Yurt Özel | Eminağaoğlu yorumladı...  'Yargı sürgünde'

Yurt Özel | Eminağaoğlu yorumladı... 'Yargı sürgünde'

‘Cumhurbaşkanı'na hakaret’ suçundan yargılanan sanığın beraatına hükmeden hakim Aydın Başar sürüldü. Konuya ilişkin YURT'a konuşan Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Başar'ın cezalandırılması yargı bağımsızlığının yok edildiğini gösterse de bu dönem hukuk ve demokrasi yoluyla aşılacak" dedi.

Uğur Can Biçer 

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Erzurum Hakimi Aydın Başar’ı, Balıkesir’de görev yaparken ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan yargılanan bir sanığın beraatına hükmettiği gerekçesiyle, sürgünle cezalandırdı.

Kararı sosyal medya hesabından duyuran Başar, "Balıkesir'de görev yaparken, Cumhurbaşkanına hakaret suçundan dolayı verdiğim beraat kararı ve gerekçesi nedeniyle hakkımda yer değiştirme (sürgün fermanı) cezası verilmiş ve yapmış olduğum itirazlar red edilerek, karar kesinleşmiştir" ifadelerini kullandı. 

Başar'ın sürgün edilmesine ilişkin konuşan Eski YARSAV Başkanı Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, adaletin; ülkenin temeli olmaktan çıkartıldığını belirterek, AKP iktidarının yargıyı; topu, tankı, tüfeği, dipçiği gibi kullandığını ifade etti. 

Darbelerin, baskıların, sindirme ve yıldırma gibi uygulamaların yargı üzerinden yapıldığının altını çizen Eminağaoğlu, "Artık yargı hukukun üstünlüğünü değil; gücün hukukunu uyguluyor. İktidarı sınırlandırmayan, ondan hesap soramayan, haka güvence olamayan, bağımlı bir yargının varlığı isteniyor" diye konuştu. 

Bu duruma direnen, hukukun gereğini yapan, adaletten ayrılmayan, yargıç kimliğinin gerektirdiği duruşu sergileyen yargıçların ise HSK'da varlık nedenini kaybedince, her türlü hukuksuzluğa maruz kaldıklarını ve akabinde yargılandıklarını, cezalandırıldıklarını ve sürgün edildiklerini belirten Eminağaoğlu, "Yargı bağımsızlığı, etki altındaki yargı eliyle yok ediliyor. Yargıç kimliğinin gerektirdiği duruşu gösteren, bunu için bedel ödeyen yargıçlar, hukuk tarihinde de altın harflerle yerini alıyor" ifadelerini kullandı.  

Aydın Başar'ın cezalandırılmasıyla, hukuk devletinin içinin boşaltıldığını ve yargı bağımsızlığının yok edildiğinin bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Eminağaoğlu, "Bu dönem kuşkusuz hukuk ve demokrasi yoluyla aşılacak. Bu hesaplar adaletle sorulacaktır" dedi.  

'EĞİLMEDİM, ÇALMADIM, AYIRMADIM'

Hakim Başar, sosyal medya hesabından 'sürgün' kararına, "25 yıl başı belli, sonu belli. Eğilmedim, çalmadım, ayırmadım, kayırmadım, yaradandan ötürü sevdim insanı, insanımı, nereli, neci olduğuna bakmadan. Bir zerre o kürsüde haksızlık yapmadım. Bir Allahın kuluna, siyaset çıkmadı yoluma. Tarikatla, menfaatle yolum kesişmedi. Büyük adamlar geldi karşıma, dediler; sana makam, şan, dönmezem dedim yolumdan. Kızmıyorum kimseye imza atmışlarsa da sürgünüme. Belki bir hayrı, bir nedeni vardır. O nedenle atmışlardır diye" diyerek tepki gösterdi.