‘Ve Esad tehdit olmaktan çıkıyor’

‘Ve Esad tehdit olmaktan çıkıyor’

Hürriyet yazarı Murat Yetkin, ABD'nin Kudüs hamlesiyle İsrail-Suud ekseninde yeni bir Ortadoğu tasarımı peşindeyken Rusya’nın da sanki Türkiye ve İran ile işbirliği içinde karşı hamlesine hazırlandığını yazdı. Fehmi Koru ise Yetkin’e “Kusuruma bakmasın ama bana hiç öyle gelmiyor” karşılığını verdi.

Ortadoğu’daki gelişmeler ve dengelerle ilgili görüşlerini kaleme alan iki yazardan farklı görüşler çıktı. Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, ABD Kudüs hamlesiyle İsrail-Suud ekseninde yeni bir Ortadoğu tasarımı peşindeyken Rusya’nın da sanki Türkiye ve İran ile işbirliği içinde karşı hamlesine hazırlandığını yazdı. Gazeteci Fehmi Koru ise “Kusuruma bakmasın ama bana hiç öyle gelmiyor” karşılığını verdi.

Murat Yetkin, “Ve Esad tehdit olmaktan çıkıyor” başlığıyla yayımlanan yazısında, dün Rus medyasına sızdırılan videoya dikkat çekerek, “Bir gün önce, 11 Aralık’ta Türkiye’ye gelmeden önce Mısır’a gitmesi planlanan Rus devlet Başkanı Vladimir Putin, fikir değiştirip önce Suriye’nin Lazkiye kenti yakınlarındaki Hmeymim hava üssüne indi. Önce Rus generalden tekmil alıyor, Cumhurbaşkanı Beşar Esad onu karşılıyor, kucaklaşıyorlar, sonra ilerlemeye başlıyor. Esad ona katılmak isteyince iki yanındaki iki Rus subay tarafından, hatta birisi kolunu tutmak suretiyle engelleniyor. Putin orada, Suriye toprağında kimin patron olduğunu göstermek istiyor ama dikkat çekici olan Esad’ın bunu yüzünde mahcup ve çaresiz bir tebessümle, eliyle “tamam” jesti yaparak kabullenişi” dedi.

“Yani Türkiye’nin 2011’deki Suriye tahminleri isabetsiz çıkmış, Esad altı ayda devrilmemiştir ve hala koltuğunda oturmaktadır ama bir şey kazanmış filan değildir” ifadesini kullanan Yetkin, ancak Türkiye’nin tutumunda bir değişiklik olduğunu, Suriye ve Esad rejiminin artık eskisi gibi tehdit ve hedef sayılmadığını aktardı.  

Yetkin, yazısını, “ABD Kudüs hamlesiyle İsrail-Suud ekseninde yeni bir Ortadoğu tasarımı peşindeyken Rusya da sanki Türkiye ve İran ile işbirliği içinde karşı hamlesine hazırlanıyor. Ve bu oyun Suriye sahnesinde oynanıyor. Size de öyle gelmiyor mu?” sözleriyle tamamladı.

‘YETKİN’İN SONUCUNDAN FARKLI’

Gazeteci Fehmi Koru ise kişisel bloğunda, ‘Trump’ın hamlesine Erdoğan’ın karşı-hamlesi beklenirken…’ başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yetkin’in son sözlerine katılmadığını belirten Koru, “Kusuruma bakmasın, ama bana hiç öyle gelmiyor” ifadesini kullandı.

Rusya’nın, Türkiye ve İran’ı da hesaplarının dışında tutmamaya gayret gösterdiğini ancak her adımını ABD ve özellikle de İsrail’in politikaları istikametinde attığını belirten Koru, gelişmeleri ABD, Rusya ve İsrail dengesi içerisinde gerçekleştiğini bilerek konuya yaklaşmakta yarar olduğunu vurguladı.