YURT ÖZEL | Sağlıkta mülakata tepki büyüyor: Daha rahat torpil yapacaklar!

YURT ÖZEL | Sağlıkta mülakata tepki büyüyor: Daha rahat torpil yapacaklar!

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık personeli alımında KPSS puanının dışında mülakat uygulması da yapılacağını bildirmesi üzerine, atama bekleyen mağdurlardan tepki geldi. Ataması yapılmayan hemşire, süreci YURT'a anlattı.

Tolga Kaan Ateşli

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü dün bir açıklama yayımlayarak, 'sözleşmeli sağlık personeli' alımlarının bundan sonra sözlü mülakat yöntemi ile olacağını belirtti. Söz konusu karar YHGM'de yayımlandı.

Açıklamanın ardından 2018'in Temmuz ayından beri atamalara dair açıklama bekleyen onbinlerce ataması yapılmayan sağlık personeli, sosyal medyada bir kampanya başlatırken, sağlık atamalarında mülakat yapılmaması gerektiğini ifade ettiler. 

Konu üzerine Yurt Gazetesi'ne ulaşan, ataması yapılmayan hemşire Gözde T., uzun süredir mağdur edildiklerini, en ufak bir açıklama dahi duyamadıklarını dile getirdi. 

'Daha rahat torpil yapacaklar'

"Biz bir yıldır 550 bin kişi her branştan sağlıkçı, atama bekliyoruz. Bize içimize su serpme anlamında dahi hiçbir açıklama yapılmadı. Biz açıklama beklerken, bir gecede alınan bir kararla sağlıktaki atamaya mülakat getirildiği daha dün duyuruldu. Konu üzerine bütün sağlık çalışanı platformları ayaklanarak #sağlıktamülakatahayır etiketi ile bir tweet etkinliği başlattı. Etkinliğimiz Türkiye'nin 1. gündeminde de yer aldı" diyerek, sözlerine "Biz bu sistemi asla istemiyoruz. Öğretmenlere yapıldığında da aynı tepkiyi göstermiştik, şu an da girdiğimiz KPSS sınavının hiçbir önemi kalmadı. Düşük KPSS puanı alan kişiler, eğer tanıdıkları varsa sizin de bildiğiniz üzere mülakat olayıyla, torpille kadroya alınacaklar" ifadeleriyle devam etti.

'Sınavın hiçbir kıymeti kalmadı'

"Tanıdıklarına KPSS'de düşük puan alsalar da yüksek mülakat puanı verecekler ve ortalaması alındığında yüksek puan alan öğrencilerin atama puanını geçmiş olacaklar" diyen hemşire Gözde T., "Şuan o yapılan sınavın da yüksek puan alanların da hiçbir kıymeti kalmadı. Nitekim öğretmen atamalarında da aynı şeyler olmuştu. PDR mezunu bir öğretmenimiz 95 puan alıp, mülakattan 55 alarak elenmişti. Biz bunlara da şahit olduk. Bu nedenle aynı şeylerin bize yapılmasını istemiyoruz. Biz zaten aylarca bekleyerek yeterince mağdur edildik" dedi. 

Gazetemize konuşan mağdur hemşire, kendisi gibi bekleyenler arasında evli olanların, nişanlı olup evlenmeyi bekleyenlerin, çocuğu olanların da olduğunu dile getirdi. "Her türlü kesimi şu ana kadar yeterince mağdur ettiler. Biz sesimizi duyurmak, mülakat sistemini iptal ettirmek istiyoruz. Hiçbir haksızlık yapılmadan KPSS puanı ile birlikte atanmayı bekliyoruz ve bir an önce yapılmasını istiyoruz. Bize alım yapılacağı ve işe başlayacağımız tarihleri belirtmelerini istiyoruz" diyerek taleplerini dile getirdi. 

Genel Sağlık-İş Sendikası: Siyasi iktidar adam kayırmacı, bizden olsuncu anlayışı esas almaktadır.

Bakanlığın aldığı karara bir tepki de Genel Sağlık-İş sendikasından geldi. Sendika adına açıklama yapan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, açıklamasında "Sağlık Bakanlığı tarafından Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirme ile Sözlü Sınav Usul ve Esasları Yayınlanmıştır. Genel Sağlık-İş olarak sözde “usul ve esaslar” diye belirtilen bu aldatmacayı yargıya taşıyoruz. Devletin işleyişinde hak ve adaletin tek kriter olması, hizmetlerin yürütülmesinde liyakat ve yeterlilik temel alınmasını gerekirken, siyasi iktidar adam kayırmacı, “bizden” olsuncu anlayışı esas almaktadır" ifadelerine yer verdi.