Hangi lise?

Tam da başlıkta olduğu gibi bugünlerde Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sonuçlarını bekleyen 1 milyon 300 bin öğrenci ve ailesi, “hangi okulu tercih etmeliyim” düşüncesi ile karşı karşıya. Bu kadar okul arasında tercihte bulunmak kolay iş değil. Bir de işin içine puan gerçeği girince, hayaller ve beklentiler bazen gerçekleşmeyebiliyor. Köklü ve saygın okullar zaten bir elin beş parmağını geçmiyor. Eğer puanınız yüksekse işiniz kolay ama puanınız düşükse işte asıl iş o zaman başlıyor.
Tabii ki anne baba olarak çocuğunuzun en iyi şekilde eğitim alması, iyi bir gelecek edinmesi en büyük hayaliniz. Yeni baba olmuş birisi olarak sizi artık çok daha iyi anlayabiliyorum. En başta şunu ifade etmem gerekiyor: Okul puanlarına bakarak bu okul yüksek puanlı ya da şu okul popüler biz de bunu tercih edelim düşüncesine kapılmayın. Evinize yakın diye de okul tercih etmeyin.

***

Peki, iyi bir okul için hangi özellikler aranmalı? Malumunuz bu yıl önce özel okul tercihleri sonra da devlet okulu tercihleri yapılacak. Yani Milli Eğitim Bakanlığı, işin içinden çıkamadığı için, “ya özel okulu tercih edeceksin ya da devlet okulunu tercih edeceksin” diyor.  Bu konuda daha önce de düşüncelerimi belirtmiştim.
Bakanlığın yerinde olsaydım, tıpkı üniversite tercihlerinde olduğu gibi özel-devlet fark etmeksizin tek seferde tercihe imkân tanırdım. Böylece insanların tercih yelpazesini kısıtlamamış olurdum. İşte bu nedenle öncelikle “özel okulu mu devlet okulunu mu tercih etmeliyim?” sorusuna yanıtı verilmeli. Sonra da “hangi lise türünü tercih etmeliyim, Anadolu mu, fen mi, güzel sanatlar mı ya da spor mu yoksa meslek lisesi ve diğer liseler mi?” sorusuna yanıt verilmeli.

***

Ayrıca şu kriterlere de bakmakta fayda var. Kurumsal bir okul olması…  Kurumsallıktan kastım, özelikle son yıllarda gelişigüzel açılan o kadar çok okul var ki, bu okulların çoğunda eğitim kalitesi ve öğretmen niteliği tartışılır.  Özellikle ücretleri birbirinden çok farklı yüzlerce özel okul var. Mesela İstanbul’da, 10 bin lira ile 50 bin lira arasında değişen ücretlerde okullar mevcut. Zincir okullar mı dersiniz, apartman binası şeklinde okullar mı dersiniz artık böylesi çokça okul var. Böyle olunca da lise tercihinde bulunmak gittikçe güçleşiyor. Ekonomik durumunuz yeterliyse, iyi bir yabancı okul önceliğiniz olsun derim. Ama ekonomik durumunuz yeterli değilse bence o kadar para akıtmaya da gerek yok. Bildiğiniz, güven duyduğunuz devlet okullarını tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.
Tercih edeceğiniz okul, iyi bir yabancı dil eğitimi verebiliyor mu, öğretim kadrosu nitelikli ve deneyimli mi, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere önem veriliyor mu, uygulamalı dersler için laboratuvar imkânları iyi mi?  Ve eğer yurtdışı eğitimi düşünüyorsanız, buna uygun eğitim verilmesine yani uluslararası okul özelliğinde olmasına dikkat etmelisiniz.

***

Lise tercihi konusunda aklıma gelenler şimdilik bunlar. Aileler ve öğrenciler bu konuda derslerini iyi çalışacaklarına eminim. Ama MEB konusunda emin değilim! Üç yıllık TEOG serüveninde yaşananlardan sonra acaba bu yıl da karmaşa yaşanacak mı? sorusu ister istemez akla gelmiyor değil. MEB hala bazı yanlışlarda ısrar ediyor. Bu sene de tercih ve yerleştirmelerde sorun yaşanacak gibi… Bakanlık, çağırsın doğrusunu anlatalım. Ama nerde?...

Önceki ve Sonraki Yazılar