Gündemi CHP belirliyor

CHP, 1973 genel seçimlerine, Köy Enstitüleri'nden sonra en önemli proje diye adlandırılan “Köykent”i anlatarak girdi ve birinci parti olarak sandıktan çıktı. Kıbrıs harekatı projeye ağırlık verilmesini engelledi. İkinci iktidarında ise, yalnızca 1,5 yılda iki deneme yapabildi.

Günümüz CHP’si 2015 seçimlerine, emeklilere iki ikramiye, maaş iyileştirmesi, 1500 lira asgari ücret, 277 lira taksitle konut, köylüye 1,5 liraya mazot gibi vaatlerinin yanı sıra, “Merkez Türkiye” adını verdiği proje ile gidiyor.

İktidarın, ikinci Cumhuriyet özlemi çeken köşe yazarlarının yanı sıra yandaş ve besleme medyayı bir telaş aldı ki, sormayın.

Davutoğlu hemen atıldı:
“2001 yılında yazdığım Stratejik Derinlik kitabının arka sayfasını okusaydı, 'merkez ülke' tabirini biz 15 yıl önce kullandık.”

Davutoğlu’na sormak lazım.

AKP 13 yıldır iktidarda. Bu konuyu ne zaman dile getirdiniz? Hayata geçirmek için hangi adımları attınız? Seçim bildirgenizde niye yok?

Akıllarına mı gelmedi, yoksa içini mi dolduramadılar, bilemeyiz!

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına göre; Merkez Türkiye, 1,5 milyar nüfusa, toplam 58 ülkeyi etkileyecek. 21,6 trilyon dolarlık pazara erişim sağlayacak.

Yalnız yolları değil, ekonomileri, yaşamları, kültürleri birbirine bağlayacak; dünyanın değilse bile Ortadoğu ve belki de Avrupa’nın merkezini Türkiye yapacak.

2 milyon 200 bin kişiye iş olanağı yaratacak. Ayrıca her yıl 15 bin üniversitelinin ihtisas için yurtdışına gönderilmesini sağlayacak.

Merkez Türkiye, 200 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek. Yatırımın 40 milyar dolarını 20 yıl içinde devlet yapacak. Bu yatırımın yüzde 70’i 2023’e kadar tamamlanacak. Projenin başlaması ile birlikte Türkiye’nin her yerinde yeni yatırım imkanları doğacak.

2035’te nüfusu 3 milyonu geçmesi beklenen kent, özel bir yasayla yönetilecek.

İnşaatına 2017’de başlanacak ve parça parça tamamlanacak. 2020’de ülke ekonomisine katkı verir hale gelecek. Proje, ulaştırma, sanayi, turizm-konaklama, eğitim, sağlık ve yaşam alanlarıyla beraber 2035’de bitirilecek. Merkez Türkiye projesi, 2035’ten başlayarak ekonomiye yıllık 147 milyar dolarlık katma değer sağlayacak.

Kişi başı gelir Türkiye genelinde 30 bin 294 dolar. Bu, şehirde ise 33 bin 323 dolar olacak. Türkiye 20 yılda ortalama yüzde 6 büyüme hızını yakalayacak.

CHP, Köykent’ten, Merkez Türkiye’ye götürecek ülkeyi, iktidar olabilirse.

1970’lerden bu yana Cumhuriyet Halk Partisi, ilk kez ülke gündemini, Türkiye’nin, halkının geleceği için belirliyor. İktidar ise yalnızca karalamaya çalışıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar