Türkiye’de Kudüs protestosu

Türkiye’de Kudüs protestosu

ABD'nin Kudus'ü İsrail'i başkenti olarak tanımasının ardından bugün Türkiye'nin bir çok yerinde protesto gösterileri gerçekleştiriliyor

ABD’nin Kudus’ü İsrail’i başkenti olarak tanımasının ardından  bugün Türkiye’nin bir çok yerinde protesto gösterileri gerçekleştiriliyor. Cuma namazı sonrası cami önlerinde toplanan vatandaşlar pankart ve sloganlarla ABD ve İsrail’i protesto ediyor.

FATİH CAMİİ’NDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

İstanbul’daki protestoların adresi Fatih Camii oldu. Cami avlusunda toplanan kalabalık ellerinde Filistin ve Türkiye bayraklarıyla ABD’nin Kudus kararını protesto etti. Cuma namazı öncesinde toplanmaya başlayan vatandaşlar ellerinde “Kudüs Müslümanların
onurudur”, “Kudüs Müslümanların şerefidir”, “Kudüs Müslümanların istiklal ve istikbalidir” yazılı dövizler taşıyor. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı cami avlusundan “Katil İsrail, işbirlikçi ABD”, “Kudüs bizimdir, bizim kalacak” sloganları ve tekbir sesleri yükseliyor. Grup, Saraçhane’ye yürüyerek burada açıklama yapacak.

15 TEMMUZ KÖPRÜSÜNDE “KUDÜS” PROTESTOSU

15 Temmuz Derneği üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası çıkışındaki Şehitler Makamı önünde toplandı. Kalabalık ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile “Vatana nasıl sahip çıktıysak, Kudüs’e de öyle sahip çıkarız” ,” Kudüs bitmeyen duamızdır”, “Kudüs Direnişine Selam” yazılı dövizler taşıdı.

AĞRI’DA DA PROTESTO VAR

Ağrı'da Cuma Namazı Çıkışı binlerce vatandaş merkez camiinde kılınan Cuma Namazı'nın ardından  ABD ve İsrail'i protesto etti.

Bolu'da 'Kudüs' protestosu


 
Bolu'da, yaklaşık 500 kişi ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

Bolu'da Kadı Camii'nin önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi. Memur-Sen Bolu Başkanı Ahmet Koçak, yaptığı basın açıklamasında, "Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs'ün hakkıdır. Biz bu iradeyi yansıtmak için burada toplandık. Bunun için meydanlardayız. Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine asla müsaade etmeyiz. ABD ve İsrail ortak yapımı bu kirli strateji, şiddet ve krizlerle kavrulan bütün insanlık için eğer engellenmezse daha büyük sorunların kapısını aralayacaktır" dedi.

Yaklaşık 500 kişi daha sonra İzzet Baysal Caddesi'nde 'Kahrolsun ABD' sloganları atarak Kent Meydanı'na yürüyerek eylemi sonlandırdı.

Sinop'ta 'Kudüs' protestosu


 
Sinop'ta AK Parti İl Başkanlığı tarafından cuma namazı sonrasında düzenlenen eylemde ABD tarafından Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması kararı protesto edildi. 

Büyük Cami'deki cuma namazı sonrasında düzenlenen eylemde, ABD protesto edildi. Eylemde basın açıklaması yapan AK Parti Sinop İl Başkanı Ali Çöpcü, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir" dedi. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Afyonkarahisar'da 'Kudüs' tepkisi


Afyonkarahisar'da, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı, cuma namazı çıkışında protesto edildi. İmaret Camii'nin avlusunda toplananlar, ABD'nin 'Kudüs' kararına tepki gösterdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da aralarında bulunduğu grup adına açıklama yapan AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, ABD Başkanı Trump'ın 'Kudüs' kararının hukuksuz olduğunu, insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kesin olarak ilan ettiği gibi Kudüs'ün, tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayan Başkan Yurdunuseven, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek, Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır" diye konuştu. 

