Başbakan Yıldırım: Mevduat faizlerinin artmasını istemiyoruz

Başbakan Yıldırım: Mevduat faizlerinin artmasını istemiyoruz

Başbakan Binali Yıldırım, Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde düzenlenen iftar yemeğinde iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

Katar krizinden teröre, gündemdeki bir çok konuya konuşmasında yer veren Başbakan Yıldırım, ekonomi ile ilgili de attıkları ve atacakları adımları iş dünyası temsilcileriyle paylaştı.

İftara, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasındaki ekonomi ile ilgili satırbaşları şöyle;

Bankaların her zaman tuzu kurudur

Altı ay içerisinde 260 bin civarında KOBİ'ye 200 milyar lira aktardıklarını belirten Başbakan Yıldırım, 'Niye? İşsizlik olmasın, üretim devam etsin, ihracat artsın, ekonomimiz hiçbir olumsuzluk yaşamasın diye. Şimdi diyeceksiniz ki, 'bu kadar parayı verdiniz de bu bankaların hali ne olacak?' Siz bankaları düşünmeyin. Bankaların her zaman tuzu kurudur. Bankaların da karları artıyor.' dedi.

Mevduat faizlerinin artmasını istemiyoruz

Mevduat faizlerinin artmasını istemediklerini belirten Başbakan Yıldırım, 'Neden? Çünkü mevduat faizi artarsa kredi faizi artıyor. Kredi faizi bir noktanın üzerine çıkarsa artık onun fizibilitesi kayboluyor. Yani yüzde 15, 16'dan para alacaksınız da onu nasıl işletmeye döndüreceksiniz? Buradan nasıl kar edeceksiniz? Bu çok ağır bir yükümlülük.  Onun için şimdi bizi izlemeye devam edin. İkinci adımımız maliyetleri aşağıya çekecek, sürdürülebilir bir finansal yapıyı oluşturacağız.' ifadelerini kullandı.

Ekonomide hız berekettir

Ekonomi ile ilgili tedbirleri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini belirten Başbakan Yıldırım, 'Paradan ticaret yapma anlayışıyla değil, parayla üretim yapma, istihdam oluşturma, ticareti artırma, refahı büyütme ve refahın adil paylaşımını sağlama, bundan sonraki hedefimiz bu. Bunun için bir de büyümemizin branşları, büyümemizin dökümünü oluşturan inşaattı, sanayiydi, tarımdı, turizmdi, ihracattı, bu kalemler arasındaki dengeyi de kurmamız lazım. Sadece bir sektöre dayalı büyüme riskli. Bunlarla ilgili de tedbirlerimizi alıyoruz. Bunun için elimizde araçlar var, ne yapacağımızı biliyoruz. Siz önünüze bakın. Hız kesmeden devam edin. Yolda hız felakettir. Ekonomide hız berekettir.' dedi.

Samimiyetle söylüyorum

Üretim Reform Paketi'nin, içindeki zeytin kanunu ile maalesef olumsuz bir algıya dönüştürüldüğünü belirten Başbakan Yıldırım, 'Bu da hiç hak etmediğimiz bir şey. Onunla ilgili de şimdi komisyona o madde çekildi. Görüşülecek, konuşulacak. Size işin özünü söyleyeyim. Bu zeytinle ilgili, merayla ilgili konu meraların yok edilmesi değil, zeytin alanlarının talan edilmesi değil. Samimiyetle söylüyorum.' ifadelerini kullandı.