Yeni Şafak'ın yayın yönetmeninden dolar krizi yorumu!

Yeni Şafak'ın yayın yönetmeninden dolar krizi yorumu!

Yeni Şafak Gazesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, ABD ile Türkiye arasında yaptırımlara varan krize ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. Rusya ve Almanya ekonomisini örnek gösteren Karagül, "Bir ekonomik savaşla karşı karşıyayız. Bu bir intikam saldırısıdır" dedi.

İbrahim Karagül, "Dolar ve ekonomik intikam: 'İçeriden servisçiler' hemen hareketlendi. En ahlaksız saldırı türü bu" başlığıyla yayımlanan yazısında ABD'nin yaptırım kararının siyasi olduğu görüşünü dile getirdi.
15 Temmuz 2016'da düzenlenen darbe girişimine de atıfta bulunan Karagül, "15 Temmuz saldırısının planlayıcısı ve uygulayıcısı olan ülke ve çevreler, o gece milleti kurşuna dizenleri korumaya alırken, bir ülkenin kendini savunma refleksini harekete geçirenleri kurban istemektedir" ifadesini kullandı. 

"Bir ekonomik savaşla karşı karşıyayız. Bu bir intikam saldırısıdır. Bu, Türkiye'ye boyun eğdirememenin acısını çıkarma çabasıdır" diyen Karagül, sözlerine şöyle devam etti:

"Küresel ölçekte ekonomik savaşın Türkiye ayağını hiç mi görmüyoruz? Siyasi, jeopolitik sarsıntıların Türkiye ayağını gerçekten hiç mi anlamıyoruz? ABD bu ülkeden intikam alınırken, bazıları nasıl oluyor da bunu ekonomi yönetiminin beceriksizliği diye pazarlayabiliyor? Çin ekonomi yönetimi, Rus ve Alman ekonomi yönetimi de mi beceriksiz?

"Yüz milyarlarca dolarlık ABD-Çin ticaret savaşı Çin'in ekonomi yönetiminin beceriksizliğinden mi kaynaklanıyor? Şimdilik 'ekonomi-ticaret' üzerinden izlediğiniz bu hesaplaşmanın yakın gelecekte jeopolitik-güvenlik alanına kayacağını anlamıyor musunuz? Pasifik'ten Doğu Afrika kıyılarına kadar yayılacağını ve yerel savaşlara neden olacağını anlamıyor musunuz?
"ABD-Rusya arasındaki büyük ekonomik çatışmanın, o ardı ardına gelen yaptırım kararlarının, Rus ekonomi yönetiminin beceriksizliğinden mi kaynaklandığını sanıyorsunuz? Ruslar hiç mi ekonomi bilmiyor da, Rusya ekonomisi bu bedelleri ödüyor. Ya da Rusya, neden Batı'dan gelen telkinleri, tazyikleri, baskıları kabul edip rahat etmiyor? Moskova'nın dik başlılığının sebebi ne? ABD-Rusya arasındaki gerilimin kaynağının sadece dar anlamda ekonomi mi olduğunu sanıyorsunuz?

"Almanya, ABD'nin İran'a ambargo kararlarını uygulamıyor, Almanlar hiç mi ekonomi bilmiyor? ABD ile böylesine müttefik olan, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD himayesinde olan Almanya, neden başkaldırıyor? Siyasi alanda bir Alman yükselişinin ABD vesayetinden kurtulmak olduğunu onlar bilmiyor mu? Bu, dar anlamda bir ekonomi meselesi mi?"