Karar karşısında 'Selahaddin Eyyubi ruhu'nun dirilip, bu teşebbüsün karşısına dikileceğini dile getiren Yurdunuseven, "İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türk'üyle, Arap'ıyla, Kürt'üyle tüm Müslümanlar da 'Selahaddin Eyyubi ruhu'nun dirilip, karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye'nin, insanlığın silüeti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız" dedi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Isparta'da Kudüs tepkisi
 
Isparta'da, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararı, cuma namazı sonrasında kınandı.

Cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde toplanan sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki göstedi. Grup adına açıklama yapan Mustafa Emrem, ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının, insanlık vicdanını yaraladığını, bölgede sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kesin şekilde ilan ettiği gibi Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu belirten Mustafa Emrem, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan, en kısa sürede dönülmelidir. ABD'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür" dedi.

ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atan grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Van'da Kudüs protestosu

Van'daki protesto gösterisi cuma namaz sonrası Hazreti Ömer Camii'nin avlusunda yapıldı. Köklü Değişim Hareketi Temsilciliği öncülüğünde yapılan basın açıklamasına yaklaşık 300 kişi, üzerinde Kelime-i Tevhid yazılı siyah bayraklarla katıldı. Kalabalık basın açıklaması öncesi tekbir getirip 'Kudüs İsrail'e başkent değil, mezar olacak', 'Çözüm hilafet', 'Biz ABD olmak üzere ceberrut kafirlerden korkmuyoruz', 'Kahrolsun ABD' sloganları atarak, ABD Başkanı Trump'ın 'Kudüs' kararına tepki gösterdi.

Köklü Değişim Hareketi Van Temsilciliği adına basın açıklaması yapan Mahmut Sami Lenk, Trump'ın bu kararının Müslümanlar için yok hükmünde olduğunu söyledi. Kudüs'ün Müslamanların kanıyla fethedildiğini ve Mescid-i Aksa'nın da üç kutsal mescitten biri olduğunu belirten Lenk, "Bu nedenle Kudüs istediğiniz gibi İsrail'e başkent değil, olsa olsa mezar olacaktır. Hatta ve hatta Allah'ın izniyle çok yakında Müslümanlar hilafeti yeniden ikame ederek paramparça olan İslam ümmetini birleştirecek ve  Mescid-i Aksa'yı siyonistlerin pisliklerinden temizleyecektir" dedi.

Bitlis'te protesto

Bitlis'te Medeniyet Platformu öncülüğündeki protesto ise cuma namazı çıkışı, Ulu Cami önünde yapıldı. Açıklamaya, kentteki sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatadaş katıldı. Platform adına açıklamayı yapan Memur-Sen Bitlis Şube Başkanı Cabir Durak, "İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türk'üyle, Arap'ıyla, Kürt'üyle, tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini görecekler" diye konuştu.

Hakkari'de protesto

Hakkari'deki protesto ise AK Parti ve sivil toplum örgütleri tarafından kent merkezinde bulunan Hacı Sait Camii önünde düzenlendi. AK Parti İl Başkanı Emrullah Gür, Baro Başkanı Avukat Zeydin Kaya ve STK temsilcilerin katıldığı protesto gösterisinde açıkamayı yapan AK Parti İl Başkan Yardımcısı Necmettin Yakar, ABD Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs kararının, insanlık vicdanını yaralayıp, bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Nevşehir’de cuma namazı sonrasında 'Kudüs' protestosu

Nevşehir’de, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararı, cuma namazı sonrasında kınandı.

Kent merkezindeki Kurşunlu Camii'ndeki cuma namazı çıkışında Ak Parti Gençlik il başkanlığının düzenlediği basın açıklamasına Ak Parti Nevşehir milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, İl Bşkanı Mustafa Rauf Yanar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve camiiden çıkanlar katıldı. Gençlik Kolları il Başkanı Ahmet Dolaşmaz yaptığı basın bildirisinde şöyle dedi:

''Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir.Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit  etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır.  Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz.Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız.''


