Yazarlardan Bahçeli’ye sert tepki

Yazarlardan Bahçeli’ye sert tepki

MHP’nin beğenmediği 59 gazetecinin isimlerini açıklaması, o gazetecilerden sert tepkiyle karşılandı. Yeni Şafak yazarı Öztürk, “Seçimlerden hemen sonra, böyle bir ilanla kişilerin hedef gösterilmesi, ne toplumsal barışa, ne huzura, ne de sükunete katkı sağlar” dedi. Habertürk yazarı Nagehan Alçı, ‘Kendisini eleştirenleri maksatlı olmakla itham etmek nasıl bir mantığın ürünüdür?’ diye sorarkan Hürriyet’ten Akyol, Bahçeli için ‘‘Üslubu beyan, ayniyle insan’ yorumu yaptı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gazetelere ilan vererek, gazeteci ve yazarlarında aralarında bulunduğu isimleri eleştirdi. Tek tek saydığı isimlere teşekkür eden ve “Sizin gibiler olmasa hakikat, haysiyet, doğruluk, adamlık, ahlak, insanlık nasıl seçilir, ayırt edici vasfını nasıl gösterirdi” diyen Bahçeli, bu ilanı bir video olarak Youtube'a da yükletti.

Bahçeli’nin söz konusu girişimi, o gazetecilerin tepkisiyle karşılandı.

‘İNSANLARIN İŞİNİ, AŞINI TEHLİKEYE SOKAR’

Yeni Şafak yazarı VE ESKİ aa Genel Müdürü Kemal Öztürk, “Benim de adımın olduğu, onlarca gazeteci, yazar, akademisyen, kamuoyu araştırmacısının, seçim öncesinde MHP’nin “parçalanması” için yoğun çaba harcadığı iddia edildi ve kınandı. Şahsen benim böyle bir amacım, hedefim asla olmadı. Suçlamayı reddediyorum” dedi.

Seçimlerden hemen sonra, böyle bir ilanla kişilerin hedef gösterilmesinin, ne toplumsal barışa, ne huzura, ne de sükunete katkı sağlayacağını ifade eden Öztürk, “İnsanların can güvenliğini, işini, aşını tehlikeye sokacak bir ilandır bu. Çok yadırgadım ve yakıştıramadım” ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ’NİN BİLİNEN ÜSLUBU

Listede ismi bulunan Hürriyet yazarı Taha Akyol ise bugünkü yazısının not bölümünde, “Devlet Bahçeli bilinen üslubuyla bir ilan yayınladı. Gazeteciler Cemiyeti gereken cevabı verdiğine göre, “üslubu beyan, ayniyle insan” demek yeterlidir” dedi.

Bahçeli'nin ilanına kişisel Twitter hesabından yanıt veren Hürriyet’ten bir başka isim, İsmail Saymaz ise şu ifadeleri kullandı:

“MHP lideri Bahçeli, aralarında olduğum bir grup gazeteci hakkında ilan yayınlayarak, seçimde partisine iftira attığımızı iddia etmiş. İftira attığım suçlamasını reddediyor, haksızlık sayıyorum. Ben sadece mesleğim gereği bilgi verdim, tahlil ve kritik ettim.”

‘NASIL BİR MANTIĞIN ÜRÜNÜ’

Habertürk yazarı Nagehan Alçı da, MHP’nin bu başarısının keyfini çıkarmak yerine seçimden sonra ilk hamle olarak uzun bir liste halinde gazetecileri, araştırmacıları andıçlayarak hedef gösterdiğini bildirdi.

Alçı, “Buna ne gerek var? Herkesin, siyasetçinin de gazetecinin de eleştiriye açık olması gerekir. MHP kendiyle ilgili tespitleri -yanlış iseler- elbette eleştirebilmeli. Ama kendisini eleştirenleri maksatlı olmakla itham etmek nasıl bir mantığın ürünüdür? İnsanları listeler hazırlayarak adeta düşmanlaştırmak kabul edilemez! Hepimizin birbirine yakınlaşmaya, yumuşamaya ihtiyacı var” dedi.

‘KABUL EDİYORUM, AĞIR ELEŞTİRİLER YAPTIM…’

Yeniçağ yazarı Adnan İslamoğulları ise söz konusu bildirinin kendi adına hiçbir kelimesinin muhatabı olmadığını, MHP’nin yıkılmasını değil, tersine kendi içinde demokratikleşerek büyümesini istediğini kaydetti. İslamoğulları şunları yazdı:

“Bugün ve hatta daha şimdiden İYİ Parti'nin de kendi içinde demokratikleşmesini istediğim gibi… Sayın Devlet Bahçeli kadar kıdemim bulunan Ülkücü Hareket içinde MHP'ye özel bir kin ve nefret hiç duymadım, yalnızca, evet kabul ediyorum yalnızca ağır eleştiriler yaptım, bugünden itibaren İYİ Parti'yi hak ettiği şekilde en ağır biçimde eleştireceğim gibi. Yorulmaksızın MHP husumetini derinleştirmedim, çünkü husumetim yoktu, İYİ Parti'ye husumetim olmadığı ve fakat İYİ Parti'ye yönelik eleştirilerimi de derinleştireceğim gibi... Açıkçası bendenizin tarafından bir cevabı hak etmiyor ilan metni, bu kadar izahla ve tasrihle ve hâl beyânıyla iktifa edeyim…”