Vize krizinin altında yeni bir gözaltı kararı mı var?

Vize krizinin altında yeni bir gözaltı kararı mı var?

ABD ile Türkiye'nin dün gece yaşanan kriz sonucu karşılıklı olarak vizeleri durdurmasının altından Başsavcılığın dün sabah verdiği yeni bir gözaltı kararı çıktı. Geçtiğimiz günlerde tutuklanarak cezaevine gönderilen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'dan sonra dün sabah yeni bir gelişme yaşandı. Amerikan Konsolosluğu'nda Emniyetle ilişkileri götüren bir isim için Başsavcılık tarafından verilen tutuklama kararı tebliğ edildi. Tutuklama kararı verilen kişinin de Türk va

17-25 Aralık öncesi, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan firari Zekeriya Öz ve operasyonu düzenleyen emniyet müdürleri ile düzenli olarak telefonla görüştüğü iddia edilen ABD Başkonsolosluğu'nda görevli irtibat görevlisi Metin Topuz, 4 gün gözaltında tutulduktan sonra, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Güvenlik sebebiyle büyük bir gizlilik içinde gözaltına alınan Metin Topuz, "Siyasi ve askeri casusluk, Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs,Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor.

SUÇLAMALAR NE?

Soruşturma savcısının tutuklama talebinde ise Topuz'un 17-25 Aralık operasyonunu düzenleyen FETÖ’cü polisler dışında , 15 Temmuz darbe girişiminde aktif olarak rol oynayan askerlerle de ilişkisinin tespit edildiği belirtiliyor. 

Tutuklama gerekçesinde yer alan iddialara göre, Topuz'un irtibatta olduğu askerler İstanbul eski İl Jandarma Komutan yardımcısı Yarbay Oktay Akkaya, Jandarma Subay Yüksel Asan ile Batman’da darbeye karşı direnen polisleri sindirmeye çalışan Emniyet Amiri Ali Şerbetçi ve Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yapılan saldırıda etkin rol oynadığı iddia edilen Emiyet Müdürü Zeki Taşkın ile de irtibatlarının olduğu değerlendirmelerine yer verildi.

İKİNCİ BİR GÖZALTI KARARI YOK

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD'nin vize kararına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. ABD'nin İstanbul'daki konsolosluğunda yeni bir gözaltı kararı iddiasına ilişkin, "Bizim bilgimiz dahilinde olan 2. bir tutuklama ya da gözaltı kararı bulunmuyor" dedi.

Ayrıntılar geliyor.