'Avrupa'da döner yasaklanabilir'

'Avrupa'da döner yasaklanabilir'

Avrupa Parlementosu'nun (AP) gıda ürünlerindeki fosfat oranını düzenleyen kararından sonra gözler dönere çevrildi. Avrupa Parlementosu'nun gıda ürünlerindeki fosfat katkısı kararı gereğince, döner Avrupa mutfağından uzaklaştırılabilir.

Almanya'da fast-food ürünleri arasında önemli pazar payı tutan döner ve döner ürünlerinin fosfat katkı maddesi nedeniyle yasaklanma riski altında olduğuna dikkat çekiliyor.

Spiegel Online'ın haberinde, özellikle donmuş ürünler ve çiğ et üzerinde sağlığa zararlı etki yaptığı gerekçe gösterilen karar ile, döner üretimi üzerinde yasaklama da dahil olmak üzere pek çok yaptırımın söz konusu olabileceğinin altı çiziliyor.

Yalnızca Almanya'da 16 binden fazla satış noktası bulunan, yaklaşık 4 milyar euro'luk ciroya sahip döner üretiminin bu karardan olumsuz etkileneceği kaydediliyor.

FOSFAT KATKI MADDESİ YALNIZCA DÖNER ÜRETİMİYLE SINIRLI DEĞİL

Fosfat katkı maddesi yalnızca döner üretimde kullanılmıyor. Sosis çeşitleri, cola, konserve balık ve pasta çeşitlerinin üretiminde de kullanılan fosfat yan maddesinin, insan sağlığı açısından sakıncalı olduğu biliniyor.

0,3 litrelik kolada 210 miligram fosfat bulunabiliyor.

Döner üretimi ile ilgili benzer bir kriz 2006 yılında ''kokmuş et'' skandalında patlak vermiş, binlerce ton et imha edilerek, üretici şirketler hakkında büyük para cezaları kesilmişti.