Dünya Özgür Müzik Forumundan hükümete Ferhat Tunç çağrısı

Dünya Özgür Müzik Forumundan hükümete Ferhat Tunç çağrısı

Freemuse, düşünceleri dolayısıyla hakkında peş peşe dava açılan Sanatçı Ferhat Tunç için özgürlük istedi.

Merkezi Danimarkanın başkenti Kopenhagdaki Dünya Özgür Müzik Forumu (Freemuse), AKP hükümetinin yargı kıskacındaki Sanatçı Ferhat Tunç'un özgürlüğünü istedi. Freemuse, Tunç'un, barışçıl ifadeleri nedeniyle yargılandığına dikkat
çekti.

Yazılı olarak yapılan açıklamada,Sanatçı olarak 30 yılı aşkın kariyerinin son 10 yılında, müzik ve diğer barışçıl ifadeleri nedeniyle Ferhat, birçok hükümet soruşturması ve kendisine karşı açılan davaların hedefi olmuştur. Totalde, suçlamaların tümü 10 yıla kadar hapis cezasına tekabül ediyor" denilirken, Tunç iki yeni dava daha açıldığı ifade edildi. 

YÜZLERCE SANATÇI BASKI ALTINDA

Freemuse, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Şubat 2015 te çıkan ve Ferhat Tunç'un hapis cezasına çarptırılarak ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki hükmüne rağmen, o şimdi sosyal medyada paylaşılan yayınlarla ilgili iki ayrı davada terör örgütü propagandası ve Cumhurbaşkanına hakaret suçlamalarıyla karşı karşıya. Ferhat'ın davası, Türk makamlarının sanatçıları, kültür üreticilerini ve yayıncıları nasıl taciz ettiği, zulüm yaptığı, saldırdığı ve hapsetmeye devam ettiğinin kanıtıdır. Özellikle, Türkiye'de sanatsal çevre, Ferhat gibi yüzlerce sanatçının sanatsal ifade özgürlüğüne karşı baskı ve kısıtlamalarla yüz yüze kaldıkları 2016'daki darbe girişiminden bu yana daha da kötüye gitti."

KAMUOYUNA ÇAĞRI

Freemuse, kamuoyuna şöyle seslendi:

'Sizin harekete geçmeniz önemli ve Ferhat'ın hayatında ve Türkiye'de onun gibi diğerlerinin hayatında fark yaratabilir. Bu sanatçılarla dayanışma içinde bulunun ve Türkiye' nin Ferhat Tunç'a karşı açtığı tüm suçlamaları düşürmesini talep edin. Davaların düşmesini talep eden imza kampanyasını imzalayın.'

KAMPANYA METNİ

Kampanya metni ise şöyle:

Sayın Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit,  Ben, aşağıdaki imzası bulunan sanatçı ve sanat özgürlüğünü savunan diğer imzacılar (kişiler) ile birlikte Türk devletinin sanatçı Ferhat Tunç’a karşı açılan davaların derhal düşürülmesi için çağrıda bulunuyorum. Sayın Tunç’un sosyal medya’da paylaşımlarından dolayı iki ayrı davadan yıllarca hapis cezası alması söz konusu. Kendisi bu suçlamaları reddediyor ve ben de onu destekliyorum. On yılı aşkın bir süredir sanatçı Türk devletinin çok sayıda suçlamalarına ve tacizlerine maruz kaldı. Bu suçlamalar Türkiye’nin de imzasını attığı uluslararası insan hakları kanunlarını ihlal etmekte.  Sizin ve diğer makamların bu yasal anlaşmalara saygılı olmanızı ve Sayın Tunç’u hedef almayı son vermenizi talep ediyorum. Bu acil duruma dikkatiniz için teşekkür ederim.

Saygılar.
Freemuse'un Ferhat Tunç hakkındaki davaların düşürülmesi için başlattığı kampanyaya şu sayfadan katılmak mümkün:
https://freemuse.org/def_art_freedom/drop-charges- musician-ferhat-tunc-turkey/