Voltaire Ödülü Turhan Günay'a

Voltaire Ödülü Turhan Günay'a

Voltaire Ödülü, Cumhuriyet Kitap Genel Yayın yönetmeni Turhan Günay ve Evrensel Basım Yayın’a verildi. Turhan Günay, yedi Cumhuriyet çalışanı ile birlikte 9 ay tutukluluktan sonra geçtiğimiz hafta tahliye olmuştu.

Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin ‘Yayımlama Özgürlüğü’ ödülü IPA Prix Voltaire (Voltaire Ödülü), bu yıl 9 aylık bir esaretten sonra, geçtiğimiz günlerde özgürlüğüne kavuşan Cumhuriyet Kitap Genel Yayın yönetmeni Turhan Günay ve Evrensel Basım Yayın’a verildi. Evrensel Basım Yayın KHK kararı ile kapatılmıştı..

IPA Prix Voltaire, ifade özgürlüğünün vazgeçilmez bir bileşeni olan yayımlama özgürlüğü onuruna, yazarlarla aynı riski paylaşarak, tehdit ve baskılara karşın düşünceleri yaymaktan çekinmeyen yayıncılara veriliyor. 

IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi, bu ödülün 11 yıllık tarihinde ilk kez iki kişiye ortak olarak verildiğini ve bu kararın, Türkiye hükümetinin medyada, akademide ve kültürel hayatın her yerindeki tüm eleştirel sesleri bastırmasına karşı IPA’nın tepkisinin ifadesi olduğu belirtildi.

Haziran ayında açıklanan aday listesinde Turhan Günay ve Evrensel Basım’ın yanı sıra, Tayland’da Çin hükümeti tarafından kaçırılan İsveçli yayıncı Gui Minhai, Kuzey/Güney Kore’den Jeong-ae Kim, İran’da sansürlenen Nogaam Yayıncılık’tan Azadeh Parsapour ile yine sansür ve tehditle karşı karşıya kalan Myanmarlı şair, yayıncı Moe Way bulunuyordu.

Birliğin Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Kristenn Einarsson, ödülün gerekçesini şöyle açıkladı

“Türkiye’de bugün yayınlama özgürlüğünün koşulları son derece zor ve biz Türkiyeli yayıncıların dev risklere karşı çalışmaya devam etme cesaretlerini takdir etmek istiyoruz. Turhan Günay hayatını kitaplara ve yayıncılığa adamış bir kitap yayıncısı, gazeteci ve edebiyat eleştirmeni ve kindar bir Türkiye hükümetinin elinde ağır bir bedel ödüyor. Öte yandan, Evrensel, yapay nedenlerle kapatılan ve yüzlerce yayınevi çalışanının işsiz bırakan ve Türkiye yayıncılığını ciddi şekilde zayıflatan çok sayıda yayınevini temsil ediyor. Her ikisi de Voltaire ödülünü hak ediyor zira her ikisi de otoritenin onları susturmak için her şeyi yapmadan durmayacağı bir ülkede özgürce yayınlamaktaki kararlılıklarını muhafaza ediyorlar.”

Ödül, Göteborg Kitap Fuarı kapsamında 29 Eylül’de gerçekleşecek bir törenle sahiplerine sunulacak.