Yağmura rağmen yürüdüler!

Yağmura rağmen yürüdüler!

Adalet Yürüyüşünde 20. güne girildi. İstanbul'da düzenlenecek büyük Adalet mitingine son 5 gün kaldı. Yürüyüşten önce CHP lideri Kılıçdaroğlu, YSK'nın 16 Nisan referandumunda verdiği "mühürsüz pusula ve zarf" kararını AİHM'e taşımak için hazırlanan dilekçeyi imzaladı.

15 Haziran Perşembe günü Ankara Güvenpark'tan yola çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğündeki adalet korteji, yirminci gününde de İstanbul'a doğru yürüyüşüne devam ediyor. Kortej dün geceyi İzmit’in Yahyakaptan Mahallesi’nde bir AVM’nin yanında kurulan kamp alanında geçirdi. Kortej, Kılıçdaroğlu’nun kısa açıklamasının ardından yürüyüşüne başladı. Bugün 19 kilometrenin daha kat edilmesi bekleniyor. İstanbul’a doğru yürüyüşe geçmeden önce CHP lideri açıklama yaparak, "Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) almış olduğu karar nedeniyle referandum gayrimeşru hale geldi. Dilekçemizi hazırladık. AİHM'e başvuruyoruz" dedi. Yürüyüş devam ediyor.

Sanatçılar kortejde

Aralarında Orhan Aydın, Bedri Baykam, Mazlum Çimen ve Müjdat Gezen'in de bulunduğu 100 sanatçı, yürüyüşünde Kemal Kılıçdaroğlu'na eşlik etti.

20. GÜNÜN TÜM DETAYLARI

17.31 Konaklama alanı olan Körfez'e varıldı.

17.27 Küfür eden bir gruptan yürüyüşe doğru iki kere müdahale oldu. Kortejin arka tarafında gerçekleşen gerginliğin ilkinde yürüyüşe doğru giren bir kişi polis tarafından hızlıca dışarı çıkarıldı, ikincisinde ise küfür eden gruptan iki kişi kalabalığın içerisine girdi ve kısa süreli gerginlik yaşandı.

17.25 CHP Kocaeli İl Gençlik Kolları Başkanı Murat Erinç ve Şeyda Arslan, nikahları öncesinde gelinlik ve damatlıkla Adalet Yürüyüşü'ne gelerek Kılıçdaroğlu'yla birlikte yürüdü. Çiftin nikahını Yalova Belediye Başkanı'nın kılacağı, Kılıçdaroğlu'nun da nikah şahidi olacağı belirtildi. Nikahın akşam 20.00'de konaklama alanında gerçekleşeceği kaydedildi.

17.05 Yol üzerindeki evlerin bazılarından Erdoğan posterleri açıldı.

16.55 Adalet Yürüyüşü, Körfez'e giriş yaptı.

16:25 - Yol kenarında toplanan bir grup Rabia işaretleri yaparak yürüyüşü protesto etti. 

Kortej alt geçide girerken üst tarafta hem destek veren hem de
protesto eden vatandaşlar yan yana toplandı. Grubun bir kısmı Rabia işareti yaparken, diğerleri ise 'ADALET' yazılı dövizler taşıdı.

16:19 - Yürüyüşte hayvanlar için de adalet talep edildi.

16:09 - Yürüyüş yeniden başladı. En uzun etap olması beklenen bu bölümde 8 kilometre yürünmesi planlanıyor.

15.40: Yürüyüşçüler, yağmur ve çamura rağmen mola alanında bandoya eşlik etti.

12:58 - "Adalet yürüyüşü"nde 20'inci günün öğle molası Derince merkezinde verildi. Yürüyüşün ikinci etabında 5 kilometre yol alındı.

12:54 - Korteje, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün annesi Halime Encü de katıldı.  

12:45 - Kortej Derince'ye ulaştı.

Kılıçdaroğlu ve yürüyüşçüleri onlarca vatandaş karşılarken, kortejdekilere erik ikram edildi.

12:30 - Kılıçdaroğlu, 95 yaşındaki en yaşlı adalet yürüyüşçüsüyle yan yana ilerliyor.

12:32 - Yol kenarından yürüyüşe yönelik destek devam ediyor.

12:17 - Kortej, İzmit merkezinde ilerliyor.

11:30  Kılıçdaroğlu'nun adalet talebi gittiği her yerde coşkuyla karşılanıyor. Adalet korteji evlerden selamlıyor.

11:00 Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, İzmir’in dağlarından topladıkları papatyaları Genel Başkana takdim etti. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Adalet Yürüyüşü’nün 20. gününde, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na İzmir’in dağlarından, Karşıyakamızdan çiçekler getirdik. Bu onurlu yürüyüşte bandomuz da bizi yalnız bırakmadı. Umutsuz olmak yok. Zincirler bir gün kırılacak, işte o zaman adalet adım adım kurulacak” dedi.


09:30 Kortej, Kılıçdaroğlu’nun kısa açıklamasının ardından yürüyüşe geçti.