Mersin'de Kudüs protestoları
 
Mersin'de, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudus'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararı imzalaması protesto edildi.

Kentteki ilk eylemde, 7 topluluk ve derneğin çağrısı ile Mersin Üniversitesi'nde toplanan yaklaşık 100 öğrenci, cuma namazının ardından cami önünde bir araya geldi. ABD'nin Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösteren öğrenciler, ellerindeki Filistin bayraklarıyla üniversitenin girişine kadar yürüdü. Anadolu Gençliği Derneği Başkanı Halil İbrahim İğde'nin konuşmasının ardından bir grup öğrenci, ABD ve İsrail bayraklarını ateşe verdi. Öğrenciler, 'Kahrolsun İsrail' sloganı eşliğinde yakılan bayrakları yere atıp, üzerine basarak uzun süre çiğnedi.

AÇIKLAMA ANLAŞMAZLIĞI

İkinci eylemde ise Gönüllü Kuruluşları Platformu ve Ak Parti İl Başkanlığı'nın çağrısı ile vatandaşlar cuma namazı çıkışı Ulu Cami önünde toplandı. Aynı saatte Köklü Değişim Dergisi İl Temsilciliği üyeleri de cami önüne gelince, gruplar birleşip basın açıklaması yapma kararı aldı. Dergi üyeleri ilk basın açıklaması yapan taraf olmak isteyince, diğer grup bu talebi reddetti. Bunun üzerine gruptakiler bir süre tartıştı. Ayrı ayrı basın açıklaması yapma kararı alınınca, Gönüllü Kuruluşları Platformu ve Ak Parti İl Başkanlığı çağrısı ile gelen eylemciler caminin yan tarafındaki alana geçti. Dergi üyeleri ise basın açıklamasının ardından yürümek istedi ancak polis izin vermedi. Valilik izninde yürüyüşün yer almadığını belirten polislerin uyarısı üzerine grup açıklamanın ardından dağıldı.

Diğer tarafta toplanan grup adına açıklama yapan Ak Parti İl Başkanı Cesim Ercik, "Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde başarı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Türkiye'nin, Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkisinin arkasındayız. ABD'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir göstergesidir" dedi.

Gaziantep'te ABD'ye tepki

Gaziantep’te AK Parti İl Teşkilatı ve gönüllü sivil toplum kuruluşları, Cuma namazının ardından ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını açıklamasına tepki gösteren aralarında AK Parti milletvekilleri Najat Koçer, Ahmet Uzer, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Ak Parti İl Başkanı Eyüp Özkececi'nin de bulunduğu kalabalık, Cuma Namazı sonrası Ulu Cami’de bir araya geldi. ABD Başkanı Donald Trump fotoğrafının olduğu maketi ateşe veren kalabalık adına basın açıklamasını yapan Eyüp Özkeçeci, "Mescidi Aksa'da bir defa Cuma namaz kıldım. Allah herkese de nasip etsin. Biz burada tüm Müslümanlar nasıl bir aradaysak bunu herkes görüyor. Bizim bir hesabımız var Amerika'nın da bir hesabı var. Ama unutmayalım ki rabbimizin hesabı hepimizin hesabından üstündür. Biz rabbimizin hesabını unutmuyoruz, ama onlar unutuyor" dedi.

İşgalin sona ermesi için Birleşmiş Milletleri göreve davet eden Milletvekili Koçer ise, "Kudüs İsrail'in işgali altındadır. Bu işgalin sona ermesi için Birleşmiş Milletleri göreve davet ediyoruz. Her ne kadar Birleşmiş Milletler birilerinin sözcüsü olmaya davam etse de, bugün buradan bir kez daha bu zulme son verilmesi için göreve davet ediyoruz" diye konuştu.

Konuşmanın ardından bir süre daha slogan atan grup, okunan dua ardından dağıldı.

