ABD'den 'Yemen'de kara operasyonları' itirafı 

ABD'den 'Yemen'de kara operasyonları' itirafı 

Pentagon, ilk kez Yemen'de hava operasyonlarının yanısıra kara operasyonları da yürüttüğünü kabul etti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suudi Arabistan ile İran arasındaki rekabetin sahnelerinden biri olan Yemen'deki operasyonları hakkında sessizliğini bozdu. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun Mart 2015'te Şii Husilerin iktidarı ele geçirmesi üzerine saldırıya geçtiği Yemen'de o zamandan beri Kaide ve IŞİD belli bölgelerde güçlendi. Yemen'de IŞİD'in çapının ikiye katlandığını söyleyen Pentagon, ilk kez Yemen'de 'bir dizi kara operasyonu' yürüttüğünü kabul etti.

2017'DE 120'DEN FAZLA HAVA SALDIRISI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada ''ABD güçleri 2017 yılında 120'den fazla hava saldırısı ve birçok kara operasyonu yürüttü. Amaç, Arap Yarımadası Kaidesi ve Yemen IŞİD'inin, Yemen'de yönetimin olmadığı yerleri terörist toplama, eğitme ve tüm dünyaya terör ihraç etme merkezlerine çevirme kabiliyetini sekteye uğratmak'' denildi.

​SURİYE VE IRAK İÇİN DÜZENLİ AÇIKLAMA

Bu, Trump yönetiminin ABD'nin Yemen'deki terörle mücadele operasyonlarının çapı hakkında ilk açıklaması. Daha önce ara ara gelen haberler üzerine ABD'nin Yemen operasyonlarına şöyle bir değinen açıklamalar yapılıyordu. Pentagon, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı verilen savaşla ilgili yaptığı düzenli açıklamaları Yemen için yapmıyor.

ASKERİ CANKAYBI

Ocak ayında Yemen'de Arap Yarımadası Kaidesi'ne yönelik kara operasyonunda ABD Donanması'nın 'Seals' isimli özel kuvvetlerinin sıkı direnişle karşılaştığı ve William Ryan Owens isimli askerin öldüğü açıklanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump operasyondan 'muazzam başarı' diye söz edince Senatör John McCain gibi Cumhuriyetçilerin de tepkisini çekmişti. Yemen'de ekimde IŞİD'in iki eğitim kampında 50 militanın ve geçen ay üç Kaide liderinin öldürüldüğü de açıklandı.

IŞİD YENİ ÜSLER ARIYOR

Artık Trump yönetimi Suriye ve Irak'ta IŞİD'in yenildiğinden söz ederken ABD'li askeri yetkililer militanların Afrika'dan Afganistan'a uzanan coğrafyada üslenecek yeni bölgeler bulabileceği üzerinde duruyor. Afrika Boynuzu bölgesinde Somali'deki cihatçılara yönelik hava saldırılarını tırmandıran ABD'nin ekimde Nijer'de operasyon yapan Yeşil Bereliler ekibinin pusuya düşürülmesiyle bir askeri öldü.