KILIÇDAROĞLU AİHM DİLEKÇESİNİ İMZALADI

Yürüyüşten önce kısa bir açıklama yapan CHP lideri, YSK’nın 16 Nisan referandumuna ilişkin verdiği tartışılan ‘mühürsüz pusula ve zarf kararını’ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdıklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu ilgili dilekçeyi imzalayarak kurmaylarına teslim etti. Canlı yayında referandum için AİHM'ye gönderecekleri belgeye imza atan Kılıçdaroğlu, yapılan referandumun Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu karar nedeniyle gayri meşru hale geldiğini savunurken, "Referandum meşruiyetini büyük ölçüde yitirdi. Şimdi dilekçemizi hazırladık ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruyoruz. Ve ilk imzamı da buraya atıyorum. Hadi hayırlı uğurlu olsun" dedi.

İLK KADIN BALEDİYE BAŞKANININ MEZARINA ZİYARET

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü'nün 20 gününe başlamadan önce İzmit Namazgah Şehitliği'nde Türkiye'nin İlk Kadın Belediye Başkanı Leyla Atakan'ın ve şehitlerin mezarını ziyaret etti. 

ŞEHİTLER İÇİN DUA ETTİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sabah İzmit Bağçeşme Mahallesi'nde bulunan Şehitlik Mezarlığı'na gitti. Genel Başkan Kılıçdaroğlu anıt önünde dua okuduktan sonra şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Kılıçdaroğlu trafik kazasında yaşamını yitiren İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan'ın mezarını ziyaret ederek dua okuyup, çiçek bıraktı. Kılıçdaroğlu buradan İzmit Yahya Kaptan Mahallesi'ndeki kamp alanına geçti. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
"Yürüyüşümüzün 20'nci günündeyiz. Bugün hava biraz yağmurlu ve bizim için bir şans, çünkü dün çok sıcaktı. Bugün daha iyi bir atmosferde umarım yürüyüşümüzü gerçekleştirmiş olacağız. Az önce İzmit'in kurtuluşunda şehit olan şehitlerimizin mezarlarını ziyaret ettik. Aynı zamanda İzmit'e büyük hizmetleri dokunan İzmit'in efsane belediye başkanı Leyla Atakan'ı ziyaret ettik. Mezarlarında dualarımızı okuduk, Allah rahmet eylesin diyoruz. Bu ülkenin bağımsızlığına, kurtuluşuna katkı veren bütün şehitlerimizi şükranla minnetle rahmetle anıyoruz. Bunu da ifade etmek benim boynumun borcu."
TÜRKİYE 20 TEMMUZ'DAN SONRA PARTİ DEVLETİNE DÖNÜŞTÜ
Türkiye'nin 20 Temmuz'dan sonra parti devletine dönüştüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Adalet Yürüyüşümüzü yapıyoruz. Adalet Yürüyüşü'nün bizce anlamı çok büyük. Bu artık toplumun her tarafından hissediliyor. Türkiye'nin temel bir sorunu var. Özellikle Türkiye 20 Temmuz'dan sonra süratle bir parti devletine dönüştü. Bütün kamu kuruluşları üç aşağı beş yukarı bir siyasal partinin şubesine dönüştü. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan MİT Müsteşarlığı'na kadar efendim EPDK'dan tutun bakanlıklara kadar her şey bir anlamda böyle siyasal bir partinin şubesine dönüştü ve bir parti devleti oluştu. Bu da bizim demokratik parlamenter sistemimizdeki köklü zararlar veriyor. Bu yürüyüşün bir anlamı da biz kendi ülkemizde kendi düşüncelerimizi özgürce ifade edebileceğimiz ve devletin bir partiye değil, devletin 80 milyona hizmet edebilecek bir konuma gelmiş olması ve bu amaçla yolumuza devam ediyoruz. Dolayısıyla siyasi iktidarın bizim yürüyüşümüze kulak kabartması niçin biz yürüyoruz? Hangi gerekçeyle yürüyoruz? Bunu biraz daha dikkatle izlemesi benim en temel arzularımdan birisidir. Yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.
EVLERİNDE MİSAFİR ETTİLER
Adalet Yürüyüşü'ne katılanlar gece Yahya Kaptan Mahallesi'nde kamp alanında toplanırken çadırlar kuruldu. Bu sırada mahalle halkı duş almak isteyenleri evlerine davet etti. Yağmurun başlaması üzerine mahalle sakinleri çadırlarda kalanları evlerinde konaklamaya davet etti. Bir kadın, "Yatıya misafir kabul edilir" yazılı dövizle kamp alanına gelerek yürüyüşe katılanları evlerine davet etti. Yağmurun başlaması üzerine yürüyüşü katılan kadınlar gelen davetleri kabul ederken, erkekler ise çadırlarda kaldı.
Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından yürüyüşe geçti. Aşırı sıcakların ardından bugün yağmur yağışı etkili olurken, CHP Genel Başkanı yağmura aldırış edilmeden yürüyüşünü sürdürdü.

BİR KİŞİ TEHDİT SAVURDU
'Adalet Yürüyüşü'nde İzmit'ten Derince'ye doğru yürünürken, Kuruçeşme mevkiinde 'bozkurt' resmi gösteren bir kişi, "Teröristlerle kol kola gezmenin hesabını vereceksin. Hepiniz asılacaksanız" diye bağırarak tehditte bulundu. Yol kenarında bulunan polisler bu kişiye müdahalede bulunarak, bölgeden uzaklaştırdı.