Düzce'de 5 bin kişiden Kudüs tepkisi
 
Düzce'de, yaklaşık 5 bin kişi ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesini protesto etti.

Türkiye Gençlik Vakfı Düzce Şubesi tarafından, Cuma Namazı çıkışında Cedidiye Camii'nden Anıtpark'a kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Belediye Başkanı Dursun Ay, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Özdemir, Ak Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, MHP İl Başkanı Ümit Yılmaz, daire müdürleri ve vatandaşlar olmak üzere yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Yürüyüş Anıtpark'ta son bulurken, dualar okundu. Okunan duaların ardından kalabalık, 'Kahrolsun İsrail', 'Katil İsrail, katil Amerika' sloganları attı.

Sivas'ta 'Kudüs' yürüyüşü

Sivas'ta çeşitli sivil toplum kuruluşları öncülüğünde düzenlenen yürüyüşle, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması protesto edildi.

Kale Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından, AK Parti İl Başkanlığı, Memur-Sen, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından yürüyüş düzenlendi. İnönü Bulvarı üzerinde devam eden yürüyüş kent meydanında sona erdi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte 'Kudüs bizimdir bizim kalacak', "Katil İsrail, işbirlikçi Amerika', 'Siyonist İsrail Filistin'den defol' sloganları attı. Yürüyüşe AK Parti Sivas milletvekilleri Hilmi Bilgin, Selim Dursun, Mehmet Habip Soluk, AK Parti İl Başkanı Ziya Şahin, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Sivil toplum kuruluşları adına basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Memur-Sen İl Temsilcisi Efe Zileli, şöyle dedi:

"İnsanlık tarihinin en kanlı en dönemlerinin yaşandığı bir zaman dilimindeyiz. Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı çıkarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören, tarihsel gerekçelerini bilen ve bu duruma itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak buradayız. Kudüs insanlığın ortak mirasıdır."

Açıklamaların ardından Kuran-ı Kerim okunarak Filistin için dua edildi.

SUŞEHRİ'NDE YÜRÜYÜŞ

ABD'nin Kudüs kararı Suşehri ilçesinde de cuma namazı çıkışında yürüyüş yapılarak protesto edildi. İlçedeki sivil toplum kuruluşu örgütleri tarafından düzenlenen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Sivas Caddesi üzerinde toplanan grup Balhatun Merkez Camisi önüne kadar slogan atarak yürüdü. Protesto, İlçe Müftüsü Yaşar Kaşkaya tarafından yapılan dua ile son buldu.

Samsun'da Kudüs protestosu

Samsun'da cuma namazı sonrası toplanan vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararını protesto etti.

İlkadım ilçesindeki Büyük Cami'de bir araya gelen sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, cuma namazı sonrasında slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgütü ve sendika üyeleri ile yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı yürüyüş sonrası, İHH Samsun Başkanı Hüseyin Mutlu, basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından Memur-Sen İl Temsilcisi Nejdet Güneysu dua etti. Duanın ardından sloganlar atan protestocular ABD ve İsrail bayrakları ile ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun posterlerini yaktı. Eylemciler bir süre daha slogan atarak dağıldı.

Manisa'da ABD ve İsrail protestosu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına, Manisa'daki sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler tepki gösterdi. Cuma namazı sonrasında ellerinde pankartlarla bir araya gelenler, kararı protesto etti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını imzalamasına yönelik tepkiler sürüyor. Manisa'da Sivil Dayanışma Platformu'nun öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve AK Partililer'in katılımıyla, Hatuniye Camii'nde, cuma namazının ardından protesto gösterisi yapıldı. Ellerinde pankartlar ve Filistin bayrakları taşıyan kalabalık, slogan attı. Açıklamaya AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, AK Parti İl Başkanı Berk Mersinli ve yaklaşık 300 kişi katıldı. AK Parti İl Başkanı Berk Mersinli, Kudüs açıklamasının hukuksuz olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Kudüs tüm Müslümanlar'ın kırmızı çizgisidir. Bu adım barışı ve istikrarı tehdit etmektedir. Bu kararı asla kabul edilemez görüyoruz ve bu karardan dönülmesini istiyoruz. Türkiye'nin bu saldırı karşısında ortaya koyduğu tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyoruz."

