Sönmezateş: Gerçekleri söyledikçe başıma bir şeyler geliyor

Sönmezateş: Gerçekleri söyledikçe başıma bir şeyler geliyor

Darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'nde eylemlere ilişkin davada yargılanan eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, kendisine yöneltilecek soruları cevaplamayacağını söyledi ve gerçekleri söyledikçe başına bir şeyler geldiğini öne sürdü.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast davasında yargılandığını ve ceza aldığını hatırlatan Sönmezateş, Genelkurmay çatı davasıyla bu davada da benzer suçlardan yargılandığını söyledi.

'TÜRK SOLU ÇOK KÖTÜ BİR SINAV VERİYOR'

Ailelerinin, çocuklarının da sıkıntılar yaşadığını, siyasi partilerin, insan hakları derneklerinin bunlara sessiz kaldığını söyleyen Sönmezateş, "Türk solu çok kötü bir sınav veriyor" ifadesini kullandı.

Bir müştekinin "Darbenin sağ-sol ile ne ilgisi var?" demesi üzerine sanıklar müştekilere tepki gösterdi. Gerginlik yaşanması üzerine sanıklarla müştekilerden bazıları salondan çıkarıldı.

VERDİĞİ EMİRLERİ KABUL ETMEDİ

İstanbul'a giderek, komutanları derdest eden ekibin başında bulunan eski binbaşı Gökhan Maldar ve diğer sanıklara emri kendisinin verdiğini kabul etmeyen Sönmezateş, Konya'dan kaç helikopter kalktığını, pilotlarının kim olduğunu, MAK ekibinin kimlerden oluştuğunu, bu ekibin sonradan neden Akıncı'ya gittiğini bilmediğini iddia etti.
Darbe girişimi gecesi, Akıncı Üssü'nde bulunan ve olay tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığında Kurmay Yarbay olarak görev yapan Olgun Acuce'ye ise kendisinin emir verdiğini ve Akıncı'ya gitmesini istediğini anlatan Sönmezateş, verdiği emirde darbeden söz etmediğini, çünkü darbeden haberinin olmadığını öne sürdü.

Eski istihbarat yüzbaşı Ali Pehlivan'ın ifadesini okuyunca nutkunun tutulduğunu ifade eden Sönmezateş, coğrafi analiz sisteminden alınan koordinatların sorumluluğunu kabul etmediğini söyledi. 

FETÖ üyesi olmadığını savunan Sönmezateş, başka bir tarikatla da bağının bulunmadığını ileri sürdü.

'İKİ POLİSİ ADAMLARIM VURMADI'

Darbe girişimi gecesi Akın Öztürk dahil hiç kimseden emir almadığını iddia eden Sönmezateş, Marmaris’te bulundukları sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saatler önce otelinden ayrıldığını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otelin çevresinde çıkan çatışmada iki polisin şehit olduğunu anımsatan Sönmezateş, bu iki polisi adamlarının vurduğunu düşünmediğini, balistik olarak vurmalarının mümkün olmadığını söyledi.

BAZI SANIKLAR VE İZLEYİCİLER SALONDAN ÇIKARILDI

Sönmezateş, suçlandıkları konularla ilgili bilgilere ulaşmakta zorluk çektiklerini iddia etti.

Sönmezateş, kendisine yöneltilecek soruları cevaplamayacağını, gerçekleri söyledikçe başına bir şeyler geldiğini öne sürdü.

Öte yandan, duruşmada, savunmasına itiraz eden dinleyicilerle Sönmezateş arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, Sönmezateş'i izleyicilerle polemiğe girmemesi konusunda uyardı. Tartışma sırasında Mahkeme Başkanı Giray, bazı sanıkların ve izleyicilerin salondan çıkarılmasını istedi.