2033'ten önce deprem yok!

Panele katılanları rahatlatmak için söylediğini sanmıyorum…. Dedi ki; “İstanbul’da 2033 yılından önce deprem olmaz!”
Kim söyledi?
Prof.Dr. Ahmet Ercan… Ahmet Ercan, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Anabilim dalı öğretim üyesi Kamuoyu O’nu yakından tanır. Türkiye’de deprem dendiğinde akla gelen ilk birkaç bilim adamından biridir… Ve Ahmet Ercan; İstanbulluların önünde, depreme karşı önlem almak için 19 yıl bulunduğunu, dolayısıyla korkmamaları gerektiğini söylüyor!
Kimileri diyebilir ki “Allah Allah… Hocaya vahiy mi indi de bu kadar kesin söz edebiliyor? Depremin randevusu olur mu?”
Doğru… Prof. Ahmet Ercan’a bu soru da soruldu… Ahmet Bey, tarih boyunca İstanbul’un yaşadığı depremleri ve araştırmaları güncelleyerek bu sonuca vardığını söyledi. İstanbul’daki deprem en erken 2033’te, olmazsa 2045’e hatta 2074’e kadar uzanan bir sürece varabilir. Ama bunun ötesine geçmez. Ve İstanbul depreminin şiddeti en çok 6,7 olur Ahmet Ercan’a göre… Yani kimilerinin söylediği gibi 7’nin üzerinde değil!
HHH
İstanbul Yaşam Derneği’nin önceki gün Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlediği panelde söyledi bunları Ahmet Ercan… Ve İstanbul’da kentsel dönüşüm yerine yapısal bir dönüşüm sağlanması gerektiğini belirtti. Bu arada ilginç rakamlar da verdi Ahmet Ercan…
Mesela; depremlerdeki her bir can kaybının ülkeye maliyetinin 1 milyon 250 bin doları bulduğunu söyledi… Oysa, “can kaybını önlemek için” yapısal dönüşümde kişi başına yapılacak yatırımın sadece 5 bin dolar gibi bir rakam olduğuna dikkat çekti.
Bu arada panelde konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın sözleri de manidardı.… Kentsel dönüşüm konusunda, belediyeye bina bazında başvuruları kabul etmeyeceklerini kesin bir dille söyledi. Yıkım ve yeniden yapım talebinin “ada bazında” olması gerektiğini söyleyen Hazinedar, “Aldığım riskin farkındayım. Bedelini de ödemeye hazırım. Depreme karşı kentsel dönüşümün tek tek binaları yıkarak olması mümkün değil. Ada bazında blok blok olması lazım. Bunu için yargılanmaya da razıyım.” dedi.
Paneli ben yönettim… Epey ilgi çekti… Zira işin içinde hem mal hem de can korkusu vardı… Deprem yüzünden can korkusu, yıkılacak ve yapılacak binalar nedeniyle de mal korkusu vardı…
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Almanya’nın Hamburg şehrindeki yeniden yapılanmaya dikkat çekerken, “Adamlar sadece sadece bir gök delen yaptılar. O da kamu malı ve Flarmoni Orkestrası’nın olduğu Kültür Merkezi… Bizdeki gibi kimi holdinglerin damgasını taşımıyor.”
Arif olan anlar misali… Şu “Şehr-i İstanbul”a bakasınız ki, tarihi dokusuyla hiç ilgisi olmayan, sözde yeni mimari ile göğü delmeye çalışıyorlar. Acaba farkında değiller mi deldikleri gök değil, bir başka yerdir…
Ve Şehir Plancıları Odası Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman’ın söyledikleri… Kentsel dönüşümün “Ada bazlı” projelerin ötesine taşıyamamaktan söz etti. Kahraman, dönüşümün mahalle bazında yapılabilmesini ve görselliğinde düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.
HHH
İyi bir görüş alış verişi oldu… En azında bu kentte yaşayan ve depremden etkilenme riski yüksek olan insanların bilgi dağarcığına bir şeyler katıldı. Bu bakımdan, Başkan Süleyman Kartal, başta olmak üzere Pelin Sıngın, Hikmet Kurban ve Hasan Yalçın ile İstanbul Yaşam Derneği’nin tüm yönetimini kutlamak gerek!

Önceki ve Sonraki Yazılar