Sık tekbir getiren kalabalık, "İşgalci İsrail, işbirlikçi ABD" ve "Kahrolsun İsrail" sloganları attı. Manisa Sivil Dayanışma Platformu Temsilcisi Mustafa Öner ise İsrail'in Kudüs'teki varlığının gayrimeşru olduğunu söyledi. Öner, "Tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve hangi görüşten olursa olsun tüm aktörleri Filistin'e desteğe ve Kudüs'ü muhafazaya çağırıyoruz. Türkiye, İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeli, bugüne kadar Filistin aleyhine olan, İsrail işgali lehine olan tüm anlaşmaları ve mahkeme kararlarını iptal etmelidir. İslam dünyası Filistin topraklarına ve Kudüs'e sahip çıkmalıdır" dedi. Konuşmaların ardından kalabalık cami önünden ayrıldı.

Kahramanmaraş'ta ABD ve İsrail'e tepki


Kahramanmaraş'ta 70 STK'dan oluşan Kahramanmaraş Platformu, Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden ABD ve İsrail'e tepki gösterdi.

Cuma namazı çıkışında ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi, sık sık tekbir getirip İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı. 'Katil İsrail Aksa'dan, Filistin'den ve Ortadoğu'dan defol' yazılı pankartın da açıldığı protesto sırasında bir açıklama yapan Platform Sözcüsü Yusuf Bülbül, ABD'yi kınamak için toplanmadıklarını, günün Kudüs için ağa kalkma günü olduğunu söyledi. 'Bugün, ümmetin 15 Temmuz'udur, Kudüs için eyleme geçme günüdür' diyen Yusuf Bülbül, ABD'nin almış olduğu kararın İsrail'in bütün Filistin'i işgal etme planının bir parçası olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu plan yeni de değildir. ABD bu kararı 1995'te almıştır. Kudüs'ün Müslümanların elinden çıkmasının tam da 100'üncü yıldönümünde bu karar bilinçli olarak uygulamaya konulmuştur. Kudüs özgür değilse dünya tutsaktır. Kudüs düşerse Mekke düşer, Medine düşer, Maraş düşer İstanbul düşer. Kudüs düşerse hepimiz düşeriz. Biz inanıyoruz ve biliyoruz ki Kudüs, Filistin'in başkentidir ve inşallah hiçbir zaman İsrail'in başkenti olmayacaktır."

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu'nun da yer aldığı protestoda Ak Parti teşkilatları adına açıklama yapan İl Başkanı Ahmet Özdemir ise "Türkiye'nin insanlığın silueti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan ABD'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür" diye konuştu.

Konuşmaların ardından dua edildi.

Yozgat'ta cuma namazı çıkışı 'Kudüs' protestosu


ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Yozgat’ta cuma namazı sonrasında protesto edildi.

ABD'nin Kudus'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından bugün Çapanoğlu Büyük Cami'de cuma namazının ardından protesto gösterisi yapıldı. Gösteri öncesi vatandaşlar ellerinde, Türk bayrakları ve Filistin bayraklarıyla camiye geldi. Cuma namazı çıkışında, Ak Parti İl Teşkilatı tarafından basın açıklaması yapıldı. İl Başkanı Celal Köse, yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi. Köse, "Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır" dedi.

Açıklamanın ardından, kalabalık tekbir getirerek dağıldı.


Tarihi meydanda Kudüs protestosu
 

İzmir'de, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi protesto edildi. 60 sivil toplum örgütü ve siyasi parti adına yapılan açıklamada, "Kudüs İsrail'in değil, 3 büyük dinin kadim başkenti ve bizlere peygamberimizin emanetidir" denildi.

