CHP'li Altay'dan Erdoğan'ın 'adalet'  yorumuna sert yanıt

CHP'li Altay'dan Erdoğan'ın 'adalet' yorumuna sert yanıt

CHP Başkan Vekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Adalet yollarda aranmaz' sözlerini eleştirerek, 'Eğer siz adaleti yerle yeksan ederseniz, yerlerde süründürür hale getirirseniz, biz o adaleti toplayıp, hak ettiği saygın konuma yükseltmek için yollarda da yürürüz, parklarda da yatarız' dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın annesinin cenazesi için Artvin’e gelen Engin Altay, iktidar partisinden Adalet yürüyüşü ile ilgili gelen eleştirileri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Adalet yollarda aranmaz" dediğini hatırlatan Engin Altay şunları söyledi:

“Eğer siz adaleti yerle yeksan ederseniz, yerlerde süründürür hale getirirsiniz, biz o adaleti yerlerden toplayıp, hak ettiği saygın konuma yükseltmek için yollarda da yürürüz, parklarda da yatarız. Bunu yapacağız. Bıçağın kemiğe dayandığı yerdeyiz. Demokrasinin bir tepki ve protesto rejimi olduğu unutulmamalı. Eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi işlevsel olabilseydi, sembolik meclis haline dönüşmeseydi, yargı siyasetin sopası haline gelmeseydi, hâkimler verecekleri her kararda, ‘Nasıl karar verirsem Recep Tayyip Erdoğan’ı hoşnut ederim?’ diye düşünmeselerdi, bu tür hukuk garabetleri yaşanmasaydı, kimse yolda yürümeye, parkta yatmaya kalkmazdı.”

'ENİS BERBEROĞLU KARARIYLA UYUYAN DEV UYANDIRILMIŞTIR'

'Adalet yürüyüşü' kararının kolay alınmadığını ve Enis Berberoğlu’nun durumunun bardağı taşıran son damla olduğunu belirten Altay şöyle devam etti:

“Perşembe günü Maltepe Cezaevi’ne Enis Berberoğlu’nu değil, Türk demokrasisini, adaleti, vicdanı, ahlakı, namusu ve bağımsız Türkiye’yi koyduk. Bu değerleri cezaevinde tutmanız mümkün değil. Enis Berberoğlu kararıyla Türkiye’de uyuyan dev uyandırılmıştır. Bundan sonra Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Diktatör arzu ediyor diye Türkiye’de toplum dizayn edilmeyecek. İnsanların yaşam tarzı değişmeyecek, insanlar etnik inanç olarak ayrıştırılmayacak. Herkes için adalet, herkes için güçlü demokrasi. 80 milyonun huzuru. Başka bir derdimiz yok. Genel Başkanımızın 15 Haziran’da başlattığı yürüyüş Enis Berberoğlu için değil, 80 milyon içindir. Tutuklu gazeteciler içindir. 2O Temmuz mağdurları içindir. Akademisyenler, öğretmenler içindir. Hiçbir düşünce ve siyasi parti ayrımı yapmaksızın herkes için yürüyor Kılıçdaroğlu. Bu adalet terazisini dengeleyemezsek, bir gün Tayyip Erdoğan’da dengesiz bir adalette yargılanacak. Bunu da kabul etmiyoruz. Adalet, Tayyip Erdoğan’a da lazım. İleride Tayyip Erdoğan’a da lazım olacak adaletin, adil olması, yüce Türk Milleti adına bağımsız karar verebilmesi için uğraşıyoruz. Bu uğraşımızın adalet tesis edilene kadar devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.”

Adalet yürüyüşüne halkın verdiği desteğe teşekkür eden Engin Altay, “Her konuşanın cezaevine atılacağı, adaletin, Cumhuriyetin olmadığı bir Türkiye bize lazım değil. Cumhuriyeti bizim için anlamlı kılan onun laik niteliği, hukuk devleti olma özelliğidir. Devletin hukuk devleti olma özelliği ortadan kalkmışsa, Cumhuriyetin bizim için bir kıymeti yoktur” diye konuştu.

Altay, Bir gazetecinin Kadir Topbaş’ın damadının yeniden tutuklanmasına yönelik sorusu üzerinde “Çok özel istisnalar dışında herkesin tutuksuz yargılanması esastır. Suç sabitleşip hüküm kesinleşinceye kadar hukuk tutuksuz yargılamayı emreder” yanıtını verdi.