Yeni partinin ismi...

Yeni partinin ismi...

MHP’yi çağrıştıracak “milliyetçilik” ifadesi kullanması beklenmeyen Meral Akşener önderliğinde kurulacak olan yeni parti için çalışmalar başladı.

MHP’den ihraç edilen Meral Akşener ve Ümit Özdağ, olağanüstü kongre davasından da lehlerine bir sonuç çıkmayınca yeni parti için kolları sıvadı. Sonbaharda tabelası asılacak yeni parti, “Yerel, milli ve merkez bir parti” olacak. Partinin ismi üzerinde çalışılıyor ama kesin olan MHP’yi çağrıştıracak “milliyetçilik” ifadesi kullanılmayacak.

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, MHP içinde yaklaşık 1.5 yıldır devam eden değişim mücadelesi, ihraç ve kongre davasının MHP lehine sonuçlanmasıyla yol ayrımına geldi. “MHP defterini kapattım” diyen Meral Akşener, Ümit Özdağ ile birlikte yeni parti için harekete geçti. Bu süreçte partiden ihraç edilen Bağımsız Milletvekilleri Nuri Okutan, İsmail Ok ve Yusuf Halaçoğlu da yeni oluşumun içinde çalışmaya başladı.

Parti adında 'milliyetçilik' olmayacak 

Meral Akşener liderliğinde yürüyen çalışmada istişare süreci devam ediyor. Partinin ismi, logosu üzerinde henüz bir karar verilmedi ama araştırma başlatıldı. İsimle ilgili şimdilik ortaya çıkan ilk bilgiye göre partinin adında MHP’yi çağrıştıracak “milliyetçilik” ifadesi kullanılmayacak.

‘Yerel’, ‘Milli’, ‘Merkez’ parti

Yeni parti istişarelerinde ilk olarak ilkeler masaya yatırıldı. Ortaklaşılan ilkelere göre yeni kurulacak parti ‘yerel’, ‘milli’ ve ‘merkezde’ bir parti olacak. Geniş tabanlı kurulacak parti, toplumun farklı kesimlerini kucaklamayı önüne koyacak. Yeni oluşum içinde mesai harcayan bir siyasetçinin ifadesiyle, “Kürtçülük yapılmayacak ama Kürtlerden de oy alınacak. Alevicilik yapılmayacak ama Alevilerden de oy alınacak”. Toplumun farklı kesimlerini buluşturacak ve yeni partiyi önemli bir alternatife dönüştürecek politik çizgi, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerleri, demokrasi, hukuk devleti, adalet, liyakat” gibi ortak ilkeler olacak.

‘Sağ’ ifadesinden kaçılacak

Partiyi tanımlarken ‘sağ’ ifadesinden özellikle kaçınacak yeni parti oluşumunda “aynı bayrak altında, ortak vatanda birlikte yaşam” vurgusu yapılacak. Milliyetçilik de vatan-yurt sevgisi olarak ele alınıp bir arada yaşamanın getirdiği ortak değerler öne çıkarılacak.

‘Ana şefkati’ ile kucaklama

Yeni parti oluşumunda yer alan siyasetçiler, Meral Akşener’in genel başkan adaylığı ve referandum sürecindeki performansıyla yarattığı etki ile ‘doğal lider’ olarak öne çıktığı görüşünde birleşiyor. Parti henüz kurulmadı ama Akşener üzerinden söylem de üretilmeye başlandı. Türkiye’nin son yıllardaki en önemli sorunu olarak nitelendirilen “kutuplaşma ve ötekileştirme” karşısında “ana şefkati ile kucaklama” bu söylemlerden sadece biri.