Tarihi Saat Kulesi ve Valilik binasının da bulunduğu Konak Meydanı'ndaki merkez camide cuma namazını kılan vatandaşlar, ABD'nin Kudüs kararını protesto etti. Kadınların da destek verdiği açıklamaya 60 sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Protestoda ilk basın açıklamasını İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK) Dönem Başkanı Cüneyd Dayhan, yaptı. Kudüs'ün İsrail'in değil, 3 büyük dinin kadim başkenti ve kendilerine peygamberimizin emaneti olduğunu söyleyen Cüneyt Dayhan, şöyle konuştu:

"ABD başkanlık koltuğunda oturan Donald Trump'ın Kudüs ile ilgili yapmış olduğu hukuksuz ve sorumsuz açıklamayı tanımadığımızı bildirmek istiyoruz. ABD'ye başkan olarak seçildiği günden beri hakkındaki şaibeleri temizleyemeyen siyonist piyon Trump, Kudüs ile ilgili fikrini açıklarken adeta dünyanın aklı ile dalga geçme cüretini göstermiştir. BM kararlarını bakkal defteri gibi üzerini çizerek değiştirebileceğini zanneden Trump'ın, aslında bunu güçlü olduğu için değil, sadece sallanmakta olan koltuğunu korumak için yapmakta olduğunun tüm dünya farkındadır. Sıranın kendisine geldiğinin de farkında olan Trump, kendisi gibi savaş sever Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'dan beklediği tepkiyi alamayınca ülkesindeki algıyı dağıtmak için Ortadoğu'ya yönelmiştir. İslam dünyasını birbirine sokma ve kan gölüne çevirme planı da kısa sürede ortaya çıkan Trump'ın bu oyunu Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri ile başarısız olunca, bu defa da başta İslam alemi olmak üzere üç dinin kutsalı üzerinden bir dünya savaşı çıkarma çabası içerisine girmiştir. Trump'ın üç kutsal dinin kadim başkenti, Müslümanların ilk kıblesi Kudüs'ü İsrail başkenti olarak gördüğünü söylemesi apaçık bir dünya savaşının fitilini yakmaya çalışmak demektir. Trump, elinde tuttuğu kibritin Ortadoğu'yu değil insanlığı ateşe atacağının farkında olamayacak kadar şımarık bir çocuk gibi sorumsuzca davranmaktadır. Bir işadamı olarak risk almayı seven Trump, Kudüs'ün statüsü üzerinde kumar oynamayı biran önce bırakmalıdır. Filistinli kardeşlerimizin hayat ve varlık haklarını hedef alan, tüm İslam aleminin tepkisini çeken bu hareket hiç şüphesiz ki karşılıksız kalmaz. Şayet Kudüs'ü İsrail'e katmakta inat ederlerse milyarlarca Müslümanı aynı kararlılıkla karşılarında bulacaklarından hiç şüpheleri olmasın. Unutulmamalıdır ki, komutanı Hz. Muhammed olan ümmet kimseye boğun eğmez."

'SELAHADDİN EYYUBİ RUHUNUN DİRİLİP KARŞILARINA DİKİLDİĞİNİ GÖRECEKLERDİR'

AK Parti İl Başkanı Bülent Delican da  ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarının insanlık vicdanını yaraladığını, bölgedeki sorunları derinleştirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye'nin, insanlığın silüeti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği 'Dünya 5'ten büyüktür' itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız."

Kayseri'de 'Kudüs' eylemi


Kayseri’de cuma namazı sonrasında Anadolu Genlik Derneği ve Erbakan Vakfı üyeleri, Bürüngüz Camisi önünde toplanarak, ABD ve İsrail’e tepki gösterdi.

