Kosova İçişleri Bakanlığı, altı kişinin "güvenlik gerekçeleriyle" gözaltına alınmasının ardından oturum izinlerinin iptal edildiğini bildirmiş ve gözaltı gerekçesine dair somut bir açıklama yapmamıştı.

Kosova Dışişleri Bakanlığı da perşembe günü yaşanan olayı kınayan bir açıklama yayınladı. Geçerli bir oturma izni olan Türk vatandaşlarının tutuklanıp sınır dışı edilmesinin uluslararası normlara ters düştüğünün belirtildiği açıklamada, bu durumun "hiçbir koşul altında gerçekleşmemiş olması" gerektiği ifade edilmişti.