Yeni Zelanda teröristinin 'Tokat' sevgisi

Yeni Zelanda teröristinin 'Tokat' sevgisi

Yeni Zelanda teröristi Brenton Tarrant'ın Türkiye ziyaretinin detayları belli oldu. Teröristin yolu İzmir ve Tokat'tan geçmiş. Tokat'ta Kazıklı Voyvoda'nın 4 yıl sürgün kaldığı kaleyi ziyaret eden Torant, bu kenti sevdiğini yakın arkadaşlarına söylemiş.

Yeni Zelanda'da iki camiye saldırıp 50 kişiyi öldüren 28 yaşındaki terörist Brenton Tarrant'ın 2016'yılında toplam 47 gün Türkiye'de kaldığı da ortaya çıkmıştı.

Haber Global'in Ankara'daki istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberine göre teröristin Türkiye ziyarteninin detayları belli oldu. Tarrant ilk defa 17-13 Mart 2016 tarihinde İstanbul'dan Türkiye'ye giriş yaptı. 3 gün Türkiye'de kalan Tarrant Tokat'a gitti. Terörist, Tokat ilinde Kazıklı Voyvoda ismiyle bilinen Eflak Prensi 3. Vlad'ın Fatih Sultan Mehmet'in de emriyle yaklaşık 4 yıl boyunca sürgün hayatı yaşadığı Tokat Kalesi'ni ziyaret etti. Tokat'a iki gün kalan Torrant'ın yakın arkadaşlarına bu kenti çok sevdiğini söylediği öğrenildi.

Torant'ın ikinci Türkiye ziyareti ise 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihleri arasında oldu. Terörist bu kez İzmir Çeşme'ye geçti. Çeşme'de tatil yapan Torrant limanda incelemelerde bulundu. Tarrant'ın bunun sebebini yakın çevresine şöyle açıkladığı belirtildi: "1770 yılında Osmanlı donması ile Rus donanması Çeşme'de yaşanan bir deniz savaşı var. Rus donanmasının ani saldırısıyla Osmanlı donanması tamamen ortadan kaldırılmış. Burayı incelemek istiyorum."

Torrant, bu savaşla ilgili bazı notlar almış. Olayın geçtiği yeri bizzat görmek istemiş. Terörist, Çeşme'den ayrıldıktan sonra yeniden İstanbul'a geçti. İstanbul üzerinden Pakistan'a gitti. Oradan da ülkesine döndü.