'Türkiye'ye S-400'ler nedeniyle yaptırım uygulamak şımarıklık'

'Türkiye'ye S-400'ler nedeniyle yaptırım uygulamak şımarıklık'

ABD'de Senatör Ben Cardin'in S-400 anlaşması nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanması yönündeki önerisini değerlendiren Rus jeopolitika uzmanı Konstantin Sokolov, ABD'nin Türkiye'ye Ortaçağ'daki toprak ağalarının vasallara davrandığı gibi muamelede bulunduğunu ifade etti

Sputnik'e konuşan Sokolov, "Cardin'in çıkışının tek bir anlamı var: 'şımarık vasala' azar. Türkiye bugüne kadar Batı'nın Ortadoğu'daki cephe hattında savaşan askeri oldu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunu değiştirmeye çalışıyor. Bu durumun 'küresel hükümdarların' hoşuna gitmediği çok bariz" dedi.

TÜRKİYE'NİN TERCİHLERİ ABD'Yİ ENDİŞELENDİRİYOR'

Sokolov, Türkiye'nin askeri-teknik işbirliğine farklı bir yöne hareket etmesinin ABD'yi endişeye ittiğini de belirtti.

'RUSYA VE TÜRKİYE ARASINDA UZUN VADELİ ASKERİ İŞBİRLİĞİ BAŞLIYOR'

S-400 füze savunma sistemleri satışının Rusya ve Türkiye arasında uzun vadeli bir askeri-teknik işbirliğinin başlangıcı olduğunu da kaydeden Sokolov, "Rusya, Türkiye'ye bu sistemlerin yedek parçalarını temin edecek ve bu alanda uzmanlar yetiştirecek. Bu da uzun vadeli işbirliğine işaret ediyor. Zaman içinde Türkiye, Rusya'dan farklı silahlar da alabilir. Bu durum, elbette ABD'yi endişelendiriyor" ifadelerini kullandı.

CARDIN, BEYAZ SARAY'A MEKTUP YAZMIŞTI

ABD siyasetinin etkili isimlerinden Demokrat Partili Senatör Ben Cardin, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri almaya hazırlanan Türkiye'ye yaptırım uygulama önerisinde bulunmuştu.

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un adına gönderilen mektupta Cardin, geçen ay kabul edilen yaptırım yasasının Rus savunma ve istihbarat firmalarıyla büyük hacimli sözleşme imzalayanlara yaptırım uygulanmasının öngörüldüğünü ifade etmişti.