Ülkelerine dönmek isteyen IŞİD Militanlarına Türkiye adres gösterildi

Ülkelerine dönmek isteyen IŞİD Militanlarına Türkiye adres gösterildi

CNN International’da yer alan habere göre Britanya Lordlar Kamarası üyesi Alex Carlile ülkesine dönmek isteyen IŞİD militanlarını Türkiye gibi ülkelerdeki konsolosluklara yönlendirdiğini belirtti.

CNN International haberinde Carlile'nin şu açılamasına yer verdi: "Eğer İngiliz vatandaşı IŞID militanları ülkelerine dönmek istiyorlarsa Türkiye gibi konsolosluk temsilimiz olan ülkelerden destek almak zorundalar. Avrupa ülkeleri haliyle ulusal güvenliklerine tehdit oluşturacak insanları geri almak istemiyor. IŞİD’in yenilmesinin kaçınılmaz sonucu Avrupa’da terör saldırılarının artacak olması.”

19 YAŞINDAKİ IŞID'Lİ İNGİLİZ VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARILDI

Geçtiğimiz günlerde 19 yaşındaki IŞİD’li Shamima Begum’un Britanya’ya dönmek istediğini açıklaması hükümetlerin IŞİD’li vatandaşlarıyla ne yapması gerektiği sorusunu gündeme getirdi. BBC’yle söyleşisinde, IŞİD’in İngiltere’de gerçekleştirdiği bir saldırıyı ‘Batı’nın IŞİD bölgelerine yaptığı bir hava saldırısı’yla meşrulaştırması üzerine Londra Begum’un vatandaşlıktan çıkarılması talimatını verdi. Begum’un avukatı ise karara itiraz için her türlü yasal yola başvuracaklarını söyledi.

BEGUM DAVASI AB VATANDAŞI 800 KADAR IŞİD'YE EMSAL

Britanya yasaları ve uluslararası yasalar çerçevesinde Londra hiçbir vatandaşını ‘haymatlos’ (yurtsuz, devletsiz) durumunda bırakamaz. Sadece çifte pasaport taşıyan kişilerde göçmen yasaları vatandaşlıktan çıkartılmayı mümkün kılıyor.

The Guardian haberin göre ise çifte pasaportu olmayan Begum’un davasında vatandaşlık yasasındaki ‘kamu yararı ve hayati çıkarlar’ unsuru dayanak alınıyor.

Begum’un davası sayıları 800 kadar olduğu düşünülen AB vatandaşı IŞİD’liye emsal olabilir.

Londra merkezli Uluslararası Radikalleşme Çalışmaları Merkezi (ICSR) verilerine göre en güçlü olduğu dönemde, 80 ayrı ülkeden 40 binden fazla kişi Irak ve Suriye’de IŞİD’e katılmıştı. Bunlardan sadece 7 bin 366’sı ülkesine geri döndü.