'Yollarımız, köprülerimiz var' diyen Başbakan da yürüdü

'Yollarımız, köprülerimiz var' diyen Başbakan da yürüdü

Başbakan Binali Yıldırım 15 Temmuz Şehitler anması için köprüye yürüyerek gitti.

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin yıl dönümünde Şehitler Köprüsü'nde düzenlenen törene yürüyerek gitti. Başbakan'ın Adalet Yürüyüşü öncesi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na "Köprülerimiz, yollarımız, hızlı trenlerimiz var neden yürüyorsun?" diyerek eleştirmesinin ardından kendinin yürümesi dikkat çekti.

Başbakan Yıldırım konuşmasına, "Tam burada, o karanlık gecede 34 kahramanımızı şehit verdik. İstanbul'un, Çorum'un, Gaziantep'in evlatları vatanları için şehit düştü. Evlatları vatanları için, bayrakları için şehit düştü. Erzurum Ardahan, Karabük, Niğde'nin yiğitlerini burada şehit verdik. Abdullah Tayyip ve Erol Olçok bu köprünün ilk şehitleri oldular. Namusumuz için çıkmak zorundayız diyerek, oğlunu Kısıklı'ya gönderen Diyarbakırlı Askeri Çoban da burada şehit oldu. İki çocuk annesi Sevgi Yeşilyurt'u da bu köprüde tekbir getirirken şehit ettiler. Rizeli Muhammet Ambar da yüce şehitlik makamına erişmek için köprüye geldi. Hepsi şehitlerimizin… Tamamı vefa ehli olarak kalbimizde ebediyen yaşayacaktır. Acımız büyüktür, hüznümüz dağlar kadardır. Ama boyun bükmüyoruz, bükmeyeceğiz. Kor ateş de olsa hüznümüzü yüreğimize gömecek, gözyaşlarımızı içimize akıtacağız. Bugün alçakları hainleri sevindirmeyeceğiz" diyerek başladı. 

Başbakan Yıldırım, "Millet için, vatan için, bayrak için, inanç, namus, şeref için canlarını seve seve veren şehitler bugün bizlerden dua bekliyor. Fatiha bekliyor. Millet olarak 15 Temmuz'u unutmayacağız, unutturmayacağız. Dualarımızla Fatihalarımız minnet ve şükranlarımızla onların aziz hatıralarını her zaman yaşatacağız. Onların ölmediklerine diri olduklarına inandığımız için şehitlerimizin gözlerinin bizim üzerimizde olduğunu düşünüyoruz. Onların uğruna canlarını feda ettikleri değerler bizim için kutsaldır. Bu değerleri son nefesimize kadar koruyacağız" dedi. 

250 ŞEHİDİ TEMSİLEN 250 SELVİ VE GÜL AĞACI DİKİLDİ

Başbakan Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bugün açılışı yapacağımız şehitler makamını şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak için köprünün Anadolu yakasında tam da şehit verdiğimiz bu mekanda inşa ettik. Çevresini şehitlik parkı haline getirdik. Bu parkta 250 şehidimizin temsilen 250 selvi ve gül ağacı dikildi. Anıtın içinde her bir şehidin adına dikilen ağaçların künyesinde 250 şehidimizin isimleri yer alıyor. Burayı ziyaret edip, selaları dinleyip, şehit isimleri okuyabilecekler. Dileyenler Kuran okuyup dua edebilecekler. Sadece bu anıtlarla değil şehitlerimizin isimlerini hikayelerini yeni eserlerle hizmetlerle yaşatmaya devam edeceğiz. Bütün şehitlerimizin mekanları cennet olsun. Ruhları şad olsun" 

"HİÇBİR HAİN ÇİĞNEYEMEYECEK"

Alelade bir toprak parçası üzerinde yaşamadığımızı, bu toprakların farklı ve mübarek olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Bu topraklar 80 milyonun canının bir parçası, vatanıdır, vatanımızdır. Bu toprakların her karışı bin yıl boyunca aziz şehitlerimizin kanıyla sulanmıştır. Bu vatan topraklarının her bir karışında kahramanlık destanları vardır. Vatan namusumuzdur, şerefimizdir, onurumuzdur. Ecdat, bu vatan toprağını çiğnetmemiştir. 15 Temmuz'da aziz milletimiz, Cumhurbaşkanımız, başkomutanımızın liderliğinde meydanlara inmiş, bu gözü dönmüş hainlere dersini vermiştir. Darbecilere darbeyi vurmuştur. Bugün de, yarın da göğsümüz siper olacak. Bu mübarek toprakları hiç bir hain çiğneyemeyecek. Buradan açık bir şekilde ifade ediyorum. Bize yaşattıkları acılardan hiç bir şey elde edemeyecekler. Bugün oynadıkları tiyatrolar, bize yaşattıkları acıdan daha acı bir sonla bitecek. Kendi karanlıklarında yok olup gidecek, kendi bataklıklarında kuruyacak, ellerindeki kanda boğulacaklardır. Hiçbir zaman şiddete teslim olmadık. Bundan sonra da olmayacağız. Hiç bir zaman umutsuz olmadık bundan sonra da olmayacağız. Kahramanca bu toprakları korumaya ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesine hep birlikte çıkartacağız. Türkiye'nin yükselişine hiç kimse engel olamayacak. Düşmana inat, teröre inat, şer odaklarına inat direnecek, onlara rağmen kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi daha da yücelteceğiz. 1920'de Çanakkale Boğazı'nı geçemediniz ey gafiller! 15 Temmuz'da İstanbul Boğazı'nı geçeceğinizi mi sandınız. Şehitler Köprüsü'nü geçeceğinizi mi zannettiniz. Geçemediniz. Şehit olduk ama vatanı alçaklara teslim etmedik. Bayrağı düşürmedik. Ezanları dindirmedik. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi tamamlıyor. 15 Temmuz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle minnetle yadediyorum. Mekanları cennet olsun. Gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyorum. Bütün vatandaşlarımızı sevgiyle saygıyla muhabbetle selamlıyorum. Allaha emanet olsun. Sağ olun, var olun. Geceniz mübarek olsun" ifadelerini kullandı.