Kayseri’de Anadolu Genlik Derneği ve Erbakan Vakfı üyeleri öncülüğünde Kudüs eylemi yapıldı. ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasına tepki gösteren kalabalık, sık sık tekbir getirdi, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Bürüngüz Camisi önünde cuma namazı sonrasında gerçekleştirilen tepki eyleminde aynı zamanda kurulan dev ekrandan da eski Başbakan, Refah ve Saadet partilerinin eski Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan’ın Kudüs ile ilgili yaptığı açıklamalar ekrandan izlettirildi. Amerikan üstlerine de tepki gösteren kalabalık, "Biz bu coğrafyada Amerikan üssü görmek istemiyoruz. Biz bu coğrafyada Amerikan askeri görmek istemiyoruz. Biz bu coğrafyada Amerikan bayrağı görmek istemiyoruz'' diye bağırdı.

Hunat Camii'nde cuma namazı sonrası düzenlenen protestoya AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, İl Müftüsü Şahin Güven, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Cuma namazı sonrası cami önünde basın açıklaması yapan AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir" dedi. Yapılan konuşmanın ardından İl Müftüsü Şahin Güven dualar okudu. Vatandaşlar da İsrail ve Amerika aleyhine sloganlar attı. Yapılan duaların ardından vatandaşlar olaysız bir şekilde dağıldı.

ERÜ'DE KUDÜS TEPKİSİ

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Camisi önünde cuma namazı sonrası düzenlenen programda  da İsrail'in Kudüs'ü başkent yapmasına tepki gösterildi. Grup adına basın açıklaması yapan AGD Üniversite Başkanı İsrafil Sevinçhan, Amerika'ya tepki göstererek, "ABD’nin almış olduğu bu karar sadece Müslümanları ilgilendiren bir karar değil vicdan sahibi olan her insanı ilgilendiren bir karardır. ABD burada insanlığa karşı da bir suç işlemektedir çünkü bir milletin ve devletin sınırları içerisinde başka bir devlet adına temsilcilik açma gibi bir işgal girişimde bulunmuştur. Bütün felsefeleri böl parçala yönet, kullan at olan bir zihniyete devam eden bağlılığımızı biz üniversite gençliği olarak anlamış değiliz. Her Müslümanın Kudüs’e olan bağlılığının ve sadakatinin siyasilerin ABD ve İsrail’le olan ilişkilerinden daha kuvvetli olduğunu herkes görecektir" diye konuştu.

ERÜ'DEN KUDÜSLE İLGİLİ SENATO KARARI

Erciyes Üniversitesi Senatosu yayımladığı bildiri ile ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etme kararını kınadı. Bildiride, ABD’nin bu kabul edilemez kararı ile Ortadoğu’nun içinden çıkılmaz bir kaosa sürüklendiğine dikkat çekildi. Senato bildirisinde şu ifadelere yer verildi:  

“Kudüs’ün, İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesi ve tamamen İsrail’e bırakılmak istenmesi kabul edilebilir bir durum olmadığı gibi, uluslararası hukuka ve uluslararası anlaşmalara da aykırıdır. Bu karar Ortadoğu’daki mevcut ateş çemberinin büyümesine ve söndürülemeyecek noktaya taşınmasına yol açacaktır. Ortadoğu’daki barış çabalarını baltalayacaktır.  Yol yakınken akli selimle hareket edilmesi, başta Müslüman ülkeler olmak üzere tüm dünya ülkelerinin olaya seyirci kalmaması gerekir. BM ve tüm uluslararası kuruluş ve örgütler, diplomatik çözüm çabalarına biran evvel başlamalıdır. Unutulmamalı ki! Kudüs te oynanan bu kirli oyun eğer önlenemez hale gelirse, doğuracağı çatışma ortamından tüm dünyanın etkilenmesi muhtemeldir. O yüzden ABD’yi, ABD Başkanı Trump’ı verilen bu talihsiz karardan dolayı tüm üniversite mensupları olarak şiddetle kınarken, verdikleri kararı aklı selimle yeniden gözden geçirmelerini temenni etmekteyiz. Üniversitemiz bu konuyla ilgili hassasiyetini sonuna kadar devam ettirecek, Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisimiz (TBMM) ile Hükümetimizin bu konuda aldığı kararların sonuna kadar destekçisi olacaktır."

