Uzmanından Nevşin Mengü'ye Venezuela dersi: Bu kadar cahilsin!

Uzmanından Nevşin Mengü'ye Venezuela dersi: Bu kadar cahilsin!

"Birgün yazarı! şu an destek attığı muhalefetin petrol gelirlerini Chavez öncesi dönemde olduğu gibi yoksullarla paylaşmadan cukkalamak gibi bir dertlerinin olduğunu bilemeyecek kadar da cahil"

Yurt Haber Merkezi

Venezuela'daki Amerikancı darbe girişimi, Türkiye'de de büyük yankı uyandırdı. Özellikle AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun son dönemdeki yakınlaşmaları, Latin Amerika gündemine uzak seçmenleri bile darbe girişimi konusunda tepki göstermeye itti. 

Olay, ABD Başkanı Donald Trump'ın, kendini ABD'nin talebiyle 'geçici devlet başkanı' ilan eden 'muhalefet' lideri Juan Guaido'yu tanımasıyla başladı. Daha sonra bu senaryoya, ABD'nin kukla yönetimlerinin iktidarda olduğu ülkeler de dahil oldu. Paraguay, Kolombiya, Brezilya gibi birçok ülke, uzun zamandır Maduro'ya karşı orduyu darbeye çağırarak siyaset yapan bu 'muhalefet' liderini başkan olarak tanımış oldu. Bu listeye son olarak AB Konseyi de eklendi ve Amerikancı darbe girişimine üstü kapalı bir destek verildi.

Latin Amerika'da yaşanan bu gelişmeler, gece yarısına doğru Türkiye gündemine de oturdu. Erdoğan'la ilişkisini göz önünde bulunduran AKP'liler Maduro'ya açık destek olup ABD eliyle yapılan darbe girişimini kınarken, konunun ayrıntılarını tartışmak gazetecilere düştü.

Sosyal medya Amerikancı darbe girişimine dair çok hararetli tartışmalara sahne oldu. Bunların ilki, Gazeteci İsmail Saymaz'la gazeteci Nevşin Mengü arasında yaşandı.

Twitter hesabından, yaşanan gelişmelerin bir Amerikancı darbe girişimi olduğunu tehşir eden İsmail Saymaz'a ilk yanıt Nevşin Mengü'den geldi.

İsmail Saymaz şu ifadeleri kullanmıştı:

"Venezuela’da bilmem kaçıncı kezdir ABD kaynaklı provokasyon ve darbe girişimi yaşanıyor. Kötü yönetildiği ya da yoksul olduğu için değil, Latin Amerika’da ABD’den bağımsız bir birlikteliği ve ona karşı direnci finanse ettiği ve etme ihtimali olduğu için çökertilmek isteniyor.

Venezuela, ABD’nin kurduğu Liberya’dan daha mı yoksul? ABD’nin himaye ettiği Haiti’den daha mı otoriter? Değil. Mesele, petrol. Geçmişte İran’da Musaddık neyse, bugün Venezuela’da Chavistler odur."

Nevşin Mengü ise, İsmail Saymaz'a "Musaddık konusunu az daha araştır derim :) Chavez ile Musaddık'ı karşılaştırmak pek olmadı, Musaddık nere kan emici Chavistalar nere :)" ifadeleriyle yanıt verince olanlar oldu. 

Mengü'nün 'kan emici Chavistalar' sözü üzerine İsmail Saymaz, birkaç tweet boyunca Mengü'ye, Bolivar devrimcilerinin kimin kanını emdiğini sordu ama yanıt alamadı...

MENGÜ'YE 'BUNU BİLEMEYECEK KADAR CAHİLSİN' DEDİ
Devreye, dış haberlerde Türkiye'nin en yetkin isimlerinden Ali Örnek girdi. Mengü'nün yazdığı "Musaddık konusunu az daha araştır derim :) Chavez ile Musaddık'ı karşılaştırmak pek olmadı, Musaddık nere kan emici Chavistalar nere :)" tweet'i alıntılayan Ali Örnek, "Birgün yazarı! şu an destek attığı muhalefetin petrol gelirlerini Chavez öncesi dönemde olduğu gibi yoksullarla paylaşmadan cukkalamak gibi bir dertlerinin olduğunu bilemeyecek kadar da cahil" dedi.

"Chavez’in yoksullarla paylaştığını iddia ediyorsunuz. Üstüne sözüm yok. En bilgili sizsiniz!" diyen Nevşin Mengü'ye Ali Örnek şu yanıtı verdi:

"Nevşin hanım, yani demek istiyorsunuz ki, 'kan emici Chavistalar’a karşı demokrasi mücadelesi veren Venezuela muhalefeti' Brezilya ve Kolombiya gibi düz faşist yönetimler ve tarihi boyunca Latin Amerika’daki tüm halk hareketlerini kanla bastırmış ABD’nin desteğini alıyor..

Bana Latin Amerika’da ABD tarafından desteklenmiş bir tane halk hareketi gösterin bir tane ABD’nin karşı çıktığı sağcı darbe, gerçekten Venezuela’ya dair konuşalım sonra... Gösteremezsiniz!"

Nevşin Mengü de Ali Örnek'e istediği örneği gösteremeyince "Siz demediğim şeyleri demişim gibi yapıp, lafı sürekli başka yere taşıma gayretindesiniz. İyi akşamlar diliyorum" demek zorunda kaldı. Bunun üzerine Ali Örnek, "Siz ABD müdahelesiyle iç savaşın eşiğine gelen bir ülkede ABD’nin devirmeye çalıştığı bir yönetimi hedef alarak taraf oluyorsunuz ve iş maddi gerçeklerle cebelleşmeye gelince de 'ben öyle demedim' diyorsunuz. Zaten demediklerinizi konuşuyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD DARBESİNDEN BÖYLE BAHSETTİ
Ali Örnek'e yanıt veren ve "Diktatörlük diktatörlüktür" diyebilen Mengü, "Ha bu rejimi devirmek için ABD’nin devreye girmesi işleri karıştıracak, Trump’ın muhalefet liderini tanıması Venezuela’ya demokrasi getirmeyecek. Fakat tüm bunlar Maduro’yu kahraman yapmaz" dedi. Mengü'nün ABD eliyle yapılan darbeden 'ABD'nin devreye girmesi' olarka bahsetmesi ise tepkiyle karşılandı.

Nevşin Mengü, yeniden iyi akşamlar deyip kenare çekilirken tartışmaya daha sonra usta gazeteci Ceyda Karan da katıldı.