Yunan basının flaş iddia... 2 Yunan askere karşılık...

Yunan basının flaş iddia... 2 Yunan askere karşılık...

Yunanistan’da, 1 Mart’ta Meriç’te Türk devriyeleri tarafından yakalanan ardından da tutuklanan 2 Yunan askeri, teğmen Angelos Mitretodis ve uzman çavuş Dimitri Kuklacis ile ilgili yeni “takas” iddiaları geldi.

Atina’da, 2 Yunan askeri yakalanıp tutuklanmaları üzerine, 15 Temmuz darbe girişiminden 1 gün sonra askeri helikopter ile Dedeağaç (Aleksandrupolis) şehrine kaçan ve Yunan mahkemelerinin 3 defa Türkiye’nin iade talebini reddettikleri FETÖ’cü 8 asker ile “takas” edilmeleri ihtimali bulunduğu iddiası ortaya atılmıştı.

Söz konusu “takas” iddiaları gerek Atina, gereke Ankara’da yalanlanmıştı.

2 ASKERE KARŞILIK 3 DHKP-C’Lİ

Bu defa, Haftalık To Vima gazetesi, farklı bir “takas” iddiası ortaya attı. Gazete, 2 Yunan askerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen 7 Aralık’daki Atina ziyaretinden 1 hafta önce yakalanan 9 DHKP-C’liden 3’ü ile takas edilmeleri ihtimalinden söz etti. 
Bu iddia şu ana kadar ne doğrulandı ne de yalanlandı.

Türkiye, Yunan polisinin yakaladığı 9 DHKP-C üyesinden bugüne kadar 3’ünün iadesini istemişti. Atina İstinaf Hakimler Konseyi. terör örgütü DHKP-C üyeleri Mehmet Doğan, Şadi Naci Özpolat ve Hazal Seçer”in “adil yargılanmayacakları, işkence görebilecekleri ve Türkiye’nin taleplerinde belirsizlikler bulunduğu” iddialarıyla iade edilmemelerini kararlaştırmıştı.

YUNANİSTAN’DA YARGILANACAKLAR

Yunan polisi, DHKP-C’nin Atina’daki 3 ayrı hücre evindeki baskınlarında, patlayıcı imalatında kullanılan amonyum nitrat, kablolar ve masaüstü saatler ile 1 tabancadan başka, sahte kimlik, pasaport ve ehliyetler ele geçirmişti.
DHKP-C’li 9 terörist, terör örgütü üyesi olmak, terör amaçlı silah ve patlayıcı bulundurmak ve sahte evrak tanzim etmek gibi bir dizi suçlamalardan Yunanistan’da yargılanacaklar.

“MERKEL MÜDAHALE ETTİ”

Bu arada, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in geiçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde 2 Yunan askeri konusunu gündeme getirdiğini söyledi.

Kocyas “AB’deki ortaklarımız, bu konuda destek ve dayanışmalarını gösteriyorlar. Merkel, bizzat Erdoğan nezdinde müdahale etti. Türkiye’nin iki ülkenin sınırında sıradan bir olayı, uzun vadeli koz olarak kullanmak istemeyeceğini ümit ediyorum” dedi.

ÇİPRAS VE KAMMENOS ASKERLERİ KONUŞTULAR

Edirne’de F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 2 Yunan askeri konusu, Başbakan Aleksis Çipras ile koalisyon hükümetinin küçük ortağı populist milliyetçi Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos arasındaki görüşmede ele alındı.

Kammenos geçtiğimiz günlerde 2 Yunan askerinin “Türk cezaevinde rehin” olduklarını ileri sürmüştü. Kammenos’a cevap Savunrma Bakanı Yardımcısı Fotis Kuvelis’den gelmişti. Kuvelis “Askerlerin rehin olduklarına ilişkin sözler abartılmıştır ve hedelerimize hizmet etmemektedir” diyerek, Kammenos’u zor durumda bırakmıştı.