Reyhanlı’da ABD ve İsrail protesto edildi
 

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde, cuma namazı sonrasında belediye binası önündeki alanda toplananlar ABD ve İsrail’i protesto etti.

Türk ve Filistin bayrakları taşıyan Türk ve Suriyeliler, önce Mescid-i Aksa Camisi'ni sembolize eden maketin etrafında toplandı. Grup belediye binası önündeki alana yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı ABD ve İsrail’i protesto eyleminde Kuran-ı Kerim okundu. Daha sonra 'Kahrolsun İsrail' sloganı atan eylemciler, ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun fotoğraflarının bulunduğu posteri üzerine benzin döküp yaktı. Bir süre daha slogan atan eylemciler, daha sonra dağıldı.

Aydın Büyükşehir'den Kudüs pankartı
 

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kudüs'ün ABD tarafından İsrail'in başkenti olarak tanınmasına tepki göstermek amacıyla Atatürk Kent Meydanı'na 'Bugün Kudüs için birlik zamanıdır' ve 'Kudüs barışın ve hoşgörünün başkentidir' yazılı pankart astı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, ABD tarafından Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasına karşı yükselen tepkilere, pankartlarla destek verdi. Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Kent Meydanı'na 'Bugün Kudüs için birlik zamanıdır' ve 'Kudüs barışın ve hoşgörünün başkentidir' yazılı pankart astı. Ayrıca, meydanda bulunan led ekranda da aynı cümlelerle bu karar protesto edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması kararının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bu gelişme Ortadoğu'daki ateş çemberinin içerisine atom bombası atılmasından farksızdır. Ortadoğu'da barışı isteyen, barışı bekleyen herkes bu kararla birlikte umutsuzluğa düşmüştür. Kudüs inançların ve hoşgörünün merkezidir. Bugün Kudüs için birlik zamanıdır" dedi.

İzmit'te bin kişiden Kudüs protestosu

İzmit'te, yaklaşık bin kişinin katılımıyla ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması protesto edildi.

İzmit'te, Kocaeli Kültür Teşekküllüleri ve Milli Kuruluşlar Birliği'ne bağlı sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi. Sabri Yalım Parkı'ndaki protestoya, Ak Parti Kocaeli Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz ve Sami Çakır, siyasi parti il başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Gönüllü Kültür Teşekküllüleri Dönem Sözcüsü Şahin Yaşlık yaptığı açıklamada, "ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Demokrasi ve insan hakları söylemiyle milyonlarca Müslüman'ın katledilmesine sebep olanlar, yeni bir oyun peşindeler. Bu yolla, diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istemektedir. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine asla ihanet ettirmeyeceğiz" dedi.

Amasya’da ABD’nin Kudüs kararı protesto edildi
 

Amasya Gönüllü Kuruluşlar Birliği (GÖK-BİR) ve AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen eylemle, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi protesto edildi.

Amasya'da GÖK-BİR ve AK Parti İl Başkanlığı tarafından ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi nedeniyle eylem düzenlendi. Eyleme katılanlar sloganlar atıp ABD'yi ve İsrail'i protesto etti. Yavuz Selim Meydanı Atatürk Anıtı önünde toplanan yaklaşık bin kişi pankartlar taşıdı. Grup adına basın açıklaması yapan AK Parti Amasya İl Başkanı Mehmet Ünek, "Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması insanlık vicdanını yaralamış, ve bu bölgemizdeki sorunları depreştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs tüm Müslümanların kırmızıçizgisidir. Bu karar bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslamın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır" dedi.

Memur-Sen Amasya Şube Başkanı Recep Eliaçık ise "Siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs’ümüzü işgalci İsrailliler Siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etmek cüretinde bulunmuşlardır. Kudüs’ün işgalci Siyonistlerin başkenti olarak ilan edilmesi cüretinde bulunmuş, bir eşkıya ordusuna karşı dik duruşu bir Müslüman namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyorum" diye konuştu. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.