Türkiye ve ABD: Menbiç'te büyük bilek güreşi

Türkiye ve ABD: Menbiç'te büyük bilek güreşi

Türkiye’nin Afrin harekatının, basınç ve sıkıntı yarattığı Amerikan tarafında asıl kaygının Menbiç üzerinde yoğunlaştığı belirtilerek, iki taraf arasındaki ‘sinir savaşı’nın gelecek günlerde nasıl sonuçlanacağına ilişkin kritik soruya yer verildi.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Türkiye’nin Afrin harekatının, Amerikan tarafında bizzat Trump’ın Ankara’daki muhatabını aramasını gerekli kılacak bir basınç ve sıkıntı yarattığını belirterek, ABD’nin asıl kaygısının, Afrin’den çok Menbiç üzerinde yoğunlaştığını kaydetti.

Ergin, “ABD ile Menbiç’te büyük bilek güreşi” başlığıyla kaleme aldığı bugünkü köşe yazısında, bu sıkıntıda; Türkiye’nin Afrin’e girmesi ve ABD’nin sahadaki askeri müttefiki PYD/YPG’yi hedef almasının, Amerikalı karar vericilerin Suriye’ye dönük oyun planlarını, yaptıkları hesapları olumsuz yönde etkilemesinin rol oynadığını belirtti. Menbiç’te bir Amerikan askeri varlığının bulunduğunu ve ABD tarafının çatışmaların sürmesi halinde kendi askerlerinin başına bir şey gelmesinden endişe ettiğini aktaran Ergin, özetle şu görüşlere yer verdi:

“Bu arada dünkü New York Times gazetesinin Erdoğan-Trump görüşmesini konu alan haberinden öğreniyoruz ki, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağı önceki gün Menbiç yakınlarına bir bomba atmıştır. Haberde Kürt kaynaklarının bombanın boş bir alana düştüğünü bildirdikleri aktarılıyor. Bomba muhtemelen görüşmeden bir süre önce ateşlenmiştir.

Harekâtın başından itibaren yaptıkları isabetli nokta atışlarıyla dikkat çeken Türk Hava Kuvvetleri’nin Menbiç’in yakınlarına bu bombayı yanlışlıkla attıklarını herhalde kimse düşünmüyordur. Belli ki, Türk tarafı, bu hareketiyle isterse harekâtı Menbiç’e doğru kaydırabileceği mesajını vererek, Amerikan tarafını baskı altına almak istemektedir.”

SİNİR SAVAŞI

Menbiç kasabasının halen YPG/PYD kontrolünde olduğunu, Amerikalıların burada Kürt gruplara askeri eğitim verdiğini belirten Ergin, “Amerikalıların Menbiç’te bayrak göstermesi, müttefiki PYD/YPG’yi korumak ve Türkiye’yi onlara dönük bir hamle yapmaktan caydırmak amaçlıdır. Belli ki, Türk tarafı da Afrin üzerinden yarattığı baskı ile –tercihen- çatışmaya girmeden, YPG’yi Afrin gibi Menbiç’ten de sökmek istemektedir. Böylelikle “Fırat Kalkanı” operasyonu ile Cerablus-Azez ekseni üzerinden Suriye sınırının altında kontrolüne aldığı bölgeyi Menbiç’i de içine katacak şekilde genişletecektir” dedi.

Ergin, Türkiye ile ABD arasında Menbiç üzerindeki “sinir savaşı”nın önümüzdeki günlerde nasıl sonuçlanacağının, Afrin harekâtının şimdiden en kritik sorularından biri haline geldiğini kaydetti.