Üniversite Katılımcıları Derneği: ODTÜ Rektörü istifa etmelidir

Üniversite Katılımcıları Derneği: ODTÜ Rektörü istifa etmelidir

Üniversite Katılımcıları Derneği (ÜKD), ODTÜ'de geçen hafta Onur Yürüyüşü'ne yapılan saldırıyla ilgili bir açıklama yayımladı.

Üniversite Katılımcıları Derneği (ÜKD), 'ODTÜ’de meşruiyet sorunu: Onur Yürüyüşü'ne yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz' başlıklı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada; ODTÜ Rektörlüğü'nün ve emniyet güçlerinin Anayasa'daki laiklik ilkesini yok saydığından bahsedilirken, Rektör Verşan Kök'ün ve ekibinin AKP'nin memuru gibi davrandığı vurgulandı.

Üniversite Katılımcıları Derneği; bilimden, emekten, aydınlanmadan yana kamucu bir ODTÜ için tüm bilim emekçilerini örgütlenmeye, Verşan Kök'ü ise istifaya çağırdığını açıkladı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Geçen cuma günü ODTÜ’de yapılan Onur Yürüyüşü'ne yönelik plastik mermi ve göz yaşartıcı gazlarla gerçekleştirilen zorbaca saldırıyı kınıyor ve bu zorbalığa maruz kalan tüm ODTÜ'lülere geçmiş olsun diyoruz.

Bu yürüyüş, doğrudan iktidarı hedef alan bir siyasallığa sahip gözükmemesine rağmen, ODTÜ Rektörlüğünün daveti ile gerçekleşen polis saldırısı şunları düşündürtmektedir:

ODTÜ Rektörlüğü ve emniyet güçleri Anayasa’nın laiklik ilkesini yok sayarak cihatçı bir motivasyonla hareket etmektedir.

Bilimin gelişmesi için ekmek ve su gibi gerekli olan üniversitelerin siyasi iktidarın her türlü gerici dayatmalarından özgürleşmesi rafa kalkmış gözükmektedir. Rektör Verşan Kök ve ekibi AKP’nin memuru gibi davranmaktadır. ODTÜ Rektörlüğü'nün iktidarın emriyle hareket eden YSK’dan bir farkı kalmamıştır.

AKP’nin 17 yıllık iktidarında hiçbir AKP’li yöneticinin uyguladığı yanlış ve zalim politikalar nedeniyle istifa etmemiş olması bir meşruiyet sorunu oluşturmuştur.

Benzer şekilde ODTÜ’nün yönetiminde de büyük bir meşruiyet sorunu olduğu bilinmelidir ve bu toplumsal olarak taşınamayacak en ağır yüktür.

Verşan Kök istifa etmelidir.

Bilimden, emekten, aydınlanmadan yana kamucu bir ODTÜ için tüm bilim emekçilerini örgütlenmeye ve bu istifa talebinin arkasında durmaya çağırıyoruz.

Üniversite Katılımcıları Derneği